Poliţiştii de penitenciare pot beneficia de concedii de odihnă, concedii de studii, învoiri plătite, concedii fără plată şi bilete de odihnă – prezentare generală (H.G. nr. 604/2021)

14 iun. 2021
Vizualizari: 1441
Actul publicat în Monitorul OficialSumar
 

H.G. nr. 604/2021 pentru aprobarea condițiilor în care polițiștii de penitenciare pot beneficia de concedii de odihnă, concedii de studii, învoiri plătite, concedii fără plată și bilete de odihnă

 (M. Of. nr. 588 din 11 iunie 2021)

Se aprobă condițiile în care polițiștii de penitenciare pot beneficia de concedii de odihnă, concedii de studii, învoiri plătite, concedii fără plată și bilete de odihnă.

 

În M. Of. nr. 588 din 11 iunie 2021 s-a publicat H.G. nr. 604/2021 pentru aprobarea condițiilor în care polițiștii de penitenciare pot beneficia de concedii de odihnă, concedii de studii, învoiri plătite, concedii fără plată și bilete de odihnă.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai importante dispoziții regăsite în respectivul act normativ.

 

Structură

CAPITOLUL I: Concediul de odihnă și concediul de odihnă suplimentar

SECȚIUNEA 1:Concediul de odihnă

SECȚIUNEA 2:Concediul de odihnă suplimentar

CAPITOLUL II: Concediul de studii

CAPITOLUL III: Învoirea plătită

CAPITOLUL IV: Concediul fără plată

CAPITOLUL V: Biletele de odihnă

CAPITOLUL VI: Dispoziții finale

 

Dispoziții relevante

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 1

(1) Polițiștii de penitenciare au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă plătit, a cărui durată se stabilește în raport cu vechimea în muncă, precum și cu perioadele asimilate în vederea obținerii unei pensii, după cum urmează:

a) 32 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime cumulată de până la 10 ani;

b) 38 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime cumulată de peste 10 ani.

(2) Vechimea care se ia în considerare la determinarea duratei concediului de odihnă este aceea pe care polițiștii de penitenciare o împlinesc în cursul anului calendaristic pentru care li se acordă concediul.

(3) Pentru polițiștii de penitenciare nou-încadrați, precum și pentru cei care nu au lucrat tot timpul anului, durata concediului de odihnă se stabilește proporțional cu perioada de activitate prestată și în raport cu vechimea în muncă.

(4) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor polițiștilor de penitenciare și nu poate face obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.

(5) Zilele de sărbători legale în care nu se lucrează, stabilite prin legislația națională, precum și zilele libere plătite stabilite prin acordul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

 

Art. 12

(1) În afara concediului de odihnă prevăzut la art. 1 alin. (1), polițiștii de penitenciare care își desfășoară activitatea în locuri de muncă cu condiții deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase -, stabilite potrivit legii, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar, cu o durată cuprinsă între 3 și 14 zile calendaristice.

(2) Concediul de odihnă suplimentar se cumulează cu concediul de odihnă plătit prevăzut la art. 1 alin. (1).

 

Art. 16

(1) Polițiștii de penitenciare beneficiază de concedii de studii numai pentru frecventarea primei forme de învățământ superior din fiecare ciclu de studiu, respectiv licență, master sau doctorat, de la încadrarea în sistemul administrației penitenciare.

(2) Polițiștii de penitenciare care urmează cursuri de învățământ superior, organizate în instituții de învățământ superior acreditate ori cu autorizare de funcționare provizorie, în condițiile alin. (1), au dreptul la un concediu de studii plătit, de 30 de zile calendaristice, acordat la cerere, integral sau fracționat, pentru fiecare an universitar.

(3) De drepturile prevăzute la alin. (2) beneficiază și polițiștii de penitenciare absolvenți cu diplomă ai colegiilor universitare de scurtă durată, care își continuă studiile în învățământul superior de lungă durată, în instituții de învățământ superior acreditate ori autorizate să funcționeze provizoriu.

(4) Polițiștii de penitenciare care frecventează simultan mai multe cursuri de învățământ superior, indiferent de ciclu, pot beneficia de un singur concediu de studii plătit, pe an universitar.

(5) Polițiștilor de penitenciare care în ultimul an de învățământ superior nu și-au finalizat studiile prin examen de licență/absolvire și nu au beneficiat de concediu de studii li se poate acorda ulterior, la cerere, o singură dată, concediul de studii la care au dreptul.

(6) Polițiștilor de penitenciare aflați în situația prevăzută la alin. (5), care au beneficiat de concediu de studii parțial în ultimul an de învățământ superior, li se poate aproba efectuarea diferenței de concediu de studii pentru susținerea ulterioară a examenului de licență/absolvire.

(7) În situația repetării anului de studii din motive imputabile, polițiștii de penitenciare nu au dreptul la concediu de studii pentru anul universitar respectiv.

(8) Concediul de studii neefectuat nu se poate efectua în anul universitar următor, cu excepția situației prevăzute la alin. (6).

 

Art. 18

(1) Polițiștii de penitenciare au dreptul, potrivit legii, la învoiri plătite cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în cazul următoarelor evenimente familiale:

a) căsătoria polițistului de penitenciare;

b) nașterea sau căsătoria unui copil;

c) decesul soțului/soției sau al unei rude de până la gradul al II-lea a polițistului de penitenciare sau a soțului/soției acestuia.

(2) Polițiștii de penitenciare pot beneficia de învoiri plătite cu durata de cel mult 5 zile calendaristice, în următoarele situații:

a) în caz de accidentare sau îmbolnăvire gravă a unuia dintre membrii familiei;

b) în situația unor dezastre care au afectat domiciliul polițistului de penitenciare, al părinților, socrilor sau copiilor acestuia;

c) pentru alte situații sau evenimente excepționale, de natură să justifice învoirea solicitată.

(3) Învoirile plătite prevăzute la alin. (1) și (2) se aprobă de conducerea unității, la cererea polițistului de penitenciare.

(4) Polițiștii de penitenciare pot beneficia de învoire plătită stabilită în ore, în cadrul programului normal de lucru dintr-o zi, pentru rezolvarea unor situații urgente sau neprevăzute, cu aprobarea șefului ierarhic.

 

Art. 19

(1) Polițiștii de penitenciare au dreptul la concediu fără plată, a cărui durată însumată poate fi de cel mult 30 de zile calendaristice anual, pentru rezolvarea următoarelor situații personale:

a) pregătirea și/sau susținerea examenelor de admitere, de finalizare a anilor de studii sau de absolvire a celei de-a doua/treia facultăți;

b) susținerea examenelor nepromovate de admitere la doctorat sau în instituții de învățământ superior, a celor de an universitar ori de licență, pentru pregătirea cărora au beneficiat de concedii de studii;

c) prezentarea la concurs în vederea ocupării unui alt post în poliția penitenciară.

(2) În mod excepțional, pentru rezolvarea unor situații personale, polițiștii de penitenciare au dreptul la concedii fără plată, cu durata maximă de 90 de zile calendaristice, anual, în următoarele cazuri:

a) tratament medical efectuat în străinătate pe durata recomandată de medic, fără a depăși însă 90 de zile, dacă cel în cauză nu beneficiază, potrivit legii, de concediu medical și de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, precum și pentru însoțirea soțului sau, după caz, a soției ori a unei rude apropiate – copil, frate, soră, părinte – pe timpul cât aceasta se află la tratament în străinătate;

b) pentru alte motive temeinic fundamentate.

(3) Polițiștilor de penitenciare care au promovat etapele de admitere la instituții de învățământ superior din străinătate sau alte instituții de învățământ din străinătate li se poate acorda concediu fără plată, anual, pentru frecventarea cursurilor, pe durata acestora, pentru o perioadă maximă de 90 de zile calendaristice.

(4) Concediile fără plată se aprobă de conducerea unității la cererea polițistului de penitenciare și se comunică compartimentelor financiar-contabilitate și resurse umane.

(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), concediile prevăzute la alin. (2) și (3) se aprobă de către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, la propunerea directorilor de unități; concediile prevăzute la alin. (3) se aprobă doar dacă studiile asigură specializarea/pregătirea potrivit nevoilor sistemului administrației penitenciare.

 

Art. 21

(1) Polițiștii de penitenciare pot beneficia de bilete de odihnă, o singură dată pe an; în baza biletului de odihnă, polițistul de penitenciare beneficiază de asigurarea cazării și meselor zilnice pe teritoriul României, pe durata unei serii de odihnă stabilite prin decizie a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor prevăzută la art. 26.

(2) Asigurarea biletelor de odihnă se poate realiza și în centrele aparținând sistemului administrației penitenciare.

 

Polițiștii de penitenciare pot beneficia de concedii de odihnă, concedii de studii, învoiri plătite, concedii fără plată și bilete de odihnă – prezentare generală (H.G. nr. 604/2021) was last modified: iunie 14th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.