Pavel, Mărgărit & Asociații. Cine poate fi tras la răspundere pentru intrarea firmei în insolvență

21 nov. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 296

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Zeci de mii de societăți comerciale din România se află încă în insolvență. Multe au ajuns în această situație din cauza crizei financiare, iar altele din cauza managementului defectuos. Persoanele sau companiile care au de recuperat datorii de la aceste firme trebuie să știe că, în anumite situații, pot trage la răspundere managerii sau administratorii firmelor insolvente. Dacă demersul este unul încununat de succes, atunci își vor putea recupera prejudiciul chiar de la aceste persoane, atrag atenția avocații de la Pavel, Mărgărit & Asociații, societate de avocatură specializată în restructurări de firme și insolvență.

Astfel potrivit Legii nr. 85/2014, ce reglementează domeniul insolvenței, atragerea la răspundere a persoanei din vina căreia compania a intrat în insolvență poate avea loc o singură dată și numai în cadrul procedurii de insolvență.

București: Conferința GDPR în relațiile de muncă

Așadar, formularea unei cereri de atragere a răspunderii după ce procedura s-a închis este inadmisibilă. Cu alte cuvinte, cererea de atragere a răspunderii personal-patrimoniale formulată după data închiderii procedurii nu va fi considerată ca fiind făcută în termen și va fi respinsă de instanța de judecată ca inadmisibilă.

Potrivit Legii nr. 85/2014, persoanele ce pot fi trase la răspundere sunt membrii organelor de conducere și/sau supraveghere din cadrul societății, precum și orice alte persoane care au contribuit la starea de insolvență a debitorului.

Așadar, persoanele ce pot fi trase la răspundere sunt administratorii, directorii, cenzorii. După cum subliniază legea, enumerarea nu este una exhaustivă, pentru a lăsa loc adăugării altor funcții care decurg din calitatea de organ de conducere.

În ceea ce privește cenzorii, aceștia nu sunt membri ai vreunui organ de conducere, ci ai unui grup de supraveghere și control și nu exercită vreo atribuție de conducere a societății, puterile lor fiind limitate, în principal, la supravegherea gestiunii societății, la verificarea legalității întocmirii și ținerii documentelor de raportare și evidență financiar-contabilă și la controlul inopinat al gestionării lichidităților societății.

Deși cenzorii nu sunt membri ai vreunui organ de conducere, ci ai unui grup de supraveghere și control și nu exercită vreo atribuție de conducere a societății, totuși, cei de rea-credință sau cei onești dar neglijenți, vor răspunde la rândul lor, ceea ce va conduce la creșterea masei active.

De asemenea, același lucru s-ar putea întâmpla cu o societate de audit care a luat locul și a preluat atribuțiile cenzorilor.

Un avocat specializat în restructurări și insolvență poate să identifice cu ușurință persoanele responsabile de intrarea companiei în insolvență. De asemenea, un avocat specializat poate depune în numele clientului demersurile legale pentru recuperarea prejudiciului de către creditor.

În ultimii ani, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații a reprezentat în instanță atât creditori, cât și manageri sau administratori de companii asupra căreia fusese atrasă răspunderea patrimonială, în cele mai multe cazuri clienții obținând câștig de cauză.

Pavel, Mărgărit & Asociații. Cine poate fi tras la răspundere pentru intrarea firmei în insolvență was last modified: noiembrie 20th, 2018 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter