PÎCCJ. Punctul de vedere al procurorului general al PÎCCJ privind modificările aduse legilor justiției

20 feb. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 312

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit site-ului oficial (www.mpublic.ro), la data de 19 februarie 2019, procurorul general al PÎCCJ și-a exprimat punctul de vedere referitor la modificările aduse legilor justiție, prin Ordonanța de urgență adoptată de Guvern în ședința din aceeași zi.

Astfel, procurorul general al PÎCCJ își exprimă îngrijorarea față de blocajul instituțional al Ministerului Public ce ar putea fi generat de recentele modificări ale legilor justiției și de asemenea față de neconstituționalitatea unora dintre prevederi.

Inteligența artificială în materie penală

Procurorul general și-a prezentat punctul de vedere cu privire la:

– modificarea art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor

– introducerea art. 54 alin. (71) din Legea nr. 303/2004 și art. 17 din proiectul ordonanței

Introducerea alin. (6) din art. art. 881 din  Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară

Astfel, cu privire la modificarea art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, se observă că modificarea adusă art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 nu mai conține nicio condiție de vechime minimă pentru numirea în funcțiile de conducere la vârful ierarhiei Ministerului Public, ceea ce atrage lipsa de previzibilitate a normei de modificare.

Sunt ignorate de asemenea și recomandările Rapoartelor MVC, Comisiei de la Veneția și GRECO.

Referitor la introducerea art. 54 alin. (7^1) din Legea nr. 303/2004 și art. 17 din proiectul ordonanței, această completare este justificată în expunerea de motive a proiectului ordonanței de urgență prin: „necesitatea consolidării instituționale a acestor structuri de parchet, dându-se eficiență dispozițiilor legale care să reglementeze mecanismele de numire în aceste funcții de conducere, cu evitarea situațiilor de provizorat, lipsa unor conduceri stabile a acestor instituții judiciare generând probleme în ceea ce privește asigurarea unui management de calitate”.

Cu privire la introducerea alin. (6) din art. art. 88^1 din  Legea nr. 304/2004, prin adoptarea acestor dispoziții se tinde la înlăturarea unor neclarități sau dificultăți legate de funcționarea până în prezent a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Pentru a vedea respectivul comunicat, vă rugăm vizitați site-ul oficial al Ministerului Public – Parchetul de pe lângă ÎCCJ (www.mpublic.ro).

Sursa informației

PÎCCJ. Punctul de vedere al procurorului general al PÎCCJ privind modificările aduse legilor justiției was last modified: februarie 20th, 2019 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter