Reacția Baroului Harghita la declarațiile ministrului justiției cu privire la modificările propuse Legii nr. 51/1995

2 iun. 2016
Vizualizari: 757

Baroul Harghita respinge ferm încercarea de manipulare a opiniei publice, prin vocea Ministrului Justiției, Raluca Prună, potrivit căreia avocații, prin modificările propuse la Legea de organizare a profesiei, ar urmări obținerea vreunei super-imunități nemaiîntâlnite în alte sisteme de drept, potrivit comunicatului de presă remis de Barou.

Baroul Harghita informează opinia publică că reglementarea modului de garantare a secretului profesional, a confidențialității relației avocat-client, răspunde necesității protejării bunei funcționări a justiției, că avocatul reprezintă confidentul și apărătorul clientului său și totodată este obligat să pretindă oricui, prin orice mijloace, respectarea sacră a secretului profesional.

Confidențialitatea dintre avocat și client este un element indispensabil al dreptului la apărare, asigurând echilibrul între drepturile individului și interesele generale ale societății și contribuie fundamental la încrederea pe care publicul trebuie să o aibă în justiție.

Garanțiile ce urmează a fi inserate în legea de organizare a profesiei de avocat sunt menite a apăra nu persoana avocatului, ci informațiile, datele și comunicările de orice natură dintre acesta și clientul său, fiind o garanție a oricărui cetățean că datele confidențiale furnizate apărătorului nu vor fi utilizate împotriva sa, fiind inviolabile de către orice autoritate a statului.

Considerăm că Ministrul Justiției, prin autoritatea cu care a fost investit, nu poate să denatureze în discursul său public importanța secretului profesional al avocatului pentru funcționarea întregului sistem judiciar, asemenea declarații fiind de natură să creeze confuzie și să instige opinia publică împotriva profesiei de avocat.

Baroul Harghita solicită Ministrului Justiției, dar și tuturor autorităților implicate în procedura de adoptare a legii, să informeze corect opinia publică, în limitele de competență și în spiritul valorilor statului de drept.

Ne raliem astfel poziției exprimate de Uniunea Judecătorilor din România, de Comisia Permanentă a UNBR, de Baroului București, solidarizând cu manifestările Baroului Cluj, Alba, Vrancea și ale altor barouri din țară.

BAROUL HARGHITA

prin decan NICCHI ANCA ANDREEA

👍Vezi și: Precizările Ministerului Justiției privind O.U.G. nr. 18/2016

👍Reacția UNBR la sintagma «super-imunitatea avocatului» apărută în spațiul public în contextul proiectului de modificare a Legii nr. 51/1995

Reacția Baroului Harghita la declarațiile ministrului justiției cu privire la modificările propuse Legii nr. 51/1995 was last modified: iunie 2nd, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: