O.G. nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare – prezentare generală

1 sept. 2021
4.573 views

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
 

Ordonanța Guvernului (O.G.) nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare

 

(M. Of. nr. 833 din 31 august 2021)

 

Pentru obiectivele/proiectele de investiții finanțate, integral sau parțial, din fondurile publice, prețul contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale de lucrări aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, se ajustează, în condițiile prezentei ordonanțe, prin actualizarea prețurilor aferente materialelor, prin aplicarea unui coeficient de ajustare, pentru a ține seama de orice creștere sau diminuare a costului materialelor pe baza căruia s-a fundamentat prețul contractelor.

 

În M. Of. nr. 833 din 31 august 2021 s-a publicat Ordonanța Guvernului (O.G.) nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante prevederi din conținutul respectivei ordonanțe.

 

Art. 1

„(1) Pentru obiectivele/proiectele de investiții finanțate, integral sau parțial, din fondurile publice prevăzute la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și, respectiv, la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, prețul contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale de lucrări definite la art. 3 alin. (1) lit. m) din Legea achizițiilor publice nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, la art. 3 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, cu modificările și completările ulterioare, respectiv la art. 3 pct. 13 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările și completările ulterioare, aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, se ajustează, în condițiile prezentei ordonanțe, prin actualizarea prețurilor aferente materialelor, prin aplicarea unui coeficient de ajustare, pentru a ține seama de orice creștere sau diminuare a costului materialelor pe baza căruia s-a fundamentat prețul contractelor.

(2) Ajustarea prevăzută la alin. (1) se aplică următoarelor contracte de achiziție publică/contractelor sectoriale de lucrări aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe:

a) încheiate înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, respectiv a Legii nr. 99/2016, cu modificările și completările ulterioare, definite potrivit legislației achizițiilor publice în vigoare la data încheierii;

b) încheiate după data intrării în vigoare a Legii nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, respectiv a Legii nr. 99/2016, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de durata de execuție a acestora și în cuprinsul cărora nu au fost prevăzute clauze de revizuire cu privire la preț, potrivit prevederilor art. 221 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, respectiv potrivit prevederilor art. 236 din Legea nr. 99/2016, cu modificările și completările ulterioare;

c) încheiate în temeiul prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2011, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de durata de execuție a acestora și în cuprinsul cărora și al documentațiilor de atribuire inițiale nu au fost prevăzute clauze de revizuire cu privire la preț.

(3) Coeficientul de ajustare prevăzut la alin. (1) nu se aplică proiectelor finanțate din fonduri europene pentru care ajustările de preț se realizează potrivit prevederilor art. 12 alin. (22) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2016, cu modificările și completările ulterioare.”

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Art. 3

„(1) Se aprobă suportarea de la bugetul de stat, prin bugetele ordonatorilor principali de credite care derulează programe naționale de investiții, a sumelor suplimentare necesare pentru ajustarea prețului contractelor de achiziție publică/sectorială de lucrări, ca urmare a încheierii actelor adiționale prevăzute la art. 2 alin. (12), exclusiv pentru cele aferente cheltuielilor eligibile de la bugetul de stat prin programe, potrivit reglementărilor legale speciale aferente fiecărui program național în parte, pentru obiectivele/proiectele de investiții finanțate prin programe naționale pe bază de contracte de finanțare, încheiate potrivit prevederilor art. 34 alin. (2) din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Creditele de angajament și creditele bugetare necesare pentru modificarea contractelor de finanțare prevăzute la alin. (1) se alocă în bugetele ordonatorilor principali de credite care gestionează programele naționale cu ocazia elaborării proiectelor legilor bugetare anuale și ale bugetelor, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 30 alin. (2) din Legea nr. 69/2010 a responsabilității fiscal-bugetare, republicată.

