Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie – IMM INVEST ROMÂNIA și Schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 – modificări (O.U.G. nr. 16/2021)

15 mart. 2021
Vizualizari: 981
Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19

 

Art. 1 alin. (1) din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 (modificat prin O.U.G. nr. 16/2021)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 1, alin. (1) prevedea:

„(1) Obiectivul prezentei scheme de ajutor de stat îl reprezintă susținerea IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 1, alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

„(1) Obiectivul prezentei scheme de ajutor de stat îl reprezintă susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19 în cadrul Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie – IMM INVEST ROMÂNIA, aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2017, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 209/2018, cu modificările și completările ulterioare, precum și întreprinderilor mici și mijlocii și a fermierilor definiți conform prevederilor art. 4 din Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar în cadrul Subprogramului AGRO IMM Invest”.

 

Art. 2 alin. (6) din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 (modificat prin O.U.G. nr. 16/2021)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 2, alin. (6) prevedea:

„(6) Durata garanțiilor acordate conform art. 1 alin. (3) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2017, cu modificările și completările ulterioare, nu poate depăși 6 ani”.

 

Noua reglementare

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Potrivit noii reglementări, la art. 2, alin. (6) se modifică și va avea următorul conținut:

„(6) Durata garanțiilor acordate conform art. 1 alin. (3) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2017, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 209/2018, cu modificările și completările ulterioare, nu poate depăși 6 ani pentru întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie din cadrul Programului IMM INVEST România”.

 

Art. 2 alin. (6^1) din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 (introdus prin O.U.G. nr. 16/2021)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 2, după alin. (6), se introduce  un nou alineat, alin. (6^1), cu următorul conținut:

„(6^1) Pentru Subprogramul AGRO IMM INVEST se aplică prevederile alin. (1)-(6), iar în cazul creditelor de investiții acordate beneficiarilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, instituțiile de credit acordă, la solicitarea beneficiarului subprogramului, o perioadă de grație de maximum 24 de luni pentru rambursarea principalului, iar rambursarea creditelor se efectuează în cel puțin 2 rate pe an”.

 

Art. 2 alin. (7^1) din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 (introdus prin O.U.G. nr. 16/2021)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 2, după alin. (7), se introduce  un nou alineat, alin. (7^1), cu următorul conținut:

„(7^1) Pentru beneficiarii ce se încadrează în categoria întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie se percep comisioane de risc, la nivelul celor aferente întreprinderilor mari, cu respectarea paragrafului 25 lit. a) din Comunicarea CE – Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 (2020/C91I/01), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 20 martie 2020”.

 

Art. 3 alin. (1)-(2) din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 (modificat prin O.U.G. nr. 16/2021)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 3, alin. (1)-(2) prevedeau:

„(1) IMM-urile care au contractat credite/linii de credit garantate conform art. 1 alin. (3) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2017, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate, și a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 800.000 euro per întreprindere.

(2) Cursul de schimb euro/leu pentru calcularea plafonului maxim de 800.000 euro este cursul Băncii Naționale a României valabil la data emiterii acordului de finanțare”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 3, alin. (1)-(2) se modifică și va avea următorul conținut:

„(1) Întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie din cadrul Programului IMM INVEST ROMÂNIA, precum și IMM-urile ce activează în sectorul alimentar din cadrul Subprogramului AGRO IMM INVEST care au contractat credite/linii de credit garantate conform art. 1 alin. (3) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2017, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 209/2018, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate, și a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 800.000 euro per întreprindere.

(2) Cursul de schimb euro/leu pentru calcularea plafonului maxim este cursul Băncii Naționale a României valabil la data emiterii acordului de finanțare”.

 

Art. 3 alin. (7^1) din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 (introdus prin O.U.G. nr. 16/2021)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 2, după alin. (7), se introduce  un nou alineat, alin. (7^1), cu următorul conținut:

„(1^1) Grantul acordat întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar prin Subprogramul AGRO IMM INVEST include și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii sau 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, respectiv 800.000 de euro pentru întreprinderile mici și mijlocii din sectorul alimentar”.

 

Art. 5 alin. (3)-(5) din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 (modificat prin O.U.G. nr. 16/2021)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 5, alin. (3)-(5) prevedeau:

„(3) Bugetul schemei de ajutor de stat este 1.106 milioane lei, echivalentul în lei a aproximativ 228,42 milioane euro, pentru măsurile de finanțare prevăzute la capitolul II.2.

(4) Pentru anul 2020, plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 20.000.000.000 lei.

(5) Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 40.000 de beneficiari”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 5, alin. (3)-(5) se modifică și va avea următorul conținut:

„(3) Bugetul schemei de ajutor de stat este 1.832 milioane lei, echivalentul în lei a aproximativ 376.3 milioane euro, pentru măsurile de finanțare prevăzute la capitolul II.2.

(4) Pentru anul 2021, plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 15.000.000.000 lei din care pentru Subprogramul AGRO IMM INVEST plafonul este de 1.000.000.000 lei.

(5) Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 58.987 de beneficiari”.

 

Art. 5 alin. (2^1) din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 (introdus prin O.U.G. nr. 16/2021)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 5, după alin. (2), se introduce  un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul conținut:

„(2^1) Ajutorul de stat sub forma componentei nerambursabile pentru Subprogramul AGRO IMM INVEST se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor – Acțiuni Generale și se virează în termen de 1 an în contul FNGCIMM, pe baza situațiilor centralizatoare privind documentele justificative pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru și pe baza situațiilor centralizatoare privind situația lucrărilor executate pentru creditele de investiții transmise de instituțiile de credit pe propria răspundere”.

 

Art. 6 din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 (modificat prin O.U.G. nr. 16/2021)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 6 prevedea:

„Art. 6

Procedura de acordare a garanțiilor de stat în proporție de cel mult 80% sau 90% aferente creditelor, a grantului de la art. 3 și plata ajutoarelor de stat sub formă de grant se aprobă Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST România”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 6 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 6

Procedura de acordare a garanțiilor de stat, a grantului și plata ajutoarelor de stat este prevăzută în hotărârea Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului”.

 

Art. 8 alin. (1) din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 (modificat prin O.U.G. nr. 16/2021)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 8, alin. (1) prevedea:

„(1) Pe durata îndeplinirii misiunii în străinătate personalul beneficiază de drepturile de diurnă stabilite pentru fiecare categorie de personal participant la misiunile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, cu completările ulterioare”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 8, alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

(1) Monitorizarea și controlul întreprinderilor beneficiare în cadrul prezentei scheme de ajutor de stat se fac în mod transparent, nediscriminatoriu, prin publicarea lunară a înscrierilor și beneficiarilor schemei de ajutor de stat, pe site, de către FNGCIMM, cu respectarea reglementărilor aplicabile instituțiilor de credit și instituțiilor financiare nebancare pentru FNGCIMM”.

Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie – IMM INVEST ROMÂNIA și Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 – modificări (O.U.G. nr. 16/2021) was last modified: martie 15th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.