O serie de acte normative în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor – modificări (O.U.G. nr. 80/2021)

2 iul. 2021
Vizualizari: 808

Actul modificat

Actul modificatorSumar
 

O.G. nr. 88/2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență

(M. Of. nr. 544 din 1 septembrie 2001; cu modif. și compl. ult.)

 

O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență

(M. Of. nr. 361 din 26 aprilie 2004; cu modif. și compl. ult.)

 

Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor

(M. Of. nr. 297 din 17 aprilie 2019)

 

 

O.U.G. nr. 80/2021 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul managementului situațiilor de urgență și al apărării împotriva incendiilor

 

(M. Of. nr. 647 din 30 iunie 2021)

 

 

modifică: art. 1 alin. (3) din O.G. nr. 88/2001, art. 14 alin. (1) din O.U.G. nr. 21/2004;

– introduce: art. 12^1, art. 30^1-30^4, art. 57^1 din Legea nr. 307/2006.

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În M. Of. nr. 647 din 30 iunie 2021 s-a publicat O.U.G. nr. 80/2021 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul managementului situațiilor de urgență și al apărării împotriva incendiilor.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări aduse respectivelor acte normative.

 

O.G. nr. 88/2001

Art. 1 alin. (3)

Vechea reglementare

„(3)  Serviciile de urgență profesioniste se constituie județe și în municipiul București ca servicii publice deconcentrate în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, denumit în continuare Inspectorat General.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 1 alin. (3) se modifică și va avea următorul conținut:

(3) Serviciile de urgență profesioniste se constituie în județe și în municipiul București ca servicii publice în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, denumit în continuare Inspectorat General.

 

 

O.U.G. nr. 21/2004

Art. 14 alin. (1)

Vechea reglementare

„Art. 14

(1) Serviciile publice comunitare profesioniste pentru situații de urgență, denumite în continuare servicii de urgență profesioniste, constituite ca servicii deconcentrate, care funcționează ca inspectorate județene și al municipiului București, asigură în zonele de competență coordonarea, îndrumarea și controlul activităților de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 14 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 14

(1)Serviciile publice comunitare profesioniste pentru situații de urgență, denumite în continuare servicii de urgență profesioniste, care funcționează ca inspectorate județene și București/Ilfov, asigură în zonele de competență coordonarea, îndrumarea și controlul activităților de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență.

 

 

Legea nr. 307/2006

Art. 12^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 12 se introduce un nou articol, art. 12^1, cu următorul cuprins:

Art. 12^1

(1) La nivelul Inspectoratului General și al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației se constituie o comisie tehnică comună care emite îndrumări privind modul de aplicare și interpretare a reglementărilor tehnice de proiectare privind securitatea la incendiu.

(2) Componența și procedura de lucru a comisiei prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației și al inspectorului general al Inspectoratului General.

(3) Îndrumările prevăzute la alin. (1) se publică pe pagina de internet a Inspectoratului General și a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

 

 

Art. 30^1- 30^4

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 30 se introduc patru noi articole, art. 30^1-30^4, cu următorul cuprins:

Art. 30^1

(1) Punerea în funcțiune a construcțiilor și amenajărilor noi și a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare și/sau schimbare a destinației se face numai după obținerea autorizației de securitate la incendiu.

(2) Obligația solicitării autorizației de securitate la incendiu prevăzută la alin. (1) revine beneficiarului investiției.

(3) Autorizația de securitate la incendiu își păstrează valabilitatea în situația schimbării destinației unei construcții sau a spațiului amenajat într-o construcție cu funcțiuni mixte, pentru care, potrivit legii, nu se emite autorizație de construire, dacă sunt respectate prevederile reglementărilor tehnice de proiectare și de echipare cu instalații de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor, iluminat de securitate și sisteme de desfumare, aferente noii destinații.

(4) Evaluarea respectării reglementărilor tehnice privind securitatea la incendiu prevăzute la alin. (3), aplicabile pentru noua destinație a clădirii, precum și a situațiilor prevăzute la art. 302 alin. (4), se realizează anterior schimbării destinației de către specialiști care desfășoară activitate în construcții, potrivit domeniului și specialității pentru care sunt atestați la cerința securitate la incendiu de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației sau de către proiectanți, potrivit domeniilor de proiectare din competență.

(5) Certificarea respectării prevederilor reglementărilor tehnice aferente noii destinații și menținerea valabilității autorizației de securitate la incendiu se realizează de inspectorate pe baza evaluării realizate potrivit alin. (4), în condițiile stabilite de normele metodologice de avizare și autorizare elaborate potrivit art. 302 alin. (2).

Art. 30^2

(1) Categoriile de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

(2) Normele metodologice de avizare și autorizare privind securitatea la incendiu se elaborează de Inspectoratul General, se aprobă de ministrul afacerilor interne și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(3) Documentația tehnică care stă la baza emiterii avizului sau autorizației de securitate la incendiu trebuie verificată de către verificatori de proiecte potrivit domeniului și specialității pentru care sunt atestați la cerința securitate la incendiu de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

(4) Lucrările de modificare stabilite prin normele metodologice prevăzute la alin. (2), care vizează îmbunătățirea altor cerințe fundamentale ale construcțiilor, sunt exceptate de la obligațiile prevăzute la art. 30 alin. (1) și art. 301 alin. (1).

Art. 30^3

(1) Avizele și autorizațiile de securitate la incendiu se eliberează de inspectorate în condițiile prevăzute de normele metodologice de avizare și autorizare privind securitatea la incendiu.

(2) Nerespectarea cerințelor care au stat la baza emiterii avizului sau autorizației de securitate la incendiu, prevăzute în normele metodologice de avizare și autorizare privind securitatea la incendiu, atrage sancționarea conform legii și pierderea valabilității avizului sau autorizației de securitate la incendiu.

(3) În situația în care se constată pierderea valabilității avizului de securitate la incendiu ori lucrările de construcții au început fără acest document, inspectoratele pentru situații de urgență informează autoritatea care a emis autorizația de construire, respectiv structurile competente ale Inspectoratului de Stat în Construcții, pentru a dispune măsurile prevăzute de lege.

(4) Pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu și încălcarea gravă a cerinței securitate la incendiu care impune oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor se comunică la registrul comerțului, prefectului și instituțiilor publice interesate, în cel mult 48 de ore.

(5) Litigiile generate de emiterea și pierderea valabilității avizului sau autorizației de securitate la incendiu se soluționează potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 30^4

(1) Până la obținerea autorizației de securitate la incendiu, beneficiarii investițiilor care vizează construcții publice au obligația să realizeze și să amplaseze panouri de înștiințare în dreptul intrărilor în spațiile respective, cu următorul conținut, tipărit cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roșie, pe fundal alb: «Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu.»

(2) Obligația prevăzută la alin. (1) vizează categoriile de construcții, cuprinse în hotărârea Guvernului prevăzută la art. 302 alin. (1), cu următoarele destinații și funcțiuni:

a) clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de comerț – baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine, supermagazine și hipermagazine;

b) clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de cultură – teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participării publicului;

c) clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de turism -/hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni, apartamente și camere de închiriat în regim hotelier.

 

 

Art. 57^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 57 se introduce un nou articol, art. 57^1, cu următorul cuprins:

Art. 57^1

(1) Prin excepție de la prevederile art. 301 alin. (1), pentru construcțiile și amenajările prevăzute la art. 302 alin. (1), care au fost puse în funcțiune fără obținerea autorizației de securitate la incendiu și pentru care se face dovada alocării fondurilor necesare sau a încheierii de contracte pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru conformarea construcției la cerința securitate la incendiu, beneficiarii prevăzuți la art. 301 alin. (2) au obligația obținerii respectivului act administrativ până la data de 31 decembrie 2022.

(2) Până la obținerea autorizației de securitate la incendiu conform alin. (1), răspunderea exclusivă în ceea ce privește funcționarea construcțiilor și amenajărilor din punctul de vedere al asigurării cerinței de securitate la incendiu revine beneficiarilor investițiilor.

(3) Excepția prevăzută la alin. (1) nu se aplică în situațiile în care se constată încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu care impune oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor, potrivit criteriilor elaborate potrivit art. 45 pct. VI, cazuri care constituie contravenții potrivit prezentei legi.

O serie de acte normative în domeniul managementului situațiilor de urgență și al apărării împotriva incendiilor – modificări (O.U.G. nr. 80/2021) was last modified: iulie 2nd, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.