Răspunderea disciplinară a militarilor

1 nov. 2023
Vizualizari: 1193
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

e. Trecerea în rezervă/desfacerea disciplinară a contractului/exmatricularea[19]

Se aplică atunci când se comit abateri grave de la prevederile regulamentelor militare, ale normelor specifice în domeniul organizării și funcționării acestor instituții sau ale altor dispoziții legale.

Abaterea de la disciplina militară este singurul temei legal al sancțiunii disciplinare.

Sancțiunea se stabilește individual și se aplică numai după ce s-a probat vinovăția celui în cauză.

Sancțiunea disciplinară se aplică în termen de cel mult 6 luni de la data săvârșirii; în cazul faptelor continue termenul curge de la data încetării acțiunii sau inacțiunii, iar în cazul faptelor continuate, de la data săvârșirii ultimei acțiuni sau inacțiuni[20].

Pentru o abatere se aplică o singură sancțiune disciplinară. În situația pluralității de fapte cercetate în cadrul aceleiași proceduri se stabilește pentru fiecare faptă, cu respectarea prevederilor legale, câte o sancțiune și dintre acestea se aplică cea mai severă[21].

Dacă fapta militarului a fost sesizată ca abatere de la disciplina militară și ca infracțiune, procedura angajării răspunderii disciplinare se suspendă până la soluționarea definitivă a cauzei penale; în raport cu dispoziția organului judiciar, dacă este cazul, procedura disciplinară se inițiază ori se reia din stadiul în care se afla la data suspendării[22].

La individualizarea sancțiunii disciplinare se ține seama de:

– cauzele și gravitatea abaterii de la disciplina militară;

– împrejurările în care aceasta a fost săvârșită;

– gradul de vinovăție;

– consecințele abaterii;

– comportarea generală;

– existența în antecedentele persoanei a altor sancțiuni disciplinare, cu excepția celor care au fost radiate[23].

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Pentru o abatere disciplinară comandantul/șeful poate lua una dintre următoarele măsuri:

a) să atragă atenția subordonatului asupra faptei săvârșite și a consecințelor acesteia și să-i indice modul de comportare în viitor;

b) să aplice o sancțiune disciplinară, conform competențelor, sau să facă propuneri pentru sancționarea disciplinară către persoanele care au această competență;

c) să facă propuneri sau să ordone judecarea faptei săvârșită de un cadru militar, în consiliul de onoare sau în consiliul de judecată ori în comisia de cercetare prealabilă, pentru o faptă săvârșită de un soldat sau gradat profesionist, conform competențelor prevăzute de actele normative în vigoare[24].

Sancțiunea disciplinară trebuie să fie aplicată corect, potrivit cu gravitatea abaterii comise, fără părtinire, cu calm și obiectivitate, fără intenție sau răzbunare și fără a se adresa cuvinte ofensatoare care să lezeze demnitatea subordonatului.

Sub sancțiunea nulității absolute, nicio măsură dintre cele prevăzute la art. 51[25], cu excepția avertismentului și mustrării scrise, nu pot fi dispuse pentru cadrele militare, mai înainte de cercetarea și judecarea faptelor de către consiliile de onoare sau, după caz, consiliile de judecată.

Sancțiunea disciplinară de mustrare scrisă pentru cadrele militare poate fi propusă sau aplicată, conform competențelor, direct de comandantul/șeful unității militare, însă numai după efectuarea cercetării disciplinare prealabile executată de către comisia desemnată.

Cercetarea disciplinară prealabilă se execută în condițiile prevăzute de prezentul Regulament.

Sancțiunile disciplinare constând în retrogradare în funcție; amânarea înaintării în gradul următor pe timp de 1-2 ani și trecerea în rezervă, se aplică în termen de 30 de zile de la data înregistrării la registratura unității a hotărârilor care conțin propuneri rămase definitive[26].

Sub sancțiunea nulității absolute, nicio măsură dintre cele prevăzute la art. 52[27], cu excepția avertismentului, nu poate fi dispusă pentru soldații și gradații profesioniști, mai înainte de efectuarea cercetării prealabile de către comisii.

Cercetarea disciplinară prealabilă a soldaților și gradaților profesioniști trebuie să se încheie în cel mult 25 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință de săvârșirea abaterii[28].

Sancțiunea disciplinară se execută, de regulă, imediat după ce a fost stabilită, cu excepția următoarelor situații:

a) când militarul sancționat disciplinar se găsește în curs de îndeplinire a unei misiuni. Sancționarea se va executa după înapoierea sa la unitatea de care aparține;

b) când militarul se află în afara orelor de program, sancțiunea se execută la prezentarea sa în unitatea militară;

c) când militarul se află sub influența băuturilor alcoolice/drogurilor sau manifestă tulburări de comportament. Aplicarea sancțiunilor disciplinare, în acest caz, se amână până când acesta revine la starea normală confirmată de medicul de specialitate;

d) sancțiunea disciplinară de amânare a înaintării/promovării în gradul următor pe timp de 1-2 ani este adusă la cunoștință cadrului militar, soldatului sau gradatului profesionist care a săvârșit abaterea de la disciplina militară, în termen de 30 de zile calculate de la data înregistrării la registratura unității militare a hotărârilor care conțin propuneri rămase definitive sau a rezultatului cercetării disciplinare prealabile, urmând ca termenul efectelor sancțiunii disciplinare să înceapă să curgă de la data când militarul sancționat îndeplinește condițiile de înaintare în grad;

e) în cazul în care militarul se află internat în spital, în concediu medical/scutire medicală sau se află la domiciliu sub tratament medical, aplicarea sancțiunii disciplinare se amână până când acesta revine la program.

Militarul sancționat disciplinar în afara unității militare de către comandanți/șefi pe linie directă de autoritate ierarhică este obligat ca la sosirea în unitatea militară să raporteze imediat, pe cale ierarhică, comandantului/șefului unității militare despre aceasta[29].

Decizia privind aplicarea sancțiunii disciplinare de avertisment se emite în formă scrisă în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data la care comandantul/șeful a luat cunoștință despre săvârșirea abaterii disciplinare.

Decizia privind aplicarea sancțiunii disciplinare de mustrare scrisă se emite în formă scrisă în termen de cel mult 30 de zile calculate de la data înregistrării la registratura unității militare a rezultatului cercetării disciplinare prealabile[30].

Executarea sancțiunilor disciplinare se poate suspenda sau amâna, iar sancțiunile disciplinare se pot anula numai prin decizia persoanei care le-a aplicat, a șefilor direcți ai acesteia, precum și prin decizia eșalonului superior sau a instanței de contencios[31].

Suspendarea sau amânarea executării sancțiunilor disciplinare pot interveni în situațiile următoare: starea de urgență; starea de asediu; starea de mobilizare; război; cazurile prevăzute la art. 67 alin. (1) și alte situații obiective[32].

Suspendarea este măsura care implică întreruperea executării sancțiunii disciplinare față de termenele legale, pe o perioadă determinată; executarea sancțiunii disciplinare se reia la terminarea situației care a determinat suspendarea[33].

Amânarea este măsura care implică întârzierea începerii executării sancțiunii disciplinare față de termenele legale; amânarea executării sancțiunii disciplinare are loc până când situația revine la normalitate[34].

Anularea constituie măsura prin care o sancțiune disciplinară este desființată, retroactiv, de la data emiterii deciziei privind aplicarea sancțiunii disciplinare, efectele sale fiind înlăturate; anularea unei sancțiuni disciplinare se consemnează în documentele de evidență.

Comandantul/șeful care a aplicat o sancțiune disciplinară, comandanții/șefii direcți ai acestuia, precum și comandantul/șeful eșalonului superior, când iau cunoștință, pe orice cale, de aplicarea eronată a acesteia, fără temei legal sau asupra altei persoane, este obligat să emită o decizie de anulare a sancțiunii disciplinare aplicate, imediat după ce a constatat acest fapt.

Comandantul/șeful poate anula sancțiunile disciplinare pe care le-a aplicat înainte de executare sau pe timpul executării acestora[35].

Sancțiunile disciplinare aplicate de comandantul/șeful eșalonului superior sunt amânate, suspendate sau anulate fie la inițiativa acestui eșalon, fie la propunerea comandantului/șefului nemijlocit/direct al celui sancționat[36].

Sancțiunile disciplinare se aduc la cunoștință militarilor, astfel:

– cadrelor militare, soldaților și gradaților profesioniști – în scris, confidențial ori la adunarea ordonată a cadrelor militare, respectiv a soldaților și gradaților profesioniști, unde participă numai militarii cu grade egale sau mai mari decât ale militarilor sancționați;

– studenților și elevilor din instituțiile militare de învățământ – verbal, în fața subunității/unității, și/sau în scris.

Comunicarea sancțiunilor pentru abaterile săvârșite de militari pe timpul îndeplinirii serviciului interior sau acelui de luptă permanent se face numai după ieșirea acestora din serviciu. În cazul săvârșirii unor abateri grave, militarii vinovați sunt înlocuiți imediat din serviciu și sancționați disciplinar.

Comandanții/șefii sunt obligați să raporteze ierarhic, verbal sau în scris, despre toate sancțiunile disciplinare aplicate.

Evidența sancțiunilor disciplinare se ține astfel:

– pentru cadrele militare, în fișa matricolă din memoriul original al acestora și în registrul de evidență a sancțiunilor disciplinare pentru cadrele militare;

– pentru soldați și gradați profesioniști, în fișa matricolă din dosarul personal al acestora și în registrul de evidență a sancțiunilor disciplinare pentru soldați și gradați profesioniști;

– pentru studenții/elevii din instituțiile militare de învățământ, la companie/similare, în registrul de evidență nominală a studenților/elevilor, și/sau în registrul cu evidența recompenselor și sancțiunilor disciplinare acordate studenților, unde se înscriu data acordării, sancțiunea disciplinară, descrierea faptei, numele comandantului care a aplicat acea sancțiune, precum și la nivel de instituție de învățământ militar, în fișele de evidență a studenților/elevilor, acolo unde acestea se întocmesc[37].

6. Căile de atac împotriva sancțiunilor aplicate militarilor

Orice sancțiune disciplinară, începând de la avertisment și până la cea mai severă sancțiune (funcție de categoria din care face parte militarul), poate fi contestată ierarhic.

Militarii nemulțumiți de sancțiunea aplicată ca urmare a săvârșirii abaterilor de la disciplina militară se pot adresa comandantului/șefului nemijlocit al celui care a emis decizia de sancționare, printr-un raport scris în care să argumenteze demersul lor.

Acesta este obligat să numească o comisie de cercetare, care va propune o nouă decizie. Prin această decizie se poate lua măsura menținerii sau anulării sancțiunii disciplinare ori se poate aplica o altă sancțiune.

Termenul în care se poate înainta raportul este de 2 de zile lucrătoare de la data comunicării deciziei privind aplicarea sancțiunii disciplinare. Înaintarea raportului suspendă aplicarea sancțiunii.

Decizia poate fi atacată la instanța de contencios administrativ competentă, cu respectarea prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004[38] (art. 80 din Regulamentul disciplinei militare).

7. Radierea sancțiunilor disciplinare aplicate militarilor

Potrivit art. 75 alin. (1) din Regulamentul disciplinei militare, prin radierea unei sancțiuni disciplinare se prezumă că acea sancțiune nu mai există pentru viitor.

Alineatul (2) al aceluiași articol prevede că „sancțiunile disciplinare se radiază de drept după cum urmează:

a) avertismentul și mustrarea scrisă – se radiază după 6 luni de la aplicare;

b) retrogradarea în funcție/retrogradarea din funcție – se radiază după trecerea unui an calendaristic de la data aplicării sancțiunii disciplinare și nu are ca efect numirea pe funcția anterioară; după radiere, cadrul militar poate candida pentru ocuparea oricărei funcții în condițiile legii;

c) amânarea înaintării în gradul următor pe timp de 1-2 ani/amânarea promovării în grad pe o perioadă de la 1 la 2 ani – se radiază după trecerea unui an de la expirarea termenului pentru care a fost aplicată”.

Radierea se constată prin act administrativ al comandantului/șefului unității și se specifică în documentele de evidență [art. 75 alin. (3)].

Pentru motive întemeiate, comandantul/șeful poate acorda, ca recompensă, radierea unei sancțiuni disciplinare, înainte de împlinirea termenelor prevăzute pentru radierea de drept [art. 75 alin. (4)].


[19] Art. 59 din Regulament.

[20] Art. 60 din Regulament.

[21] Art. 61 din Regulament.

[22] Art. 62 din Regulament.

[23] Art. 63 din Regulament.

[24] Art. 64 din Regulament.

[25] „a) avertisment; b) mustrare scrisă; c) retrogradare în funcție; d) amânarea înaintării în gradul următor pe timp de 1-2 ani; e) trecerea în rezervă”.

[26] Art. 65 din Regulament.

[27] „a) avertisment; b) mustrare scrisă; c) retrogradarea din funcție; d) amânarea promovării în grad, pe o perioadă de la 1 la 2 ani; e) desfacerea disciplinară a contractului.”

[28] Art. 66 din Regulament.

[29] Art. 67 din Regulament.

[30] Art. 68 din Regulament.

[31] Art. 69 din Regulament.

[32] Art. 70 din Regulament.

[33] Art. 71 din Regulament.

[34] Art. 72 din Regulament.

[35] Art. 73 din Regulament.

[36] Art. 74 din Regulament.

[37] Art. 84 din Regulament.

[38] Republicată în M. Of. nr. 1154 din 7 decembrie 2004, modificată ulterior.

Răspunderea disciplinară a militarilor was last modified: octombrie 31st, 2023 by Cosmin-Mihai Duțu

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice