Obligația instanței de a examina calea de atac cu care este învestită prin prisma îndeplinirii condiţiilor de exercitare stabilite de legea procesuală civilă (NCPC, Constituţia României)

1 oct. 2021
Vizualizari: 460
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 435/2021

NCPC: art. 248 alin. (1), art. 457 alin. (1), art. 483 alin. (1), art. 493 alin. (5), art. 508 alin. (4), art. 634 alin. (1) pct. 5; Constituția României: art. 129

În raport de prevederile art. 248 alin. (1), coroborate cu cele ale art. 493 alin. (5) C. proc. civ., Înalta Curte urmează a analiza, cu prioritate, admisibilitatea recursului, reținând următoarele:

Potrivit art. 483 alin. (1) din C. proc. civ., „Hotărârile date în apel, cele date, potrivit legii, fără drept de apel, precum și alte hotărâri în cazurile expres prevăzute de lege, sunt supuse recursului.

Art. 508 alin. (4) din C. proc. civ. stipulează că:

„Hotărârea dată în contestație în anulare este supusă acelorași căi de atac ca și hotărârea atacată”.

În speță, hotărârea atacată cu contestație în anulare – decizia civilă nr. 478 din 26 septembrie 2019 a Curții de Apel Timișoara, secția I civilă – este o hotărâre pronunțată în soluționarea unui recurs, fiind definitivă, potrivit dispozițiile art. 634 alin. (1) pct. 5 din C. proc. civ., care prevăd că:

„Sunt hotărâri definitive: (…) hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluționat fondul pricinii”.

Se reține că decizia civilă nr. 35 din 29 ianuarie 2020 a Curții de Apel Timișoara, secția I civilă, obiect al recursului pendinte, a fost pronunțată în soluționarea contestației în anulare formulate de contestatoarea A. împotriva deciziei civile nr. 478 din 26 septembrie 2019 a aceleiași instanțe, prin care s-a constatat nul recursul declarat de recurenta A. împotriva deciziei civile nr. 152 din 14 februarie 2018, pronunțată de Tribunalul Arad.

Prin urmare, decizia civilă nr. 35 din 29 ianuarie 2020 a Curții de Apel Timișoara, secția I civilă, fiind supusă acelorași căi de atac ca și hotărârea atacată, nu este susceptibilă de reformare pe calea recursului, fiind o hotărâre definitivă.

În conformitate cu prevederile art. 129 din Constituția României și cele ale art. 457 alin. (1) C. proc. civ., admisibilitatea unei căi de atac și, pe cale de consecință, provocarea unui control judiciar al hotărârii judecătorești este condiționată de exercitarea acesteia în condițiile legii.

Pentru a da eficiență acestor reglementări legale, instanța este obligată să examineze calea de atac cu care este învestită prin prisma îndeplinirii condițiilor de exercitare stabilite de legea procesuală civilă.

În consecință, având în vedere că hotărârea atacată cu recurs, respectiv decizia civilă nr. 35 din 29 ianuarie 2020 a Curții de Apel Timișoara, secția I civilă, are caracter definitiv, astfel încât nu este susceptibilă de reformare pe calea recursului, Înalta Curte va respinge ca inadmisibil recursul declarat de contestatoarea A.

Sursa informației: www.scj.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Obligația instanței de a examina calea de atac cu care este învestită prin prisma îndeplinirii condițiilor de exercitare stabilite de legea procesuală civilă (NCPC, Constituția României) was last modified: octombrie 1st, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.