O.U.G. nr. 95/2022 privind aprobarea programelor guvernamentale de creditare „Studentlnvest” şi „FamilyStart” – modificări (Legea nr. 224/2023)

19 iul. 2023
Vizualizari: 139

Actul modificat

Actul modificatorSumar
 

O.U.G.nr. 95/2022 privind aprobarea programelor guvernamentale de creditare „Studentlnvest” și „FamilyStart”, precum și pentru modificarea art. 128 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului

(M. Of. nr. 647 din 29 iunie 2022)

Legea nr. 224/2023 pentru aprobarea O.U.G. nr. 95/2022 privind aprobarea programelor guvernamentale de creditare „Studentlnvest” și „FamilyStart”, precum și pentru modificarea art. 128 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului

(M. Of. nr. 655 din 17 iulie 2023)

modifică: art. 1 alin. (1) și (2), art. 3 alin. (1) și (2), art. 5,

introduce: art. 7^1.

 

În M. Of. nr 655 din 17 iulie 2023 s-a publicat Legea nr. 224/2023 pentru aprobarea O.U.G. nr. 95/2022 privind aprobarea programelor guvernamentale de creditare „Studentlnvest” și „FamilyStart”, precum și pentru modificarea art. 128 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări și completări aduse respectivului act normativ.

 

Art. 1 alin. (1) și (2)

Vechea reglementare

„Art. 1

(1) Se aprobă Programul guvernamental de creditare „StudentInvest”, finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în conformitate cu prevederile art. 52 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021, având ca obiect facilitarea accesului la finanțare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și 31 de ani neîmpliniți, care sunt cuprinși în instituțiile de învățământ superior autorizate să funcționeze provizoriu ori acreditate.

(2) Facilitarea accesului la finanțare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 50.000 lei, în proporție de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea dobânzilor și a cheltuielilor adiacente creditului; dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 4%, comisionul de analiză al băncii este de 0,2% la acordare calculat la valoarea creditului, iar comisionul de gestiune a garanției este de 0,4% anual calculat la valoarea garanției. Plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 milioane lei.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 1 alin. (1) și (2) se modifică și vor avea următorul conținut:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Art. 1

(1) Se aprobă Programul guvernamental de creditare «StudentInvest», finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, având ca obiect facilitarea accesului la finanțare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și 40 de ani neîmpliniți, care sunt cuprinși în instituțiile de învățământ superior, autorizate să funcționeze provizoriu ori acreditate.

(2) Facilitarea accesului la finanțare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 75.000 de lei, în proporție de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea dobânzilor și a cheltuielilor adiacente creditului; dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 4%, comisionul de analiză al băncii este de 0,2% la acordare calculat la valoarea creditului, iar comisionul de gestiune a garanției este de 0,4% anual calculat la valoarea/soldul garanției. Plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 de milioane de lei. Plafonul de garantare pentru anul 2023 este de 250 de milioane de lei. Pentru anii următori de garantare, plafonul anual de garanții care pot fi acordate în cadrul Programului se stabilește prin ordin comun al ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse și al ministrului finanțelor.

 

 

Art. 3 alin. (1) și (2)

Vechea reglementare

„Art. 3

(1) Se aprobă Programul guvernamental de creditare „FamilyStart”, finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în conformitate cu prevederile art. 52 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021, având ca obiect facilitarea accesului la finanțare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și 45 de ani neîmpliniți, care își întemeiază o familie și/sau tineri care formează o familie și care au, împreună, salarii nete lunare de până la maximum 7.500 de lei.

(2) Facilitarea accesului la finanțare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 75.000 lei, în proporție de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea comisionului de analiză și de gestiune adiacente creditului/garanției, cât și 75% din dobânda totală (IRCC plus marja); dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 4%, comisionul de analiză este de 0,2% la acordare calculat la valoarea creditului, iar comisionul de gestiune a garanției este de 0,4% anual calculat la valoarea garanției; plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 milioane lei.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 3 alin. (1) și (2) se modifică și vor avea următorul conținut:

Art. 3

(1) Se aprobă Programul guvernamental de creditare «FamilyStart», finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, având ca obiect facilitarea accesului la finanțare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și 45 de ani neîmpliniți, care își întemeiază o familie și/sau persoanele care formează împreună o familie, dintre care cel puțin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă, și care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 6.000 de lei, respectiv pentru familiile monoparentale care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 7.500 de lei.

(2) Facilitarea accesului la finanțare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 150.000 de lei, în proporție de 80% de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea comisionului de analiză și de gestiune adiacente creditului/garanției, cât și 75% din dobânda totală, IRCC plus marja; dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 4%, comisionul de analiză este de 0,2% la acordare calculat la valoarea creditului, iar comisionul de gestiune a garanției este de 0,4% anual calculat la valoarea/soldul garanției; plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 de milioane de lei. Plafonul de garantare pentru anul 2023 este de 250 de milioane de lei. Pentru anii următori de garantare, plafonul anual de garanții care pot fi acordate în cadrul Programului se stabilește prin ordin comun al ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse și al ministrului finanțelor.

 

 

Art. 5

Vechea reglementare

„Art. 5

Garanțiile se acordă în limita plafonului aprobat și în funcție de criteriile specifice prevăzute în normele și procedurile interne de creditare ale băncilor și în normele de garantare ale Fondului Român de Contragarantare.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 5 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 5

(1) Garanțiile se acordă în limita plafonului aprobat și în funcție de criteriile specifice prevăzute în normele și procedurile interne de creditare ale băncilor și în normele de garantare ale Fondului Român de Contragarantare.

(2) Persoana/Persoanele solicitantă/solicitante nu poate/nu pot deține calitatea de beneficiar/beneficiari în cadrul ambelor programe.

(3) Prevederile art. 2 alin. (7) și ale art. 4 alin. (6) se aplică și pentru tragerile neefectuate de beneficiar/beneficiari din anii anteriori de derulare a programelor.

 

 

Art. 7^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 7 se introduce un nou articol, art. 7^1, cu următorul cuprins:

Art. 7^1

(1) În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin familie se înțelege:

a) familia formată din soț, soție cu/fără copii cu vârsta de până la 18 ani aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună;

b) familia monoparentală formată din persoana singură și copiii cu vârsta de până la 18 ani aflați în întreținere și care locuiesc împreună cu aceasta;

c) bărbatul și femeia necăsătoriți care conviețuiesc și gospodăresc împreună.

(2) În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin persoană singură se înțelege persoana care:

a) este necăsătorită;

b) este văduvă;

c) este divorțată;

d) are soțul/soția declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească.

O.U.G. nr. 95/2022 privind aprobarea programelor guvernamentale de creditare „Studentlnvest” și „FamilyStart” – modificări (Legea nr. 224/2023) was last modified: iulie 19th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.