O.U.G. nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii – modificări (O.G. nr. 7/2021)

1 sept. 2021
Vizualizari: 179

Actul modificat

Actul modifcatorSumar
O.U.G. nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății

(M. Of. nr. 50 din 15 ianuarie 2021)

O.G. nr. 7/2021 modificarea și completarea O.U.G.  nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății

(M. Of. nr. 830 din 31 august 2021)

– modifică: art. 3 alin. (4), (5) și (5^1), art. 4 alin. (2), art. 5 lit. b), art. 8;

 

– introduce: art. 3 alin. (5^2), art. 4 alin. (1^1).

În M. Of. nr. 830 din 31 august 2021 s-a publicat O.G. nr. 7/2021 modificarea și completarea O.U.G.  nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății. 

Redăm, în cele ce urmează, modificările și completările aduse respectivei ordonanțe.

Art. 3 alin. (4), (5), (5^1)

Vechea reglementare

„(4) Pentru administrarea vaccinului de către medicii de familie, aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, în cabinetele proprii, validate ca servicii de vaccinare în Registrul electronic național de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, în condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, tariful va fi de 40 de lei/inoculare.

(5) Medicii de familie aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate beneficiază de un tarif de 40 lei/inoculare pentru vaccinarea propriu-zisă administrată persoanelor care nu au un medic de familie sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii.

(5^1) Tariful prevăzut la alin. (4) și (5) include și consultația medicală, precum și raportarea și monitorizarea reacțiilor adverse postvaccinale”.

Noua reglementare

La articolul 3, alineatele (4), (5) și (51) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(4) Pentru administrarea vaccinului de către medicii de familie aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, în cabinetele proprii, persoanelor înscrise pe lista proprie, celor care nu au un medic de familie sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii, validată ca serviciu de vaccinare în Registrul electronic național de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, în condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.031/2020, cu modificările și completările ulterioare, tariful este de 40 de lei/inoculare.

(5) Pentru administrarea vaccinului de către medicii de familie aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, la domiciliul persoanei, validată ca serviciu de vaccinare în Registrul electronic național de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, în condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.031/2020, cu modificările și completările ulterioare, tariful este de 60 de lei/inoculare.

(51) Tarifele prevăzute la alin. (4), (5) și (52) includ și consultația medicală, precum și raportarea și monitorizarea reacțiilor adverse postvaccinale”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Art. 3 alin. (5^2)

Noua reglementare

La articolul 3, după alineatul (51) se introduce un nou alineat, alineatul (52), cu următorul cuprins:

„(52) Pentru administrarea vaccinului de către medicii de specialitate, în cadrul furnizorilor de servicii medicale de specialitate din ambulatoriul pentru specialități clinice, inclusiv ambulatoriul integrat al spitalelor, organizați conform prevederilor legale în vigoare, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, validată ca serviciu de vaccinare în Registrul electronic național de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, în condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.031/2020, cu modificările și completările ulterioare, tariful este de 40 de lei/inoculare”.

 

Art. 4 alin. (2)

Vechea reglementare

„(2) Plata personalului medico-sanitar și a registratorilor medicali care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 organizate în alte locații decât cele organizate de către unitățile sanitare care se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate se face în baza contractelor de prestări de servicii încheiate de către aceste categorii de personal cu reprezentantul legal al autorităților administrației publice locale în condițiile prevăzute prin ordinul ministrului sănătății și al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, care se aprobă în termen de maximum 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Noua reglementare

„(2) Plata personalului medico-sanitar și a registratorilor medicali care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 organizate în alte locații decât cele organizate de către unitățile sanitare care se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate se face în baza contractelor de prestări de servicii încheiate de către aceste categorii de personal sau de către reprezentantul legal al entității în care își desfășoară activitatea cu reprezentantul legal al autorităților administrației publice locale, în condițiile prevăzute prin ordinul ministrului sănătății și al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, care se aprobă în termen de maximum 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

 

Art. 5 lit. b)

Vechea reglementare

„Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, din bugetul Ministerului Sănătății se asigură fondurile necesare finanțării următoarelor categorii de cheltuieli: (…)

b) privind plata personalului medico-sanitar și a registratorilor medicali care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, precum și cheltuielile privind plata medicilor de familie pentru activitățile prevăzute la art. 3 alin. (2)-(7) prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, pe baza solicitărilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate formulate în acest sens”.

Noua reglementare

La articolul 5, litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

„Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, din bugetul Ministerului Sănătății se asigură fondurile necesare finanțării următoarelor categorii de cheltuieli: (…)

b) privind plata personalului medico-sanitar și a registratorilor medicali care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, precum și plata medicilor de familie și a medicilor de specialitate din ambulatoriul pentru specialitățile clinice, inclusiv ambulatoriul integrat al spitalului, aflat în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pentru activitățile prevăzute la art. 3 alin. (4), (5) și (52), prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, pe baza solicitărilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate formulate în acest sens”.

 

Art. 8

Vechea reglementare

„În cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 sunt admise pierderi cantitative și valorice pe întreg lanțul de depozitare, distribuție și consum al vaccinurilor, în limitele maxime de 10%. Pierderile înregistrate se raportează distinct, în baza documentelor justificative, de fiecare centru de vaccinare, conform prevederilor programului național de vaccinare, și se aprobă de ordonatorul principal de credite al Ministerului Sănătății”.

Noua reglementare

Articolul 8 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Pentru vaccinurile împotriva COVID-19 sunt admise pierderi anuale cantitative și valorice în limită maximă de 25% calculate pentru întregul lanț de depozitare, distribuție și consum al vaccinurilor. Pierderile înregistrate se raportează distinct, în baza documentelor justificative, de fiecare entitate implicată în procesul de vaccinare.

(2) Metodologia de raportare, monitorizare și calcul al pierderilor de vaccin împotriva COVID-19 se aprobă prin hotărâre a Guvernului”.

 

Art. II din O.U.G. nr. 7/2021

„Termenul de aplicare a prevederilor art. 3 alin. (4), (5) și (52) și ale art. 9 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, se prelungește până la data de 31 martie 2022”.

Art. III din O.U.G. nr. 7/2021

„Serviciile cu privire la administrarea vaccinului, prevăzute la art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, se decontează pe baza contractelor încheiate de către furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”.

Art. IV din O.U.G. nr. 7/2021

„Personalul medico-sanitar și registratorii medicali care au desfășurat activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 în baza contractelor încheiate de reprezentantul legal al entității în care își desfășoară activitatea și reprezentantul legal al autorităților administrației publice locale sunt plătiți conform tarifelor prevăzute la art. 3 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare”.

Art. V din O.U.G. nr. 7/2021

„În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prevăzut la art. 4 alin. (11) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, se aprobă și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

O.U.G. nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății – modificări (O.G. nr. 7/2021) was last modified: septembrie 1st, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.