Particularităţile respectării și apărării drepturilor părţilor în cadrul procedurii de executare

3 ian. 2020
Articol UJ Premium
Vizualizari: 2558
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Astfel, încheierea instanței de judecată privind examinarea contestației la executare va trebui să corespundă cerințelor prevăzute de Codul de procedura civilă potrivit art. 270 CPC. Deși, potrivit art. 269, alin. (4) CPC, încheierile privind procedura de executare se emit unipersonal, fără citarea participanților la proces, cu excepția cazurilor în care judecătorul apreciază că este necesară prezența participanților la ședința de judecată, ținem să menționăm că judecătorul va cita părțile nu numai în cazurile în care va considera necesar, dar și în cazurile expres prevăzute de Codul de executare. De asemenea ținând cont de caracterul special al contestațiilor la executare, care este unul litigios, considerăm că în cazul acestora, instanța ar trebuie să citeze părțile de fiecare dată, sau, expunerea acestora în fața instanței este deosebit de importantă în vederea soluționării cât mai corecte a contestației înaintate.

De asemenea, potrivit art. 163, alin. (4) CE, încheierea emisă de instanța de fond poate fi atacată cu recurs, astfel, încât, recursul împotriva încheierilor privind soluționarea contestațiilor la executare, se va examina în corespundere cu prevederile Capitolului XXXVIII, Secțiunea I a Codului de procedură civilă.

 

Particularități privind examinarea contestației la executare

Potrivit art. 163, alin. (2) CE, în cazul contestării actului întocmit de executorul judecătoresc, sarcina probațiunii este pusă în seama reclamantului, iar potrivit alin. (3) al aceleiași norme, actele de executare întocmite de executorul judecătoresc, legale în fond, nu pot fi anulate pe motive formale.

De asemenea, potrivit art. 163, alin. (5) CE, în cazul respingerii cererii privind contestarea actelor de executare sau acțiunilor/inacțiunii executorului judecătoresc, reclamantul poate fi obligat, la cererea intimatului sau a executorului judecătoresc, la repararea prejudiciului cauzat prin întârzierea executării, iar când contestația a fost depusă cu rea‑credință, reclamantul este obligat la plata unei amenzi judiciare în mărime de la 10 la 30 de unități convenționale.

Potrivit alin. (6) din aceeași normă, încheierea judecătorească prin care s‑a constatat refuzul neîntemeiat al executorului judecătoresc de a întocmi/a efectua un anumit act și prin care s‑a dispus obligarea acestuia la îndeplinirea actului respectiv se execută de către executorul judecătoresc imediat sau în termenul stabilit de instanța de judecată.

Iar, potrivit, alin. (7), aceeași normă, în cazul neexecutării fără motive întemeiate a cerinței instanței de judecată privind prezentarea copiei certificate a procedurii de executare sau prezentarea explicațiilor scrise ori în cazul neexecutării în termen a încheierii judecătorești prin care s‑a constatat refuzul neîntemeiat al executorului judecătoresc de a întocmi/a efectua un anumit act și prin care s‑a dispus obligarea acestuia la îndeplinirea actului respectiv, executorul judecătoresc se sancționează de instanța de judecată cu amendă de până la 50 de unități convenționale. Încheierea instanței de judecată privind aplicarea sancțiunii este executorie din momentul emiterii și poate fi atacată cu recurs odată cu încheierea prin care se soluționează cererea privind contestarea actelor de executare.

În concluzie, se impun intervenții de ordin legislativ atât la armonizarea/uniformizarea termenilor pentru contestarea la executare, astfel că acestea sunt generatoare de confuzie, la fel este necesar modificarea Codului de Executare în detrimentul ce ține de sancționarea executorilor judecătorești, aplicarea amenzii contravenționale fiind prea blândă în coraport cu drepturile nerespectare ale părților în procedura de executare, or asupra acestora tot se aplică principiul echități și justiției ca într‑un stat de drept veritabil.

 

Particularitățile respectării și apărării drepturilor părților în cadrul procedurii de executare was last modified: decembrie 10th, 2019 by Dorin Jidovanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Dorin Jidovanu

Dorin Jidovanu

Este executor Judecătoresc, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătorești Republica Moldova.
A mai scris:
Frunze Tatiana

Frunze Tatiana

Este avocat stagiar, masterand, Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău, Facultatea de Drept, Departamentul Drept Procedural.