Procedura privind activitatea de monitorizare şi control al respectării, de către autoritatea prevăzută la art. 359 alin. (1) din Codul fiscal, a condiţiilor legale privind autorizarea antrepozitarilor autorizaţi, a destinatarilor înregistraţi, a expeditorilor înregistraţi şi a importatorilor autorizaţi – modificări (OMF nr. 420/2021)

24 mart. 2021
Vizualizari: 316
Actul modificatActul modificator

Modificări

Ordinul ministrului finanțelor publice (OMFP) nr. 2.062/2018 pentru aprobarea Procedurii privind activitatea de monitorizare și control al respectării de către autoritatea prevăzută la art. 359 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a condițiilor legale privind autorizarea antrepozitarilor autorizați, a destinatarilor înregistrați, a expeditorilor înregistrați și a importatorilor autorizați

(M. Of. nr. 445 din 29 mai 2018)

Ordinul ministrului finanțelor (OMF) nr. 420/2021 privind modificarea Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 2.062/2018 pentru aprobarea Procedurii privind activitatea de monitorizare și control al respectării de către autoritatea prevăzută la art. 359 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a condițiilor legale privind autorizarea antrepozitarilor autorizați, a destinatarilor înregistrați, a expeditorilor înregistrați și a importatorilor autorizați

(M. Of. nr. 285 din 22 martie 2021)

– modifică: anexa nr. 1 art. 3 alin. (2), anexa nr. 1 art. 5 alin. (1) lit. b), anexa nr. 1 art. 6 lit. c), anexa nr. 2 modelul Procesului-verbal de control, paragraful care urmează după cap. 4 –  Sinteza constatărilor anexa nr. 2 Instrucțiunile privind întocmirea procesului-verbal de control capitolul 2 „Date privind comisia” pct. 2.1.

 

 

În M. Of. nr. 285 din 22 martie 2021 s-a publicat Ordinul ministrului finanțelor (OMF) nr. 420/2021 privind modificarea Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 2.062/2018 pentru aprobarea Procedurii privind activitatea de monitorizare și control al respectării de către autoritatea prevăzută la art. 359 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a condițiilor legale privind autorizarea antrepozitarilor autorizați, a destinatarilor înregistrați, a expeditorilor înregistrați și a importatorilor autorizați.

Astfel, prin respectivul act normativ se aduc unele modificări și completări Ordinului ministrului finanțelor publice (OMFP) nr. 2.062/2018 pentru aprobarea Procedurii privind activitatea de monitorizare și control al respectării de către autoritatea prevăzută la art. 359 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a condițiilor legale privind autorizarea antrepozitarilor autorizați, a destinatarilor înregistrați, a expeditorilor înregistrați și a importatorilor autorizați.

 

Vă prezentăm, în continuare, modificările și completările aduse Ordinului ministrului finanțelor publice (OMFP) nr. 2.062/2018 pentru aprobarea Procedurii privind activitatea de monitorizare și control al respectării de către autoritatea prevăzută la art. 359 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a condițiilor legale privind autorizarea antrepozitarilor autorizați, a destinatarilor înregistrați, a expeditorilor înregistrați și a importatorilor autorizați.

 

Anexa nr. 1 art. 3 alin. (2) din OMFP nr. 2.062/2018 (modificat prin OMF nr. 420/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la anexa nr. 1 art. 3, alin. (2) prevedea:

„(2) Situațiile/Informațiile prevăzute la alin. (1) se transmit de către comisiile de autorizare a antrepozitarilor autorizați, a destinatarilor înregistrați, a expeditorilor înregistrați și a importatorilor autorizați Direcției generale de inspecție economico-financiară, până la data de 15 a lunii următoare încheierii perioadei de raportare”.

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la anexa nr. 1 art. 3, alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

„(2) Situațiile/Informațiile prevăzute la alin. (1) se transmit de către comisiile de autorizare a antrepozitarilor autorizați, a destinatarilor înregistrați, a expeditorilor înregistrați și a importatorilor autorizați, prin aplicația informatică dedicată, Direcției generale de inspecție economico-financiară, până la data de 15 a lunii următoare încheierii perioadei de raportare”.

 

Anexa nr. 1 art. 5 alin. (1) lit. b) din OMFP nr. 2.062/2018 (modificat prin OMF nr. 420/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la anexa nr. 1 art. 5 alin. (1), lit. b) prevedea:

„(1) În îndeplinirea atribuțiilor, organul de control are dreptul:

(…)

b) să beneficieze din partea structurii teritoriale a Agenției Naționale de Administrare Fiscală unde funcționează comisia controlată de spații de lucru adecvate și acces logistic corespunzător, necesare bunei desfășurări a controlului, în condițiile în care există astfel de facilități;”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la anexa nr. 1 art. 5 alin. (1), lit. b) se modifică și va avea următorul conținut:

„(1) În îndeplinirea atribuțiilor, organul de control are dreptul:

(…)

b) să beneficieze, din partea structurii subordonate Agenției Naționale de Administrare Fiscală unde funcționează comisia controlată, de spații de lucru adecvate și acces logistic corespunzător, necesare bunei desfășurări a controlului, în condițiile în care există astfel de facilități;”.

 

Anexa nr. 1 art. 6 lit. c) din OMFP nr. 2.062/2018 (modificat prin OMF nr. 420/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la anexa nr. 1 art. 6, lit. c) prevedea:

„Obligațiile comisiei sunt următoarele:

(…)

c) comisia verificată și personalul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice au obligația să ducă la îndeplinire măsurile de remediere dispuse de organul de control prin procesul-verbal de control”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la anexa nr. 1 art. 6, lit. c) se modifică și va avea următorul conținut:

„Obligațiile comisiei sunt următoarele:

(…)

c) comisia verificată și personalul direcției generale regionale a finanțelor publice/structurii teritoriale a direcției generale regionale a finanțelor publice/Direcției generale de administrare a marilor contribuabili au obligația să ducă la îndeplinire măsurile de remediere dispuse de organul de control prin procesul-verbal de control”.

 

Anexa nr. 2, modelul Procesului-verbal de control, paragraful care urmează după cap. 4 – Sinteza constatărilor din OMFP nr. 2.062/2018 (modificat prin OMF nr. 420/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la anexa nr. 2, modelul Procesului-verbal de control, paragraful care urmează după cap. 4 – Sinteza constatărilor prevedea:

„4 Prezentul proces-verbal a fost întocmit în 3 (trei) sau, după caz, 4 (patru) exemplare, înregistrate la registratura direcției generale regionale a finanțelor publice/structurii teritoriale a direcției generale regionale a finanțelor publice, din care un exemplar a fost lăsat comisiei, unul pentru organul de control, unul pentru conducerea Ministerului Finanțelor Publice și, după caz, unul ca anexă la sesizarea penală care se transmite organelor de cercetare penală”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la anexa nr. 2, modelul Procesului-verbal de control, paragraful care urmează după cap. 4 – Sinteza constatărilor se modifică și va avea următorul conținut:

„Prezentul proces-verbal de control a fost întocmit în 3 (trei) sau, după caz, 4 (patru) exemplare, înregistrate la registratura direcției generale regionale a finanțelor publice/structurii teritoriale a direcției generale regionale a finanțelor publice/Direcției generale de administrare a marilor contribuabili, din care un exemplar a fost lăsat comisiei, unul pentru organul de control, unul pentru conducerea Ministerului Finanțelor și, după caz, unul ca anexă la sesizarea penală care se transmite organelor de cercetare penală”.

 

Anexa nr. 2, în Instrucțiunile privind întocmirea procesului-verbal de control, la capitolul 2 „Date privind comisia”, punctul 2.1 din OMFP nr. 2.062/2018 (modificat prin OMF nr. 420/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la anexa nr. 2, în Instrucțiunile privind întocmirea procesului-verbal de control, la capitolul 2 „Date privind comisia”, punctul 2.1 prevedea:

„2.1. Datele de identificare ale comisiei: denumirea direcției generale regionale a finanțelor publice/structurii teritoriale a direcției generale regionale a finanțelor publice, sediul social, codul unic de înregistrare, ordinul/decizia de numire”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la anexa nr. 2, în Instrucțiunile privind întocmirea procesului-verbal de control, la capitolul 2 „Date privind comisia”, punctul 2.1  se modifică și va avea următorul conținut:

„2.1. Datele de identificare ale comisiei: denumirea direcției generale regionale a finanțelor publice/structurii teritoriale a direcției generale regionale a finanțelor publice/Direcției generale de administrare a marilor contribuabili, sediul social, codul unic de înregistrare, ordinul/decizia de numire”.

Procedura privind activitatea de monitorizare și control al respectării, de către autoritatea prevăzută la art. 359 alin. (1) din Codul fiscal, a condițiilor legale privind autorizarea antrepozitarilor autorizați, a destinatarilor înregistrați, a expeditorilor înregistrați și a importatorilor autorizați – modificări (OMF nr. 420/2021) was last modified: martie 24th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.