Pavel Mărgărit și Asociații: Care este procedura de divizare a unei societăți comerciale în România?

24 mart. 2023
Vizualizari: 198

Potrivit reglementărilor din Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, divizarea unei societăți în România se realizează prin împărțirea întregului patrimoniu al unei societăți comerciale din România care își încetează existența între două sau mai multe societăți existente sau care iau astfel ființă.

Divizarea unei societăți comerciale în România se hotărăște de fiecare societate în parte, în condițiile stabilite pentru modificarea actului constitutiv al societăți comerciale din România, prin supunerea la vot a proiectului de divizare a societăți comerciale. Societatea Românească de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept corporatist, drept comercial, fuziuni și divizări în România, care vă poate oferi asistență juridică și reprezentare în procedura de divizare a unei societăți în România, serviciile juridice constând, printre altele, în întocmirea documentației juridice necesare divizării, respectiv reprezentarea în fața autorităților competente în diversele etape ale procedurii în România, precum și ale unui avocat specializat în litigii comerciale, în situația opozițiilor formulate la proiectul de divizare și nu numai.

Primul pas în realizarea divizării unei societăți în România constă în elaborarea unui proiect de divizare, care va cuprinde date privind denumirea și sediul social al tuturor societăților implicate în divizarea societății în România, condițiile divizării, descrierea și repartizarea exactă a activelor și pasivelor care urmează a fi transferate fiecăreia dintre societățile beneficiare.

Ulterior, proiectul de divizare, semnat de reprezentanții societăților participante, se depune la oficiul registrului comerțului unde este înmatriculată fiecare societate. Oficiul registrului comerțului înaintează cererea de înregistrare a mențiunilor privind divizarea împreună cu documentația aferentă, instanței competente, urmând că proiectul de divizare se fie publicat în Monitorul Oficial al României pentru opozabilitate. În cazul în care deține o pagină proprie web, societatea poate înlocui publicarea în Monitorul Oficial al României, cu publicitatea efectuată prin intermediul propriei pagini web. În oricare dintre variantele expuse, creditorii au drept de opoziție la proiectul de divizare în România, motiv pentru care Societatea Românească de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la un avocat specializat în litigii comerciale în România, care vă poate asista în aceasta procedură, analizând și punând în balanță condițiile admiterii creanței creditorului, așa cum sunt descrise în Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale.

Societatea Românească de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este recunoscută pentru serviciile juridice oferite la cel mai înalt nivel în domeniul dreptului comercial și corporatist în România, asistând numeroși clienți în procedura de divizare a unei societăți în România, aceasta fiind o procedură complexă, desfășurată în mai multe etape, luându-se în considerare faptul că formularea unei opoziții la proiectul de divizare a societății comerciale în România poate conduce către un proces anevoios și de lungă durată.

Conform reglementărilor din Legea nr. 31/1990, administratorii societăților care participă la divizarea unei societăți în România trebuie să întocmească un raport scris, detaliat, în care să explice proiectul de divizare și să precizeze fundamentul său juridic și economic, în special cu privire la rata de schimb a acțiunilor și criteriul de repartizare a lor. Potrivit Legii nr. 31/1990, în termen de 3 luni de la dată publicării proiectului de divizare, adunarea generală a fiecărei societăți participante va hotărî asupra divizării, cu respectarea condițiilor privind convocarea ei.

Un avocat specializat în drept corporatist, drept comercial, divizări în România vă poate îndruma în procedura de divizare a unei societăți în România, serviciile juridice constând printre altele în întocmirea sau revizuirea documentației solicitate de autoritățile competente, amintind exemplificativ hotărâri ale adunărilor generale, decizii ale Consiliului de Administrație, precum și asistență și reprezentare atât în elaborarea proiectului de divizare cât și în eventualitatea formulării de opoziții.

 

Pavel Mărgărit și Asociații: Care este procedura de divizare a unei societăți comerciale în România? was last modified: martie 24th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.