Reacția Baroului Harghita la declarațiile ministrului justiției cu privire la modificările propuse Legii nr. 51/1995

2 iun. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 470

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Baroul Harghita respinge ferm încercarea de manipulare a opiniei publice, prin vocea Ministrului Justiției, Raluca Prună, potrivit căreia avocații, prin modificările propuse la Legea de organizare a profesiei, ar urmări obținerea vreunei super-imunități nemaiîntâlnite în alte sisteme de drept, potrivit comunicatului de presă remis de Barou.

Baroul Harghita informează opinia publică că reglementarea modului de garantare a secretului profesional, a confidențialității relației avocat-client, răspunde necesității protejării bunei funcționări a justiției, că avocatul reprezintă confidentul și apărătorul clientului său și totodată este obligat să pretindă oricui, prin orice mijloace, respectarea sacră a secretului profesional.

Conferintele lunii noiembrie
”

Confidențialitatea dintre avocat și client este un element indispensabil al dreptului la apărare, asigurând echilibrul între drepturile individului și interesele generale ale societății și contribuie fundamental la încrederea pe care publicul trebuie să o aibă în justiție.

Garanțiile ce urmează a fi inserate în legea de organizare a profesiei de avocat sunt menite a apăra nu persoana avocatului, ci informațiile, datele și comunicările de orice natură dintre acesta și clientul său, fiind o garanție a oricărui cetățean că datele confidențiale furnizate apărătorului nu vor fi utilizate împotriva sa, fiind inviolabile de către orice autoritate a statului.

Considerăm că Ministrul Justiției, prin autoritatea cu care a fost investit, nu poate să denatureze în discursul său public importanța secretului profesional al avocatului pentru funcționarea întregului sistem judiciar, asemenea declarații fiind de natură să creeze confuzie și să instige opinia publică împotriva profesiei de avocat.

Baroul Harghita solicită Ministrului Justiției, dar și tuturor autorităților implicate în procedura de adoptare a legii, să informeze corect opinia publică, în limitele de competență și în spiritul valorilor statului de drept.

Ne raliem astfel poziției exprimate de Uniunea Judecătorilor din România, de Comisia Permanentă a UNBR, de Baroului București, solidarizând cu manifestările Baroului Cluj, Alba, Vrancea și ale altor barouri din țară.

BAROUL HARGHITA

prin decan NICCHI ANCA ANDREEA

👍Vezi și: Precizările Ministerului Justiției privind O.U.G. nr. 18/2016

👍Reacția UNBR la sintagma «super-imunitatea avocatului» apărută în spațiul public în contextul proiectului de modificare a Legii nr. 51/1995

Reacția Baroului Harghita la declarațiile ministrului justiției cu privire la modificările propuse Legii nr. 51/1995 was last modified: iunie 2nd, 2016 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter