Premiile Uniunii Juriștilor din România. (I) Scurt istoric

1707       0

Despre

  • Premiile Uniunii Juriștilor din România
  • Premiul „Mihail Eliescu”
  • Premiul „Anibal Teodorescu”
  • Premiul „I.L. Georgescu”
  • Premiul „Andrei Rădulescu”

Prima ediție a Premiilor Uniunii Juriștilor din România a avut loc acum mai bine de două decenii, la inițiativa regretatului Ministru al Justiției și Președinte al Uniunii, Gavril Iosif Chiuzbaian. Într-una din cuvântările de deschidere a premiilor, acesta spunea că ele reprezintă „evidențierea unor veritabile modele profesionale și morale, demne de urmat, de care societatea românească are atâta nevoie”. Menționăm că autorul citatului este cel care a instituit și sărbătorirea Zilei Justiției în România.

Încă de la primele ediții, această manifestare a încercat să fie o pledoarie pentru valoare, în condițiile în care România are un patrimoniu spiritual redutabil, dreptul făcând parte din componentele esențiale ale culturii. În acest sens, trebuie să ne amintim de spusele Președintelui Academiei Române, Andrei Rădulescu, care, în urmă cu aproape un secol, afirma, de la tribuna înaltului for științific al țării:

Am avut și vom avea o cultură juridică, care se distinge nu numai prin bogăție și diversitate, ci și prin valoarea ei.

Uniunea Juriștilor a considerat că premiile trebuie să poarte numele unor personalități marcante ale științei dreptului românesc. Astfel au fost instituite premii ce poartă nume precum „Mihail Eliescu”, acordat în domeniul dreptului civil, „Anibal Teodorescu”, în domeniul dreptului public „I.L. Georgescu”, în domeniul dreptului civil, iar in domeniul dreptului penal, premiul a fost denumit în onoarea lui „Vintilă Dongoroz”.

Un alt premiu important al Uniunii poartă numele marelui om de drept, Andrei Rădulescu, fost președinte al Academiei Române și al Înaltei Curți de Casație și Justiție în perioada interbelică, ce se acordă în domeniul științelor juridice interdisciplinare.

Acordarea premiilor se face pe baza unui regulament adoptat de consiliul director al Uniunii Juriștilor. Principalele cerințe pentru premierea lucrărilor se referă la faptul că acestea trebuie să aibă valoare științifică certă, să cuprindă idei originale, să facă propuneri de lege ferenda și, desigur, să apară în primă ediție în anul acordării premiilor. Comisia de selecție este formată din universitari reputați care evaluează lucrările propuse de editurile sub egida cărora acestea au fost lansate.

Pe 17 decembrie în acest an, a avut loc cea de-a 23-a ediție a decernării acestor premii, eveniment asupra căruia vom reveni cu un articol separat.

 

Premiile Uniunii Juriștilor din România. (I) Scurt istoric was last modified: decembrie 22nd, 2014 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: