Codul rutier. O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice – modificare (O.U.G. nr. 1/2024)

19 ian. 2024
4.561 views

Actul modificat

Actul modificatorSumar
Ordonanța de urgență a Guvernului (O.U.G.) nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

(M. Of. nr. 670 din 3 august 2006)

Ordonanța de urgență (O.U.G.) nr. 1/2024 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

(M. Of. nr. 48 din 18 ianuarie 2024)

– modifică: art. 20 alin. (2), art. 20 alin. (4) lit. b), art. 24 alin. (2^1), art. 24 alin. (5) lit. b), art. 24^1 alin. (2) lit. i), art. 66 alin. (1);

– introduce: art. 24^1 alin. (2) lit. g^1), art. 24^1 alin. (2) lit. i^1), anexa nr. 1 lit. p^1).

 

În M. Of. nr. 48 din data de 18 ianuarie 2024 s-a publicat Ordonanța de urgență (O.U.G.) nr. 1/2024 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

În cele ce urmează, vă prezentăm cele mai importante modificări aduse respectivului act normativ.

Art. 24 alin. (5) lit. b)

Vechea reglementare

„(5) Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere, pe categorii de vehicule, este următoarea:

b) 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl și BE”.

Noua reglementare

La articolul 24 alineatul (5), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

„b) 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1, BE și Tr1”.

Art. 24^1 alin. (2) lit. g^1)

Noua reglementare

La articolul 24^1 alineatul (2), după litera g) se introduce o nouă literă, lit. g^1), cu următorul cuprins:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
(2) Permisele de conducere dau dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, după cum urmează:

„g^1) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile și pentru vehiculele din categoria Tr1, precum și pentru ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule;”

Art. 24^1 alin. (2) lit. i)

Vechea reglementare

„(2) Permisele de conducere dau dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, după cum urmează:

i) permisele de conducere eliberate numai pentru categoria Tr sunt valabile și pentru ansamblul format dintr-un vehicul din categoria Tr și una sau două remorci;”

Noua reglementare

La articolul 24^1 alineatul (2), litera i) se modifică și va avea următorul cuprins:

„i) permisele de conducere eliberate pentru categoria Tr sunt valabile și pentru ansamblul format dintr-un vehicul din categoria Tr și una sau două remorci, precum și pentru vehiculele din categoria Tr1 și pentru ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule;”

Art. 24^1 alin. (2) lit. i^1)

Noua reglementare

La articolul 24^1 alineatul (2), după litera i) se introduce o nouă literă, lit. i^1), cu următorul cuprins:„i^1) permisele de conducere eliberate numai pentru categoria Tr1 sunt valabile și pentru ansamblul format dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculului sau ansamblului de vehicule;”

Art. 66 alin. (1)

Vechea reglementare

„Art. 66

(1) Atestatul profesional este obligatoriu pentru conducătorul autovehiculului care efectuează transport de mărfuri periculoase, transport public de persoane, transport în cont propriu de persoane cu microbuze și autobuze, transporturi agabaritice, precum și pentru autovehiculele de transport marfă cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, care circulă în trafic intern și internațional”.

Noua reglementare

La articolul 66, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 66

(1) Atestatul profesional este obligatoriu pentru conducătorul autovehiculului care efectuează transport de mărfuri periculoase, transport public de persoane, transport în cont propriu de persoane cu microbuze și autobuze, precum și pentru autovehiculele de transport marfă cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, care circulă în trafic intern și internațional”.

 

Înscrierea în permisul de conducere a echivalării categoriilor B sau Tr cu categoria Tr1 se realizează în cazul eliberării unui nou permis de conducere, dar nu mai devreme de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Titularii permiselor de conducere categoriile B sau Tr aflate în perioada de valabilitate administrativă și emise anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență ori până la împlinirea termenului prevăzut la alin. (1), care nu au înscrisă categoria Tr1, pot conduce pe drumurile publice vehiculele din categoria Tr1, precum și ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule, până la expirarea valabilității acestora.

Echivalarea categoriilor B sau Tr cu Tr1 se realizează fără examinarea de către autoritatea competentă.

 

Codul rutier. O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice – modificare (O.U.G. nr. 1/2024) was last modified: ianuarie 22nd, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.