O.U.G. nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice – completări (O.G. nr. 25/2024)

29 ian. 2024
2.296 views

Actul modificat

Actul modificatorSumar
O.U.G. nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene 

(M. Of. nr. 1139 din 15 decembrie 2023; cu modif. și compl. ult.)

O.U.G. nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile

(M. Of. nr. 1179 din 8 decembrie 2022)

O.G. nr. 25/2024 pentru completarea art. XLVIII din O.U.G. nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene și pentru instituirea unor măsuri în domeniul gestionării fondurilor europene

(M. Of. nr. 74 din 26 ianuarie 2024)

– introduce: art. XLVIII alin. (3^1) și (3^2), alin. (4^1).

 

În M. Of. nr. 74 din data de 26 ianuarie 2024 s-a publicat O.G. nr. 25/2024 pentru completarea art. XLVIII din O.U.G. nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene și pentru instituirea unor măsuri în domeniul gestionării fondurilor europene.

Redăm, în cele ce urmează, completările aduse respectivului act normativ.

O.U.G. nr. 115/2023

Art. XLVIII

Art. XLVIII
(1) Se instituie unele măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, în perioada 2024-2027, după cum urmează:
a) tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;
b) pachete cu produse alimentare.
(3) Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin structura de specialitate din subordinea acestuia, cu rol de beneficiar al finanțării nerambursabile pentru cheltuielile care urmează a fi decontate din fonduri europene nerambursabile și responsabilă de inițierea și implementarea măsurilor prevăzute la alin. (1), coordonează implementarea măsurii de sprijin, contractează serviciile necesare emiterii suportului electronic de către unități emitente, achiziției de produse alimentare și livrării acestora, în condițiile legislației în vigoare privind achizițiile publice.

Noua reglementare

După alineatul (3) se introduc două noi alineate, alin. (3^1) și (3^2), cu următorul cuprins:

„(3^1) Prin excepție de la prevederile alin. (3), în vederea implementării în anul 2024 a măsurii prevăzute la alin. (1) lit. a), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin structura de specialitate, cu rol de beneficiar al finanțării nerambursabile, încheie acte adiționale la contractele de prestări servicii privind emiterea și alimentarea suporturilor electronice pentru tichete sociale pentru produse alimentare și mese calde emise în implementarea măsurii prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 63/2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situații de risc de deprivare materială și/sau risc de sărăcie extremă, suportate parțial din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestuia, aprobată prin Legea nr. 302/2023, cu modificările ulterioare.

(3^2) Actele adiționale prevăzute la alin. (3^1) au ca obiect atât suplimentarea numărului de tichete sociale emise pe suport electronic pentru beneficiarii nou-identificați în condițiile prevăzute la alin. (8) și alimentarea acestora, cât și alimentarea tichetelor sociale pe suport electronic emise pentru beneficiarii măsurii prevăzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 63/2022, aprobată prin Legea nr. 302/2023, cu modificările ulterioare, cu sumele aferente sprijinului material prevăzut la alin. (1) lit. a)”.

După alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (4^1), cu următorul cuprins:

„(4^1) În vederea implementării în anul 2024 a măsurii prevăzute la alin. (1) lit. a), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene încheie un act adițional la convenția cu Compania Națională Poșta Română – S.A. pentru etichetarea, colectarea și distribuția tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, încheiată în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 63/2022, aprobată prin Legea nr. 302/2023, cu modificările ulterioare, pentru etichetarea, colectarea și distribuția tichetelor sociale pe suport electronic nou-emise conform prevederilor alin. (3^2)”.

O.U.G. nr. 166/2022

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Prin derogare de la prevederile al art. 7 alin. (5) din O.U.G. nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile, cu modificările și completările ulterioare, beneficiarii prevăzuți la art. 3 alin. (1) din O.U.G. nr. 166/2022, cu modificările și completările ulterioare, care până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe nu au utilizat integral sumele de pe cardul de energie valabil, pot încasa în numerar, până la data de 31 martie 2024, la oficiile poștale, sumele plătite pentru procurarea de lemn de foc.

Art. 3
(1) Beneficiază de sprijin pentru compensarea prețului la energie sub formă de plăți prin serviciul de mandat poștal următoarele categorii de persoane și familii, denumite în continuare beneficiari:
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

În vederea încasării sumei în numerar, beneficiarii de sprijin prezintă următoarele documente justificative:

a) cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal;

b) actul de identitate al beneficiarului de sprijin;

c) documentul/documentele justificativ/justificative emis/emise până la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însoțire a mărfii, factura, bonuri fiscale, prin care fac dovada că au achiziționat lemn de foc pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative, și dovada achitării acestuia către furnizorul de lemn de foc;

d) în situația în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu sau altă reședință decât cel/cea care este inscripționat/inscripționată pe cardul de energie, contractul privind furnizarea lemnului de foc la domiciliu sau reședință, împreună cu declarația pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea prețului la energie la adresa unde locuiește.

 

O.U.G. nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice – completări (O.G. nr. 25/2024) was last modified: ianuarie 29th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.