Reacția Baroului București la declarația președintelui ANAF, potrivit căruia „case obscure de avocatură din București găzduiesc la propriul sediu mii de firme fantomă“

2 feb. 2016
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 3160

Despre

  • Atingerea prestigiului profesiei de avocat
  • Baroului București solicită o rezervă rezonabilă în luările de poziție a autorităților publice în privința referirilor la profesia de avocat

Consiliul Baroului București s-a sesizat din oficiu, în temeiul dispozitiilor art. 10 alin. (1) din Legea nr. 51/1995, în legătură cu o recentă evocare a profesiei de avocat, într-un context referitor la activitatea unei autorități publice.

Astfel, față de afirmațiile formulate în spațiul public de către un reprezentant al ANAF, potrivit cărora „case obscure de avocatură din București găzduiesc la propriul sediu mii de firme fantomă“, Consiliul Baroului București consideră că este regretabilă utilizarea termenului de „obscure”, pentru a se referi la forme de exercitare a profesiei, constituite cu respectarea prevederilor legii și a Statutului profesiei de avocat.

Consiliul Baroului București consideră că utilizarea unor astfel de expresii este de natură să aducă atingere prestigiului profesiei.

Ministerul Finanțelor Publice, prin adresa nr. 440633/2011, a confirmat ca stabilirea provizorie a sediului social al unor societăți comerciale la sediul profesional al avocatului reprezintă una dintre formele de exercitare a profesiei de avocat, reglementată prin dispozițiile art. 3 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 51/1995 și art. 104 și art. 105 din Statutul profesiei de avocat.

Din această perspectivă, este întărită concluzia că avocatul nu poate fi acuzat pentru că își exercită profesia, în limitele legii.

Consiliul Baroului București solicită o rezervă rezonabilă în luările de poziție a autorităților publice în privința referirilor la profesia de avocat, întrucât atingerea adusă prestigiului profesiei afectează, în mod direct, dreptul la apărare, asigurat, în primul rand, prin intermediul avocatului, astfel cum este statuat în art. 24 din Constituția României.

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Anunțul este semnat de către decanul Baroului București, av. Ion Dragne.

Declarația care a determinat sesizarea Consiliului Baroului București i-a aparținut președintelui ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, într-un interviu acordat postului de radio Europa FM:

Sursa informației este Baroul București (www.baroul-bucuresti.ro).

Reacția Baroului București la declarația președintelui ANAF, potrivit căruia „case obscure de avocatură din București găzduiesc la propriul sediu mii de firme fantomă“ was last modified: februarie 2nd, 2016 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.