Reglementarea activităţii prestatorului casnic (Legea nr. 111/2022)

28 apr. 2022
Vizualizari: 661

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
 

Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic

 

(M. Of. nr. 402 din 27 aprilie 2022)

Prezenta lege reglementează modul în care persoanele fizice pot desfășura activități casnice în schimbul unei remunerații acordate sub formă de tichete de activități casnice.

 

 

În M. Of. nr. 402 din 27 aprilie 2022 s-a publicat Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai importante dispoziții regăsite în respectivul act normativ.

 

Dispoziții relevante

Art. 3:

(1) Activitatea casnică se poate desfășura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfășurării acesteia, stabilit de comun acord, în condițiile prezentei legi.

(2) Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic, astfel cum este definită la art. 2 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

(3) O persoană poate fi prestator casnic numai dacă a împlinit vârsta de cel puțin 16 ani.

(4) Între prestatorul casnic și beneficiarul casnic se stabilește un raport juridic prin acordul de voință al părților, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităților casnice.

(5) Beneficiarul casnic și prestatorul casnic convin asupra activităților și a numărului de ore sau a volumului de muncă; plata prestatorului casnic se face conform dispozițiilor prezentei legi, cu tichete de activități casnice.

(6) Durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(7) Valoarea minimă a contribuției lunare, calculată potrivit dispozițiilor prezentei legi, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat, este contribuția aferentă a minimum 85 de tichete de activități casnice.

(8) Valoarea minimă a contribuției lunare prevăzute la alin. (7) nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

 

Art. 4:

(1) Prestatorul casnic are următoarele drepturi:

a) la remunerație pentru activitatea prestată, potrivit dispozițiilor prezentei legi;

b) la respectarea demnității în desfășurarea activităților casnice;

c) la protecție împotriva oricărei forme de abuz, hărțuire sau violență;

d) de a fi informat verbal cu privire la utilizarea diferitelor ustensile și/sau aparate puse la dispoziție de către beneficiar în vederea realizării activității casnice, anterior prestării activității;

e) de a beneficia de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale;

f) de a fi informat de către beneficiarul casnic cu privire la drepturile și obligațiile pe care le are potrivit prezentei legi.

(2) Prestatorului casnic îi revin următoarele obligații:

a) de a realiza activitățile casnice pentru care este remunerat, conform înțelegerii cu beneficiarul casnic;

b) de a nu transmite unor terțe persoane date sau informații de care a luat cunoștință în timpul desfășurării activităților casnice;

c) de a informa beneficiarul casnic, prin orice mijloc de comunicare, în timp util, în situația în care nu poate respecta programul de desfășurare a activităților casnice, stabilit de comun acord cu beneficiarul casnic;

d) de a utiliza adecvat ustensilele și/sau aparatele necesare realizării activității casnice proprii sau puse la dispoziție de către beneficiarul casnic.

 

Art. 5:

(1) Beneficiarul casnic are următoarele drepturi:

a) să stabilească verbal cu prestatorul casnic activitățile casnice și programul de desfășurare a acestora, anterior începerii acestora;

b) să verifice modul de îndeplinire a activităților de către prestatorul casnic;

c) să utilizeze tichetele de activități casnice acordate de angajatorul prevăzut la art. 11 alin. (1) din prezenta lege, pentru și în folosul propriu.

(2) Beneficiarului casnic îi revin următoarele obligații:

a) să asigure condiții corespunzătoare de desfășurare a activităților casnice;

b) să achiziționeze tichetele de activități casnice;

c) să folosească tichetele de activități casnice ca singura formă de retribuire pentru activitățile casnice prestate;

d) să asigure confidențialitatea datelor cu caracter personal ale prestatorului casnic;

e) să informeze prin orice mijloc de comunicare prestatorul casnic, în timp util, în situația în care modifică programul de desfășurare a activității stabilit de comun acord cu prestatorul casnic;

f) să informeze prestatorul casnic cu privire la utilizarea adecvată a ustensilelor și/sau aparatelor, în situația în care le pune la dispoziția acestuia în vederea realizării activităților casnice;

g) să completeze tichetele de activități casnice cu data acordării acestora, numele și prenumele prestatorului casnic și codul numeric personal al acestuia;

h) să completeze tichetele de activități casnice cu datele sale personale cu privire la nume, prenume și cod numeric personal;

i) să îl informeze pe prestatorul casnic cu privire la drepturile și obligațiile acestuia, potrivit dispozițiilor prezentei legi.

 

Art. 6:

(1) Tichetul de activități casnice se poate achiziționa de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, denumite în continuare agenții pentru ocuparea forței de muncă, de la furnizorul de serviciu universal, astfel cum este definit la art. 2 pct. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile poștale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 187/2013, cu modificările și completările ulterioare, sau de pe Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

(2) Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, prevăzută la alin. (1), este accesibilă online și/sau prin intermediul unei aplicații mobile, de pe orice dispozitiv electronic.

(3) Modelul tichetului de activități casnice se stabilește prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

(4) Tichetele de activități casnice pe suport hârtie sau pe suport electronic sunt valabile numai dacă au înscrise sau stocate, după caz, cel puțin următoarele elemente:

a) seria și numărul tichetului;

b) elementele specifice de siguranță;

c) valoarea nominală a tichetului;

d) rubrică pentru numele și prenumele prestatorului casnic în drept să utilizeze tichetul de activități casnice;

e) rubrică pentru numele și prenumele beneficiarului casnic;

f) rubrică pentru înscrierea datei de achiziție a tichetului;

g) rubrică pentru înscrierea datei la care au fost prestate activitățile casnice remunerate;

h) rubrică pentru semnătura sau acordul, după caz, a/al prestatorului casnic, prin care atestă faptul că a fost informat cu privire la drepturile și obligațiile pe care le are potrivit prezentei legi.

 

Art. 7:

(1) Valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei și poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

(2) Tichetele de activități casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri și servicii și pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea, conform art. 5 alin. (2) lit. g).

(3) Tichetele de activități casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

(4) Plata în contul bancar indicat de către prestatorul casnic se face în maximum 5 zile de la data solicitării preschimbării, potrivit dispozițiilor alin. (3).

(5) Contravaloarea plătită la fiecare preschimbare în bani a tichetelor de activități casnice, conform alin. (3), de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau furnizorul de serviciu universal este egală cu rezultatul înmulțirii numărului de tichete de activități casnice cu valoarea nominală a acestora prevăzută la alin. (1), din care se scade valoarea impozitului pe venit, calculat conform art. 9 alin. (2), și valoarea contribuției de asigurări sociale, datorată bugetului asigurărilor sociale de stat și calculată conform art. 9 alin. (3).

(6) La achiziția tichetelor de activități casnice, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală a acestora, potrivit alin. (1), costul de tipărire și de distribuire fiind suportat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

(7) Beneficiarul casnic are obligația de a valorifica tichetele de activități casnice în termen de 12 luni de la data achiziționării acestora.

(8) Beneficiarul casnic are posibilitatea de a returna tichetele de activități casnice achiziționate și neutilizate în 30 de zile de la împlinirea termenului prevăzut la alin. (7), primind valoarea nominală a acestora din care se scade, în situația tichetelor de activități casnice emise în format fizic, pe suport hârtie, costul suportat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă cu tipărirea și distribuirea acestora.

(9) Valoarea tichetelor de activități casnice pierdute, deteriorate sau nereturnate în perioada prevăzută la alin. (8) nu se restituie beneficiarului casnic.

(10) Valoarea tichetelor de activități casnice pierdute, deteriorate sau care nu au fost preschimbate în perioada prevăzută la alin. (3) nu se decontează prestatorului casnic.

 

Art. 8:

(1) Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă emite tichetele de activități casnice în format electronic, la solicitarea beneficiarului casnic, sau în format fizic, pe suport hârtie, la solicitarea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă.

(2) Achiziția serviciilor de tipărire și distribuire a tichetelor de activități casnice pe suport hârtie se realizează în condițiile legislației în vigoare privind achizițiile publice.

(3) La estimarea valorii contractului de achiziție publică privind tipărirea și distribuirea tichetelor de activități casnice pe suport hârtie, încheiat potrivit prevederilor alin. (2), nu se ia în calcul valoarea nominală a acestora.

(4) Valoarea costului de tipărire și distribuire a tichetelor de activități casnice se asigură din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

(5) Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă virează unității emitente a tichetelor de activități casnice costul aferent tipăririi acestora în contul deschis la Trezoreria Statului, prevăzut la art. 6 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(6) Sumele reprezentând contravaloarea tichetelor de activități casnice achiziționate de către beneficiarii casnici se gestionează de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă în conturi distincte de disponibil deschise în acest scop la unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului.

(7) Conturile distincte de disponibil prevăzute la alin. (6) se deschid la unitățile Trezoreriei Statului la solicitarea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă.

(8) În conturile distincte de disponibil deschise potrivit prevederilor alin. (7) se încasează sume prin virament bancar sau sume încasate în numerar prin casieriile proprii ale agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, care se depun de către acestea în prima zi lucrătoare de la încasare.

(9) Din conturile distincte de disponibil prevăzute la alin. (7) agențiile pentru ocuparea forței de muncă pot ridica sume în numerar în vederea achitării în numerar a sumelor către prestatorii casnici sau pot dispune plăți pe bază de ordin de plată pe destinațiile stabilite prin prezenta lege.

(10) Sumele rămase neutilizate în conturile distincte de disponibil prevăzute la alin. (7) se reportează la sfârșitul anului în vederea utilizării acestora în anul următor, cu aceeași destinație.

(11) După expirarea perioadelor prevăzute la art. 7 alin. (3), respectiv la art. 7 alin. (8), sumele rămase neutilizate în conturile distincte de disponibil prevăzute la alin. (7) se virează în termen de 30 de zile lucrătoare, de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă, în contul corespunzător de venituri ale bugetului asigurărilor pentru șomaj.

(Copyright foto: freepik)

Reglementarea activității prestatorului casnic (Legea nr. 111/2022) was last modified: aprilie 28th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.