Pavel, Mărgărit şi Asociaţii. Radu Pavel, avocat specializat în securizarea investiţiilor: 5 elemente cheie despre metoda de protejare a capitalului investit

18 sept. 2019
Vizualizari: 410

Dacă un investitor sau acționar dorește să investească într-o societate din România și să primească un beneficiu ulterior, va credita acea societate cu o sumă de bani. În acest sens, poate încheia un contract de împrumut sau de furnizare produse, document care nu îi va garanta însă că își protejează (securizează) investiția. Pentru a fi sigur că recuperează banii plasați, investitorul are nevoie de un contract de garanție, spune Radu Pavel, avocat specializat în drept comercial și securizarea investițiilor și Managing Partner al societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

De regulă, un investitor, un acționar majoritar sau minoritar sau un business angel are mai multe posibilități de a investi capital într-o societate din România. Modalitatea clasică este de a credita efectiv cu o sumă de bani respectiva societate sau de a cumpăra părți sociale. Există însă și posibilitatea  de a încheia cu societatea în cauză un contract prin care se angajează să plătească în avans anumite sume în schimbul cărora să primească bunuri sau servicii prestate de respectiva societate. Aceste investiții pot fi securizate prin intermediul contractelor de garanție, care pot lua multiple forme. Radu Pavel, Managing Partner al societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, explică ce presupune un astfel de contract de garanție.

– De ce este util un contract de garantare – Multe societăți debitoare intră în insolvență, își vând activele, își cesionează părțile sociale sau pur și simplu acționarii nu mai pot fi contactați. Sunt tot atâtea situații în care un investitor care a plasat capital în această firmă poate pierde banii, în condițiile în care se bazează pe un simplu contract de împrumut sau de furnizare produse. Desigur, dacă apare un eveniment de acest tip, investitorul poate încerca să meargă în instanță pentru a își recupera prejudiciul. Procesul poate dura însă câțiva ani, iar ulterior instanța emite o hotărâre executorie. Însă, în multe cazuri, până este dată sentința, activele firmei sunt înstrăinate, și nu mai există nimic de executat. Tocmai de aceea nu este suficient un simplu contract de furnizare bunuri și servicii, ci este indicat ca, înainte de a pune la punct tranzacția, să fie încheiat un contract de garantare, adică de protejare a investiției, recomandă avocatul specializat în investiții Radu Pavel.

– Ce presupune un contract de garantare – Contractele de garantare presupun instituirea unei ipoteci asupra bunurilor firmei debitoare, fie acestea bunuri mobile sau imobile.

– Ce tipuri de contracte de garantare există – Dacă este vorba de un bun imobil, se instituie o ipotecă ce este înregistrată în Arhiva Reală de Garanții Mobiliare. Societatea în cauză nu poate vinde bunul respectiv sau chiar dacă îl vinde cu tot cu ipotecă, cumpărătorul poate fi executat. Dacă debitorul deține bunuri imobile, atunci se poate pune ipotecă asupra acestora. Ipoteca este înscrisă în Cartea Funciară. Chiar dacă societatea debitoare vrea să vândă imobilul, nu poate, deoarece este grevat de sarcini. De asemenea, se poate pune garanție asupra părților sociale, iar dacă debitorul nu își respectă obligațiile, investitorul devine acționar în firmă. O alternativă este și instituirea unei garanții pe o creanță a debitorului. Dacă societatea debitoare nu își respectă obligațiile din contractul de investiții, ipoteca poate fi activată, iar creanțele pot fi recuperate de investitor, în contul datoriei. În toate aceste situații este indicat ca firma de avocatură să facă un raport de due diligence privind valoarea bunurilor asupra cărora se instituie ipoteca sau pentru a se vedea ce șanse există în vederea recuperării creanțelor.

– Ce se întâmplă dacă firma debitoare nu are suficiente bunuri pentru a garanta împrumutul – Dacă există o societate mamă care deține mai multe societăți fiică, atunci acestea pot garanta împrumutul cu propriile active. „Înainte de a institui ipoteci asupra activelor filialelor, trebuie verificat însă dacă tranzacția are esență economică, respectiv dacă societățile fiică vor beneficia de pe urma acesteia”, explică avocatul Radu Pavel.

– Avantajele contractului de garantare – Încheierea unui contract de garantare conferă investitorului calitatea de creditor garantat. De exemplu, dacă societatea debitoare intră în insolvență, investitorul este primul care se îndestulează. Contractele de garanție constituie titluri executorii, aspect extrem de important în recuperarea investiției. Prin urmare, dacă debitorul nu respectă prevederile contractului de investiție, creditorul nu mai trebuie să se adreseze instanței pentru a obține un titlu executoriu. Asta deoarece contractul de garanție este asemănător celui de credit bancar, și permite investitorului să execute direct bunul, după obținerea încuviințării din partea instanței (procedura ce durează maximum 2 săptămâni).

În ultimii ani, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații a încheiat numeroase contracte de garanție pentru clienți români sau străini care voiau investească în companii din România.  „De regulă, debitorii care garantează cu bunurile proprii, devin mai conștiincioși. În cazurile pe care le-am gestionat, au existat situații în care s-au recuperat toate sumele, și totul a fost în regulă, situații în care au fost executate bunurile și recuperați banii, dar și situații în care debitorul, fiind în dificultate financiară a comunicat acest lucru creditorului și s-a făcut un plan de restructurare”, a spus avocatul coordonator Radu Pavel. Dacă apelați la serviciile unui avocat specializat în drept comercial și securizarea investițiilor nu vor exista situații în care creditorul va fi luat prin surprindere, deoarece va ști din start ce riscuri își asumă, explică Radu Pavel, avocat specializat în investiții și Managing Partner al societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

***

Echipa Pavel, Mărgărit și Asociații este formată din avocați specializați, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate, peste așteptările clienților. Societatea abordează cazurile cu maxim profesionalism și dedicație, scopul final fiind atingerea obiectivelor clienților, rezultatele fiind unele de excepție.Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2019, cazurile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil.Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pelocul 2 înRomânia în clasamentul  firmelor de avocatură de business cu cea mai relevant expertiză, realizat de publicația Legal 500, cel mai prestigious ghid de firme de avocatură din lume, cu sediul în Londra. Societatea de avocatură este recunoscută totodată la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2019. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singura societate de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, pornind de la ariile de expertiză până la cele mai relevante cazuri din portofoliu, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro, unul dintre cele mai complexe existente pe piața de avocatură din România.

Pavel, Mărgărit și Asociații. Radu Pavel, avocat specializat în securizarea investițiilor: 5 elemente cheie despre metoda de protejare a capitalului investit was last modified: septembrie 18th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: