[UPDATE: Cel de-al treilea stagiu regional de pregătire profesională a procurorilor în domeniul apărării drepturilor omului și libertăților fundamentale – Alba Iulia, 16-17 aprilie 2018] PÎCCJ. Conferința de lansare a proiectului „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală”

17 apr. 2018
Vizualizari: 1199
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 17 aprilie 2018: Cel de-al treilea stagiu regional de pregătire profesională a procurorilor în domeniul apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului – Alba Iulia, 16-17 aprilie 2018

Potrivit unui comunicat, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a participat în zilele de 16 și 17 aprilie 2018, la Alba Iulia, la cel de-al treilea stagiu regional de pregătire profesională a procurorilor în domeniul apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Stagiul este organizat în cadrul proiectului „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală”, aflat în derulare la nivelul Ministerului Public.

În cuvântul de deschidere, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a evidențiat importanța teoretică și practică a proiectului, principalele obiective generale și subiecte ale fondului tematic al acestuia, precum și scopul urmărit și anume creșterea calității actului de urmărire penală. De asemenea, domnul Augustin Lazăr a relevat necesitatea participării procurorilor la stagii de pregătire specifice, caracterizate prin abordarea unor teme de actualitate, prin prezentarea încălcării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, analizarea cauzelor care le-au generat, precum și prin identificarea de soluții menite a le corecta și, pe cât posibil, a le elimina.

Astfel, domnul Augustin Lazăr și-a manifestat satisfacția referitoare la participarea la lucrări a colegilor din cadrul Procuraturii generale a Republicii Moldova, precum și a unor judecători ai Curții de Apel Alba Iulia și a decanului Baroului Alba.

În final, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a menționat că proiectul, în întregul său, se dorește a fi un omagiu adus Centenarului Marii Uniri.

Totodată, în cadrul manifestării, au mai susținut alocuțiuni domnul Radu Preda, director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Cătălin Constantinescu, jurist la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, doamna Daniela Balcan, inspector judiciar în cadrul Inspecției Judiciare, iar din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general și coordonator științific al proiectului, procurorii Simona Frolu (coordonator al proiectului), Remus Jurj Tudoran și Cătălin Andrei Popescu.

Din Republica Moldova, au participat la eveniment domnul Ion Caracuian, procuror-șef al Secției combatere tortură din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, care a susținut o prezentare cu titlul „Infracțiunile de tortură, tratament inuman sau degradant conform legislației Republicii Moldova”, și domnul Oleg Gîrbu, procuror în cadrul Secției unificarea practicii în domeniul urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, care a vorbit despre „Infracțiunile din domeniul relațiilor familiale. Violența domestică”.

De asemenea, pe 19 și 20 aprilie 2018, va avea loc al patrulea stagiu de pregătire profesională, la Cluj-Napoca, la care va fi prezentă și doamna Irina Cambrea, judecător, director adjunct al Institutului Național al Magistraturii, care va susține o prezentare cu titlul „Exigențe particulare privind desfășurarea unei anchete penale efective în cazul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale și în cazul infracțiunilor privind violența domestică”.

În cursul lunii mai, se vor desfășura ultimele două stagii din cadrul proiectului, la Timișoara, respectiv Constanța.

Proiectul „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală” are ca obiective generale diminuarea numărului de condamnări ale României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, creșterea nivelului de pregătire profesională a procurorilor cu privire la standardele europene de protecție a drepturilor omului, aprofundarea standardelor naționale de protecție a drepturilor omului, precum și stabilirea unor bune practici privind metode și mijloace de anchetă penală menite să prevină încălcarea drepturilor omului în timpul urmăririi penale.

Sursa informației


Update 14 martie 2018: Stagiu regional de pregătire profesională a procurorilor în domeniul apărării drepturilor omului și libertăților fundamentale – Iași, 12-13 martie 2018

Potrivit unui comunicat, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a participat în data de 12 martie 2018, la Iași, la seminarul regional de pregătire profesională a procurorilor în domeniul apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, organizat în cadrul proiectului „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală”, demarat anul trecut de Ministerul Public.

În cuvântul de deschidere, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a subliniat contextul desfășurării acestui proiect: pe de o parte, centenarul Marii Uniri, iar pe de altă parte stabilirea ca obiectiv strategic instituțional al Ministerului Public a asigurării respectării drepturilor omului, în concordanță cu practica Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

De asemenea, domnul Augustin Lazăr a subliniat rolul constituțional al Ministerului Public, garant al respectării drepturilor și libertăților fundamentale. În acest context, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a arătat că principalele obiective ale proiectului sunt întărirea capacității instituționale a Ministerului Public raportat la standardele CEDO și stabilirea unor bune practici privind metode și mijloace de anchetă penală menite să prevină încălcarea drepturilor omului în cursul urmăririi penale.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seminarul de la Iași s-a adresat procurorilor din unitățile de parchet situate pe raza teritorială a curților de apel Iași, Suceava și Bacău (inclusiv procurorilor militari și celor din structurile teritoriale ale DNA și DIICOT).

Totodată, la stagiu au participat și doi procurori din Republica Moldova, realizându-se o analiză comparativă a jurisprudenței în materia respectării drepturilor omului în cele două state situate de-o parte și alta a Prutului. În cadrul discuțiilor, procurorii de la Chișinău au prezentat cazuistică referitoare la respectarea drepturilor persoanelor cercetate penal de către polițiști, ale persoanelor aflate în custodia statului de către funcționarii publici din penitenciare și ale elevilor de către profesori, finalitatea fiind realizarea unui schimb de bune practici judiciare.

În cadrul evenimentului, au luat cuvântul și domnul Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, coordonator al proiectului, domnul Radu Preda, director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, doamna Alina Gentimir, avocat și cadru didactic la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, doamnele Tamara Manea și Daniela Balcan, inspectori judiciari în cadrul Inspecției Judiciare, și doamna judecător Irina Cambrea, director adjunct al Institutului Național al Magistraturii. Din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au susținut prezentări doamna procuror Simona Frolu, domnul procuror Remus Jurj și domnul procuror Cătălin Andrei Popescu.

În încheierea lucrărilor, domnul Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a prezentat concluziile și recomandările Comitetului Drepturilor Omului al ONU din data de 9 noiembrie 2017.

Seminarul regional de la Iași este al doilea desfășurat în cadrul proiectului, după cel ce a avut loc la București anul trecut, urmând să fie organizate încă patru, la Cluj-Napoca, Alba Iulia, Craiova și Constanța.

Sursa informației


Update 27 noiembrie 2017: Desfășurarea conferinței de lansare a proiectului „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală”

Potrivit unui comunicat, în cursul zilei de 15 noiembrie 2017, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a avut loc Conferința de lansare a proiectului „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală”.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul AUGUSTIN LAZĂR, a arătat în cuvântul de deschidere că proiectul se adresează unui domeniu prioritar al Ministerului Public, și anume dezvoltarea responsabilității și profesionalismului procurorilor în activitatea desfășurată, pentru asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului în concordanță cu legea fundamentală a României, cu dispozițiile Convenției (europene) pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, cu practica Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții de Justiție a Uniunii Europene”.

Domnul Augustin Lazăr a făcut, de asemenea, câteva considerații referitoare la unul dintre drepturile fundamentale, respectiv prezumția de nevinovăție.

„Caracterul restrictiv impus conduitei persoanei supuse urmăririi penale nu ar trebui să lezeze în niciun fel instituția constituțională a prezumției de nevinovăție, aceasta fiind garantul libertății cetățeanului în raport cu legea și fundamentul unei urmăriri penale cu față umană, la standardele de protecție ale justiției mileniului al III-lea. Prezumția de nevinovăție este triumful istoric al libertății naturii umane asupra pericolului de a fi suprimată pe nedrept prin excese în aplicarea legii. Este dreptul capital al cetățeanului angajat în exercitarea răspunderii penale care, în fond, este răspunderea socială a unei persoane libere, conștientă de faptele imputate și posibilele consecințe ale acestora. În același timp, în ceea ce ne privește, respectarea întocmai a acestui drept fundamental – prezumția de nevinovăție –, demonstrează măsura competenței, demnității și măiestriei noastre profesionale”.

Domnul OVIDIU PREDESCU, consilier al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care în calitate de coordonator al proiectului a moderat conferința, a arătat care au fost premisele realizării acestui proiect, precum și obiectivele implementării acestuia: „Rapoartele întocmite în urma activităților de control efectuate de către Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au relevat și necesitatea aprofundării de către procurori a cadrului legal intern și internațional în materia drepturilor omului, inclusiv standardele jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului. Mai mult, condamnarea României la Curtea de la Strasbourg a subliniat existența unor încălcări semnificative ale drepturilor omului care necesită corecții imediate. Proiectul își propune, așadar, ca procurorii de la toate unitățile de parchet să participe la stagii de pregătire în domeniul apărării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în cadrul cărora să fie aduse în atenție aceste încălcări, să fie analizate cauzele care le-au generat și să se recurgă la identificarea de soluții menite a le corecta/estompa și, pe cât posibil, a le elimina”.

În cadrul conferinței au mai rostit alocuțiuni domnul RADU IOANID, director în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington D.C., domnul PETRUȚ CIOBANU, conferențiar la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România, doamna CRISTINA ROTARU-RADU, director al Institutului Național al Magistraturii, domnul RADU PREDA, director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, domnul RĂZVAN HORAȚIU RADU, Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, doamna TAMARA MANEA, inspector judiciar la Inspecția Judiciară, doamna TEODORA ROSETI, director de programe al Asociației ACCEPT și doamna GEORGIANA GHEORGHE, APADOR – CH.

Sesiunile de formare profesională se vor desfășura în perioada noiembrie 2017 – iunie 2018 în șase orașe din țară.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta și:

– Discursul domnului Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;
– Discursul domnului Ovidiu Predescu, consilierul procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sursa informației


PÎCCJ. Conferința de lansare a proiectului „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală”

Potrivit unui comunicat din data de 13 noiembrie 2017, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

„La data de 15 noiembrie 2017, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, va avea loc Conferința de lansare a proiectului „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală”. Proiectul reprezintă concretizarea unuia dintre obiectivele strategice instituționale ale Ministerului Public, respectiv asigurarea respectării drepturilor omului, în concordanță cu practica Curții Europene a Drepturilor Omului (C.E.D.O.).

Plecând de la premisa că un act de urmărire penală efectuat cu respectarea legalității sub toate formele sale garantează succesul urmăririi penale și având în vedere unele condamnări ale României la Curtea de la Strasbourg, cauzate de încălcări ale drepturilor omului care necesită corecții imediate, proiectul va consta în organizarea unor stagii de pregătire în domeniul apărării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în cadrul cărora vor fi aduse în atenție aceste încălcări și vor fi analizate cauzele care le-au generat. Scopul este acela de a identifica soluții prin care încălcările menționate să fie corectate și eliminate, prin stabilirea unor bune practici privind metode și mijloace de anchetă penală menite să prevină încălcarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale în timpul urmăririi penale.

Consolidarea drepturilor procedurale ale victimelor și persoanelor suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale va fi una dintre temele prioritare avute în vedere în cadrul proiectului, urmărindu-se cu precădere încălcările drepturilor la viață, la demnitate umană, la integritate al persoanei (fizică și psihică), la un proces echitabil, cu toate elementele sale (prezumția de nevinovăție, dreptul la apărare etc.).

Proiectul se adresează procurorilor de la toate unitățile de parchet − parchete de pe lângă judecătorii, tribunale și curți de apel, precum și structurile specializate ale PÎCCJ, DNA și DIICOT − procurori care, îndeosebi, efectuează sau supraveghează urmărirea penală. Sesiunile de pregătire profesională urmează să aibă loc în București, Iași, Cluj, Alba Iulia, Craiova și Constanța, în perioada noiembrie 2017 – iunie 2018.

Corpul de formatori va fi constituit din procurori cu expertiză în domeniul protecției drepturilor omului, Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cadre didactice universitare, formatori ai Institutului Național al Magistraturii, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai altor instituții care activează sau au relevanță în domeniul protecției drepturilor omului.

În cadrul Conferinței de lansare a proiectului vor susține alocuțiuni domnul AUGUSTIN LAZĂR, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul OVIDIU PREDESCU, consilier al procurorului general, domnul RADU IOANID, director în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, domnul PETRUȚ CIOBANU, conferențiar la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România, doamna CRISTINA ROTARU-RADU, director al Institutului Național al Magistraturii, RADU PREDA, director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, RĂZVAN HORAȚIU RADU, Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, TAMARA MANEA, inspector judiciar la Inspecția Judiciară, GEORGIANA IORGULESCU, director executiv al Centrului de Resurse Juridice, TEODORA ROSETI, director de programe al Asociației ACCEPT și GEORGIANA GHEORGHE, APADOR – CH”.

Sursa informației

[UPDATE: Cel de-al treilea stagiu regional de pregătire profesională a procurorilor în domeniul apărării drepturilor omului și libertăților fundamentale – Alba Iulia, 16-17 aprilie 2018] PÎCCJ. Conferința de lansare a proiectului „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală” was last modified: aprilie 17th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: