Regulamentul de organizare şi funcţionare internă al Colegiului Psihologilor din România – modificări (HCNCPR nr. 1/2023)

12 mai 2023
Vizualizari: 140

Actul modificat

Actul modificatorSumar
Regulamentul de organizare și funcționare internă al Colegiului Psihologilor din România

(M. Of. nr. 116 din 14 februarie 2019)

 

Hotărârea Convenției naționale a Colegiului Psihologilor din România (HCNCPR) nr. 1/2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare internă al Colegiului Psihologilor din România

(M. Of nr. 400 din 10 mai 2023)

 

– introduce: art. 8^1, art. 11^1-11^2, art. 69^1,

modifică: art. 1, art. 5, art. 10-12, art. 36-38.

 

În M. Of nr. 400 din 10 mai 2023 s-a publicat Hotărârea Convenției naționale a Colegiului Psihologilor din România (HCNCPR) nr. 1/2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare internă al Colegiului Psihologilor din România.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante modificări și completări aduse respectivului act normativ.

 

 

Art. 8^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 8 se introduce un nou articol, art. 8^1, cu următorul cuprins:

Art. 8^1

(1) Forurile de conducere ale Colegiului și, respectiv, ale filialelor teritoriale pot adopta hotărâri prin vot deschis sau vot secret, în ședințe cu participare fizică directă sau cu participare la distanță – prin mijloace electronice, în ședințe desfășurate sincron sau asincron – cu vot electronic sau prin corespondență, potrivit procedurilor aprobate de către Consiliul Colegiului.

(2) Dispozițiile de convocare a ședințelor forurilor de conducere ale Colegiului și ale filialelor teritoriale ale Colegiului se publică pe pagina de internet a Colegiului și se transmit, cu respectarea termenelor legale, membrilor forurilor de conducere pe adresa de corespondență electronică comunicată de către aceștia și înscrisă în baza de date a Colegiului. Suplimentar, convocarea ședințelor Convenției naționale a Colegiului se realizează și prin publicarea dispoziției de convocare în mass-media, cu cel puțin 3 luni înainte de data ședințelor.

(3) Comunicarea de către fiecare dintre membrii Colegiului către Colegiu a adreselor de corespondență electronică și a numerelor de telefon de contact, cu solicitarea de a fi înscrise în baza de date a Colegiului, reprezintă o obligație profesională.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(4) Anterior desfășurării ședințelor forurilor de conducere ale Colegiului și, respectiv, ale filialelor teritoriale se procedează la verificarea identității și a statutului de membru cu drepturi depline al Colegiului Psihologilor din România, pentru membrii respectivului for.

(5) Prin membru cu drepturi depline al Colegiului, în sensul alin. (4), se înțelege psihologul cu drept de liberă practică care nu se află în niciunul dintre cazurile prevăzute la art. 18 din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România, cu modificările ulterioare, referitoare la suspendarea dreptului de liberă practică.

(6) Pe durata suspendării dreptului de liberă practică, în condițiile art. 18 din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România, cu modificările ulterioare, psihologul în cauză nu va putea participa la ședințele forurilor de conducere în care este membru. Cvorumul pentru ședințele forurilor de conducere ale Colegiului și ale filialelor teritoriale se determină fără a fi luați în calcul membrii forurilor de conducere – psihologi aflați în unul dintre cazurile prevăzute la art. 18 din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România, cu modificările ulterioare.

(7) Ședințele forurilor de conducere ale Colegiului și, respectiv, ale filialelor teritoriale încep în mod obligatoriu cu constatarea condiției de cvorum.

(8) În ședințele desfășurate asincron votul se poate exprima doar pe forma finală a documentelor supuse votului, respectiv pe conținutul documentelor obținut după epuizarea dezbaterilor cu privire la acesta.

 

 

 

Art. 11^1-11^2

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 1 se introduc un nou articol, art. 11^1 și art. 11^2, cu următorul cuprins:

Art. 11^1

(1) Ședințele forurilor de conducere colegiale ale Colegiului sunt legal constituite în prezența a două treimi din numărul total al membrilor și adoptă hotărâri cu votul a jumătate plus unu din numărul membrilor prezenți.

(2) În cazul în care la prima convocare a ședinței condiția de cvorum prevăzută la alin. (1) nu este îndeplinită, președintele Colegiului sau înlocuitorul de drept al acestuia, în caz de indisponibilitate a președintelui, respectiv președintele Comisiei de deontologie și disciplină sau alt președinte de comisie, desemnat de Comitetul director, convoacă ședința la o nouă dată și nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data primei convocări.

(3) La cea de a doua convocare, ședințele forurilor de conducere ale Colegiului sunt legal constituite în prezența a jumătate plus unu din numărul total al membrilor și adoptă hotărâri cu majoritatea simplă a membrilor prezenți.

(4) Documentele supuse dezbaterii și aprobării sunt comunicate participanților, respectiv membrilor forului convocat și altor persoane interesate și sunt afișate pe pagina de internet a Colegiului cu cel puțin 10 zile calendaristice înainte de data ședinței ordinare sau extraordinare convocate. Documentele care constituie proiecte ale unor acte normative sunt comunicate participanților, respectiv membrilor forului convocat și altor persoane interesate și sunt afișate pe pagina de internet a instituției cu cel puțin 20 de zile calendaristice înainte de data ședinței ordinare sau extraordinare convocate.

Art. 11^2

(1) Ședințele forurilor de conducere colegiale ale filialelor teritoriale ale Colegiului, respectiv convenția filialei teritoriale și comitetul filialei teritoriale, sunt legal constituite în prezența numărului de membri cu drepturi depline prezenți, în condițiile în care convocarea a fost făcută, publicată și comunicată în termen legal tuturor membrilor forului respectiv pentru care există contacte la Colegiu, și adoptă hotărâri cu votul a jumătate plus unu din numărul membrilor prezenți.

(2) Prin membru cu drepturi depline se înțelege persoana prevăzută la art. 81 alin. (5) din prezentul regulament.

 

 

 

Art. 69^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 69 se introduce un nou articol, art. 69^1, cu următorul cuprins:

Art. 69^1

Calitatea de membru în forurile de conducere ale Colegiului și ale filialelor teritoriale ale Colegiului se suspendă de drept în următoarele situații:

a) ca urmare a înregistrării unui număr de trei absențe nemotivate de la ședințele forurilor de conducere, în condițiile art. 70 din prezentul regulament;

b) ca urmare a existenței unuia dintre cazurile prevăzute la art. 18 din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România, cu modificările ulterioare, referitoare la suspendarea dreptului de liberă practică.

 

 

 

Art. 1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 1 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 1

(1) Regulamentul de organizare și funcționare internă (ROFI) al Colegiului Psihologilor din România, denumit în continuare Colegiu, stabilește și detaliază procedurile de organizare și funcționare ale forurilor de conducere ale Colegiului, precum și ale forurilor de conducere ale filialelor teritoriale ale Colegiului, în exercitarea atribuțiilor stabilite prin Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România, cu modificările ulterioare.

(2) Secretariatul Colegiului este format din secretariatul Comitetului director, aflat în subordinea Comitetului director, și din structura de suport administrativ a Colegiului, aflată în subordinea președintelui Colegiului. Organizarea, funcționarea și atribuțiile acestora vor fi reglementate prin regulamentul de ordine interioară, denumit în continuare ROI, care va fi elaborat de către Comitetul director în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ROFI și supus aprobării Consiliului Colegiului.

 

 

 

Art. 5

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 5 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 5

În îndeplinirea atribuțiilor Colegiului, forurile de conducere ale Colegiului și forurile de conducere ale filialelor teritoriale ale Colegiului emit acte decizionale, conform prevederilor legale, după cum urmează:

a) Convenția națională – hotărâri;

b) Consiliul Colegiului – hotărâri;

c) Comitetul director – hotărâri;

d) președintele Colegiului – dispoziții;

e) Convenția filialei teritoriale – hotărâri;

f) Comitetul filialei teritoriale – hotărâri;

g) președintele filialei teritoriale – dispoziții.”

 

 

 

Art. 10-12

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 10, 11 și 12 se modifică și vor avea următorul conținut:

Art. 10

(1) Toate ședințele forurilor de conducere ale Colegiului sau ale filialelor teritoriale, desfășurate sincron, cu interacțiunea directă a membrilor, sunt înregistrate audio-video. Dacă din motive tehnice nu este posibilă realizarea înregistrării audio-video, ședințele vor fi înregistrate exclusiv audio. Înregistrările realizate vor fi arhivate de către Secretariatul Colegiului și au un termen de păstrare de 10 ani.

(2) Hotărârile adoptate de către forurile de conducere se consemnează în procesul-verbal al ședinței, care este redactat, comunicat membrilor forului de conducere și afișat pe pagina de internet a Colegiului în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data finalizării ședinței.

(3) Redactarea procesului-verbal se realizează pe parcursul ședinței de către Secretariatul Comitetului director. Conținutul procesului-verbal este verificat din perspectiva acurateței consemnărilor de către membrii prezenți la finalul ședinței, iar procesul-verbal se semnează de către președintele de ședință și este arhivat în arhivele Colegiului.

(4) Secretariatul Comitetului director emite un comunicat în maximum 2 zile lucrătoare după fiecare ședință a Convenției naționale, a Consiliului sau a Comitetului director, în care consemnează pentru comunitatea profesională hotărârile ședinței. Comunicatul este transmis prin e-mail membrilor Colegiului și este afișat pe pagina de internet a Colegiului.

Art. 11

Participarea membrilor la ședințele forurilor de conducere ale Colegiului și ale filialelor teritoriale ale Colegiului reprezintă o obligație profesională.

Art. 12

(1) Participanții la ședințele forurilor de conducere ale Colegiului și ale filialelor teritoriale ale Colegiului au dreptul la liberă exprimare, în condițiile respectării ordinii de zi adoptate și a regulilor agreate pentru derularea ședințelor.

(2) La lucrările ședințelor forurilor de conducere ale Colegiului și ale filialelor teritoriale ale Colegiului, atunci când situația o solicită, pot participa și reprezentanți ai Secretariatului Colegiului sau alte persoane invitate în calitate de experți sau consultanți. Prezența la ședința unui for de conducere a oricărei persoane care nu este membru al forului respectiv se face exclusiv pe baza aprobării de către jumătate plus unu din membrii prezenți la ședința respectivă.

(3) Prin protocoalele încheiate de Colegiu cu diverse ministere și autorități ale statului, reprezentanți ai acestor instituții pot primi statutul de observator în ședințele forurilor de conducere ale Colegiului.

(4) Colegiul, prin Consiliu sau Comitetul director, poate propune înființarea comisiilor de psihologie pe lângă diverse autorități ale statului sau alte entități, iar Consiliul desemnează reprezentanți în aceste comisii.

 

 

 

Art. 36-38

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 36, 37 și 38 se modifică și vor avea următorul conținut:

Art. 36

(1) Comisia metodologică desfășoară activități specifice de avizare a metodelor și tehnicilor de evaluare și asistență psihologică și elaborează propuneri supuse aprobării Comitetului director privind înregistrarea furnizorilor de formare profesională, avizarea programelor de formare profesională de lungă durată și a programelor de formare profesională continuă, precum și recunoașterea programelor de studii universitare de master și a programelor de studii postuniversitare, în unul sau mai multe domenii generale de specializare.

(2) Revizuiește periodic tabloul metodelor și tehnicilor de evaluare și asistență psihologică validate și recomandate pentru practica psihologilor și asigură materialele necesare pentru publicarea acestui tablou pe portalul de internet al Colegiului sau în alte forme.

Art. 37

Comisia de deontologie și disciplină urmărește respectarea Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, analizează sesizările cu privire la săvârșirea unor posibile abateri disciplinare, judecă abaterile disciplinare și aplică sancțiuni, în condițiile Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România, cu modificările ulterioare, și a celorlalte acte normative care reglementează organizarea și exercitarea profesiei de psiholog.

Art. 38

(1) Conducerea operativă a Colegiului este formată din președintele Comitetului director și din președinții comisiilor de specialitate ale Comitetului director.

(2) La ședințele conducerii operative pot participa cu titlu de invitați membri ai Comitetului director, membri ai Consiliului Colegiului, personal angajat în Secretariatul Colegiului sau alte persoane, cu acordul președintelui sau al majorității simple a membrilor conducerii operative.

(3) Ședințele conducerii operative sunt prezidate de președintele Colegiului sau de înlocuitorul de drept al acestuia, care este președintele Comisiei de deontologie și disciplină sau un alt președinte de comisie, desemnat de Comitetul director, în caz de indisponibilitate a președintelui Colegiului.

Regulamentul de organizare și funcționare internă al Colegiului Psihologilor din România – modificări (HCNCPR nr. 1/2023) was last modified: mai 12th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.