Pavel, Mărgărit & Asociații. Recuperarea creanțelor – un subiect de interes pentru companiile din România

29 oct. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 513

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

 

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Modalitățile prin care creditorii pot recupera creanțele, în condițiile în care dețin un titlu executoriu sau dacă dețin o garanție ipotecară mobiliară sau imobiliară, au fost câteva dintre aspectele trecute în revistă de către avocatul coordonator Radu Pavel, Managing Partner la Pavel, Mărgărit & Asociații, societate de avocatură specializată în litigii și recuperări creanțe, în prezentarea susținută în cadrul conferinței „Soluții pentru recuperarea bunurilor și a creanțelor”, ediția a III-a.

De asemenea, avocatul Radu Pavel a menționat care sunt regulile recuperării creanțelor în cadrul procedurii insolvenței, expunând scopul și principiile legii insolvenței și, totodată, modalitățile efective de recuperare a creanțelor în cadrul procedurii insolvenței în fiecare etapă a acesteia, inclusiv de la persoanele care se fac vinovate de ajungerea firmei în stare de insolvență.

Avocatul specializat în litigii și recuperări creanțe a prezentat totodată avantajele pe care le au creditorii în procedura de recuperare a creanțelor pe calea executării silite. Acestea țin de: rapiditatea procedurii; posibilitatea de înscriere a unor somații în cartea funciară, în măsura în care există bunuri imobile în proprietatea debitorului; costuri reduse în procesul de recuperare a creanțelor; existența unei presiuni de natură psihologică asupra debitorului; posibilitatea de încasare a creanțelor direct de la terții popriți; posibilitatea încheierii unei înțelegeri de plată încă de la data primirii notificării/somației de plată trimisă de creditor; înscrierea garanțiilor în Cartea Funciară sau în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, după caz. Totodată, în situația în care debitorul ascunde bunurile ce pot face obiectul executării silite, se pot formula plângeri penale împotriva debitorului pentru a răspunde din punct de vedere penal pentru faptele sale.

„Avem o expertiză consistentă în acest domeniu, expertiză recunoscută și apreciată pe plan intern și extern. Suntem o echipă tenace și riguroasă. Clienții noștri au un partener de nădejde în ceea ce privește recuperarea amiabilă, dar și atunci când punem în executare silită titlurile executorii sau asistăm și reprezentăm în procedura insolvenței”, a subliniat avocatul coordonator Radu Pavel.

În cadrul conferinței, avocatul Radu Pavel a prezentat și o statistică privind dosarele de insolvență aflate pe rol la Tribunalul București, precum și câteva detalii despre piața de executări silite.

Conferința a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie București și Editura Universul Juridic, în partneriat cu societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații, specializată în litigii și recuperări creanțe.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare statistica privind dosarele de insolvență aflate pe rol la Tribunalul București, precum și câteva detalii despre piața de executări silite, astfel cum au fost prezentate de către avocatul Radu Pavel:

Date statistice privind cazurile de executări silite și insolvență înregistrate la judecătorii și Tribunalul București

Insolvența este unul din domeniile în care există secții judecătorești specializate, la Tribunalul București secția responsabilă de aceste cazuri fiind Sectia VII. Gradul mediu de încărcare per judecător rămâne însă unul extrem de mare, fiind vorba de aproape 1.000 de dosare ce trebuie gestionate în fiecare an de un singur magistrat. Numărul a fost însă în scădere în ultimii ani.

Astfel, în anul 2017, numărul mediu de dosare de insolvență ce a revenit unui singur judecător a fost de 850. În 2014, gradul de încărcare per judecător la Secția VII a TMB a fost de 1.400 de dosare, în 2015 acesta a scăzut la 990 de dosare, iar în 2016 la 890 de dosare.

Totodată, dacă analizăm numărul de dosare de insolvență înregistrate la Tribunalul București, observăm că acestea au fost în scădere anii anteriori. Numărul a rămas însă unul extrem de ridicat.

Astfel, în 2016 au existat la Tribunalul București circa 15.200 de dosare, în 2015 circa 17.900 de dosare, iar în 2014 circa 19.900 de dosare. Tribunalul București nu a publicat încă datele statistice pentru anul trecut.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Totodată, în 2016 au existat circa 100.000 de dosare nou înregistrate ce au ca obiect încuviințarea executării silite și învestirea cu formulă executorie. În 2015, judecătoriile au avut de gestionat 20.000 de astfel de dosare, iar în 2014 circa 155.000 de dosare de acest tip.

Piața de recuperări creanțe din România

În luna iulie a acestui an activau în România circa 60 de societăți de recuperări creanțe, potrivit datelor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Numărul acestora a crescut cu aproximativ 50% în raport cu anul trecut.

Anul trecut, valoarea totala a pieței de recuperări creanțe din România s-a situat la circa 5 milioane de euro, recuperatorii având de gestionat circa 6 milioane de cazuri.

Pavel, Mărgărit & Asociații. Recuperarea creanțelor – un subiect de interes pentru companiile din România was last modified: octombrie 29th, 2018 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter