Regulamentul de recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară – modificări (ODGANCPI nr. 1255/2023)

19 iul. 2023
Vizualizari: 3516

Actul modificat

Actul modificatorPreambulSumar
ODGANCPI nr. 600/2023 privind aprobarea Regulamentului de recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară

(M. Of. nr. 125 și 125 bis din 14 februarie 2023)

 

ODGANCPI nr. 1255/2023 privind modificarea și completarea Regulamentului de recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară, aprobat prin ODGANCPI nr. 600/2023

(M. Of. nr. 652 din 17 iulie 2023)

 

Având în vedere:

– art. 4 lit. c) coroborat cu art. 20, art. 24 alin. (2), art. 281 alin. (5) și art. 41 alin. (2) din Legea nr. 7/1996;

În temeiul:

– art. 3 alin. (13) din Legea nr. 7/1996.

 

– modifică: art. 31 alin. (1) lit. d), art. 31 alin. (4), art. 32, art. 38, art. 45, art. 55 alin. (8), art. 56 alin. (4), art. 75 alin. (6) lit. a), art. 75 alin. (6) lit. a), art. 77, art. 88, art. 130 alin. (4), (5), (8), art. 155 alin. (6), art. 155 alin. (8), art. 159 alin. (2), art. 217 alin. (4), art. 235 alin. (2) lit. c), art. 235 alin. (3), art. 238 alin. (3), art. 247 alin. (5) lit. c), d) și f), art. 248, art. 249 lit. d), art. 250 lit. d) și f), art. 257, art. 284, art. 287, anexa nr. 1, anexa nr. 5m anexa nr. 6, anexa nr. 7, anexa nr. 8, anexa nr. 10, anexa nr. 13, anexa nr. 14, amexa nr. 15, anexa nr. 16, anexa nr. 17;

– introduce: art. 31 alin. (1^1), art. 130 alin. (9), art. 247 alin. (9);

abrogă:  art. 75 alin. (6) lit. d), art. 155 alin. (7), art. 164 alin. (3) și (4).

În M. Of. nr. 652 din 17 iulie 2023 s-a publicat Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1255/2023 privind modificarea și completarea Regulamentului de recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliarănr. 600/2023. 

Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări aduse respectivului ordin.

Art. 31 alin. (1) lit. d)

Vechea reglementare

„d) pe PAD la punctul A «Date referitoare la teren» se va face mențiunea dacă imobilul este împrejmuit/neîmprejmuit, iar în documentația în format digital în câmpurile specifice din secțiunea «date textuale ale terenului». Dacă este parțial împrejmuit, se va specifica între ce puncte. Suma suprafețelor parcelelor componente ale imobilului trebuie să fie egală cu suprafața imobilului. Se vor reprezenta construcțiile situate în interiorul imobilelor, indiferent de stadiul de execuție, cu excepția celor prevăzute la art. 93, alin. (2). Suprafața construită la sol se reprezintă pe PAD cu linie continuă. Proiecțiile la sol ale elementelor constructive care depășesc planul fațadei, indiferent de nivelul la care sunt amplasate, se reprezintă pe planul de amplasament și delimitare al imobilului cu linii întrerupte. Valorile suprafețelor parcelelor și imobilelor se rotunjesc la metru pătrat. Suprafețele construcțiilor se determină cu o zecimală. Suprafața utilă a încăperilor se determină cu o zecimală”.

Noua reglementare

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

La articolul 31 alineatul (1), litera d) se modifică și va avea următorul cuprins:

„d) pe PAD la punctul A «Date referitoare la teren» se vor face mențiunile: dacă imobilul este împrejmuit/neîmprejmuit și/sau dacă există împrejmuiri retrase față de limita imobilului și pe ce laturi, iar în documentația în format digital mențiunile se realizează în câmpurile specifice din secțiunea «date textuale ale terenului». Dacă este parțial împrejmuit, se va specifica între ce puncte. Reprezentarea prin semne convenționale a tipului împrejmuirii este opțională. Suma suprafețelor parcelelor componente ale imobilului trebuie să fie egală cu suprafața imobilului. Se vor reprezenta construcțiile situate în interiorul imobilelor, indiferent de stadiul de execuție, cu excepția celor prevăzute la art. 93 alin. (2). Suprafața construită la sol se reprezintă pe PAD cu linie continuă. Valorile suprafețelor parcelelor și imobilelor se rotunjesc la metru pătrat. Suprafețele construcțiilor se determină cu o zecimală. Suprafața utilă a încăperilor se determină cu o zecimală”.

 

Art. 31 alin. (1^1)

Noua reglementare

La articolul 31, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:

„(1^1) Prin excepție, pentru imobilele reprezentate prin detalii liniare (ape curgătoare, canale, diguri, căi ferate, drumuri clasificate și altele asemenea), precum și pentru imobilele reprezentând ape stătătoare nu este obligatorie mențiunea referitoare la împrejmuire”.

 

Art. 38

Vechea reglementare

„Recepția documentației cadastrale se finalizează cu emiterea unui referat de admitere în care se menționează numărul și data cererii, solicitantul, persoana autorizată care a întocmit documentația, obiectul cererii de recepție, identificatorii imobilului respectiv număr de carte funciară, UAT-ul unde este situat imobilul numărul cadastral, numele și prenumele inspectorului, semnătura acestuia”.

Noua reglementare

Articolul 38 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Recepția documentației cadastrale se finalizează cu emiterea unui referat de admitere în care se menționează numărul și data cererii, solicitantul, persoana autorizată care a întocmit documentația, obiectul cererii de recepție, identificatorii imobilului, respectiv numărul de carte funciară, UAT-ul unde este situat imobilul, numărul cadastral, numele și prenumele inspectorului, semnătura inspectorului/inginerului-șef sau sigiliul electronic al Agenției Naționale în cazurile prevăzute de lege”.

 

Art. 55 alin. (8)

Vechea reglementare

„(8) Cererile având ca obiect eliberare extrase de carte funciară, certificate de sarcini primite prin fax, email, on-line sau prin orice altă modalitate de comunicare care asigură confirmarea de primire se soluționează și se eliberează fără a fi condiționate de primirea cererilor în original, cu condiția ca plata tarifelor aferente să fie efectuată”.

Noua reglementare

La articolul 55, alineatul (8) se modifică și va avea următorul cuprins:

(8) Cererile având ca obiect eliberarea de extrase de carte funciară, extrase din planul cadastral, certificate de sarcini, certificate privind identificarea numărului topografic, cadastral și de carte funciară după numele/denumirea proprietarului, certificate privind înscrierea imobilului în evidențele de cadastru și carte funciară, după datele de identificare ale acestuia (județ, localitate, stradă, număr), primite prin fax, e-mail, online sau prin orice altă modalitate de comunicare care asigură confirmarea de primire, se soluționează și se eliberează fără a fi condiționate de primirea cererilor în original, cu condiția ca plata tarifelor aferente să fie efectuată. În cazul cărților funciare colective prevăzute de art. 116 nu se eliberează extrase de carte funciară”.

 

Art. 77

Vechea reglementare

„Certificatul eliberat de unitatea administrativ-teritorială în raza căreia este amplasat imobilul, prin care se atestă că acesta este înregistrat în registrul agricol, necesar în vederea intabulării dreptului de proprietate în condițiile art. 41 alin. (10) din Lege, este prevăzut în anexa 1.27”.

Noua reglementare

Articolul 77 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Certificatul eliberat de unitatea administrativ-teritorială în raza căreia este amplasat imobilul, prin care se atestă că acesta este înregistrat în registrul agricol, necesar în vederea intabulării dreptului de proprietate în condițiile art. 41 alin. (10) din Lege, este prevăzut în anexa nr. 27”.

 

Art. 130 alin. (9)-(10)

Noua reglementare

La articolul 130, după alineatul (8) se introduc două noi alineate, alineatele (9) și (10), cu următorul cuprins:

„(9) În cazul în care imobilul supus dezlipirii/alipirii implică numai operațiuni de repoziționare, acestea sunt permise și vor fi efectuate prin documentația cadastrală de dezlipire/alipire, cu acordul proprietarului, exprimat prin semnarea anexei nr. 14, fără modificarea suprafeței.

(10) La dezlipirea unui imobil pe care se află una sau mai multe construcții, lotul rezultat în urma dezlipirii, pe care rămâne construcția, trebuie să includă și toate elementele constructive ale acesteia, indiferent de nivelul la care sunt amplasate, în cazul în care autorizația de construire, hotărârea judecătorească sau legea nu dispune altfel”.

 

Art. 257

Vechea reglementare

„(1) Dacă la recepția planurilor suport executate în vederea obținerii autorizației de construire/desființare (PAC/PAD), se constată diferențe între configurația și suprafața imobilului măsurat ce face obiectul planului supus recepției și configurația și suprafața imobilului anterior recepționat și înregistrat în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, cererea de recepție se respinge și pentru imobilul în cauză se va realiza documentație cadastrală de actualizare informații tehnice;

(2) Pentru recepția planurilor executate în vederea obținerii autorizației de construire/desființare (PAC/PAD), imobilul – teren ce face obiectul cererii trebuie să fie înregistrat în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, cu excepțiile prevăzute de lege”.

Noua reglementare

Articolul 257 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Dacă la recepția planurilor-suport executate în vederea obținerii autorizației de construire/desființare (DTAC/DTAD) se constată diferențe între configurația și suprafața imobilului măsurat ce face obiectul planului supus recepției și configurația și suprafața imobilului anterior recepționat și înregistrat în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, cererea de recepție se respinge, iar pentru imobilul în cauză se va realiza documentație cadastrală de actualizare a informațiilor tehnice.

(2) Pentru recepția planurilor executate în vederea obținerii autorizației de construire/desființare (DTAC/DTAD), imobilul – teren ce face obiectul cererii trebuie să fie înregistrat în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, cu excepțiile prevăzute de lege”.

 

Anexa nr. 1

Noua reglementare

Anexa nr. 1 se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 1, care privește Cererea pentru eliberarea copiilor după documentele aflate în arhiva biroului teritorial.

 

Anexa nr. 5

Noua reglementare

Anexa nr. 5, Cerere de înscriere, se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 2.

 

Anexa nr. 6

Noua reglementare

Anexa nr. 6, Cerere pentru eliberare extras de carte funciară pentru informare, se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 3.

 

Anexa nr. 7

Noua reglementare

Anexa nr. 7, Cerere pentru eliberarea unui certificat de sarcini, se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 4.

 

Anexa nr. 8

Noua reglementare

Anexa nr. 8, Cerere privind identificarea numărului de carte funciară și a numărului cadastral/topografic al/ale imobilului/imobilelor după numele/denumirea proprietarului, se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 5.

 

Anexa nr. 10

Noua reglementare

Anexa nr. 10, Cerere privind înscrierea imobilului în evidențele de cadastru și carte funciară după datele de identificare ale acestuia, se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 6.

 

Anexa nr. 13

Noua reglementare

Anexa nr. 13, Cerere de recepție și înscriere, se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 7.

 

Anexa nr. 14

Noua reglementare

Anexa nr. 14, Declarație, se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 8.

 

Anexa nr. 15

Noua reglementare

Anexa nr. 15, Memoriu tehnic, se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 9.

 

Anexa nr. 16

Noua reglementare

Anexa nr. 16 se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 10.

 

Anexa nr. 17

Noua reglementare

Anexa nr. 17 se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 11.

Regulamentul de recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară – modificări (ODGANCPI nr. 1255/2023) was last modified: iulie 19th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.