(3) În vederea aplicării prevederilor prezentei ordonanțe, beneficiarii programelor naționale depun, în termen de 15 zile de la expirarea termenului prevăzut la art. 2 alin. (12), o solicitare cuprinzând necesarul de sume estimate pentru ajustarea prețului contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale de lucrări potrivit prevederilor prezentei ordonanțe, eșalonat pe ani, până la finalizarea obiectivului/proiectului de investiții, care trebuie să fie în concordanță cu graficul de finanțare, pe surse și ani, corelat cu graficul de execuție aferent acestuia, potrivit prevederilor Legii nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, întocmită în conformitate cu reglementările legale specifice fiecărui program național, însoțită de următoarele documente:

a) actul adițional prevăzut la art. 2 alin. (12), în copie certificată pentru conformitatea cu originalul;

b) o notă justificativă din care să rezulte valoarea lucrărilor executate și valoarea estimată a lucrărilor aferente restului rămas de executat.

(4) În termen de 45 de zile de la de la expirarea termenului prevăzut la alin. (3), cu condiția alocării creditelor de angajament și a creditelor bugetare în bugetele ordonatorilor principali de credite, potrivit prevederilor alin. (2), se încheie acte adiționale la contractele de finanțare între ordonatorii principali de credite care gestionează programele naționale și beneficiari. În situația în care nu se alocă credite de angajament și credite bugetare în bugetele ordonatorilor principali de credite până la expirarea termenului prevăzut la alin. (3), termenul de 45 de zile curge de la data alocării creditelor de angajament și creditelor bugetare potrivit alin. (2).

(5) În cazul în care în fișele programelor naționale, anexă la bugetele ordonatorilor principali de credite care le gestionează, există creditele de angajament disponibile, actele adiționale prevăzute la alin. (4) se încheie în termen de 45 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (3), în limita creditelor de angajament aprobate.

(6) În situația în care beneficiarii nu depun solicitarea de transfer, însoțită de documentele prevăzute la alin. (3), în termenul prevăzut, sumele necesare pentru ajustarea prețului contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale de lucrări se suportă de către beneficiari.

(7) În termen de 10 zile de la încheierea actelor adiționale prevăzute la art. 2 alin. (14), beneficiarii programelor naționale transmit ordonatorilor principali de credite care gestionează programele o copie certificată pentru conformitate a acestora, însoțită de o adresă prin care se specifică necesarul de sume suplimentare față de cele solicitate potrivit alin. (3), după caz, în vederea încheierii actelor adiționale la contractele de finanțare prin care se vor aloca sumele solicitate, în limita creditelor de angajament aprobate.

(8) Solicitările prevăzute la alin. (3) și (7) pot fi emise și depuse în format electronic, potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 38/2020 privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităților și instituțiilor publice.”

 

 

Art. 7

„(1) Prevederile prezentei ordonanțe se aplică și contractelor de achiziție publică/sectorială de lucrări pentru care procedurile de atribuire sunt în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, indiferent de stadiul derulării procedurii de atribuire.

(2) După finalizarea procedurilor prevăzute la alin. (1), contractele de achiziție publică/sectorială de lucrări care se vor încheia vor include, în mod obligatoriu, clauza de ajustare a prețului stabilită potrivit prevederilor prezentei ordonanțe.

(3) Prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (2) lit. b)-c), prevederile prezentei ordonanțe se aplică și contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale de lucrări aflate în derulare, indiferent de durata de execuție a acestora, în cuprinsul cărora și al documentațiilor de atribuire inițiale au fost prevăzute clauze de revizuire a prețului, dar pentru care este prevăzută în contracte aplicarea după trecerea unei anumite perioade de la data încheierii acestora și/sau îndeplinirea anumitor condiții pentru aplicarea acestora, după caz, pe perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe și data la care se împlinește termenul începând cu care se aplică clauza de revizuire și/sau intervine împlinirea condițiilor, după caz, exclusiv pentru restul rămas de executat la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.

(4) În vederea eliminării dublei suplimentări cu sume, ca urmare a aplicării prevederilor alin. (3), în situația în care clauzele de revizuire din contracte privesc și sumele achitate anterior aplicării acestora, ajustarea prețului contractului de achiziție publică/sectorială de lucrări prin aplicarea clauzei de revizuire din contract se face cu luarea în considerare a sumelor suplimentare achitate ca urmare a aplicării alin. (3), părțile contractante procedând la regularizarea sumelor suplimentare determinate ca urmare a aplicării prevederilor prezentei ordonanțe cu sumele suplimentare rezultare ca urmare a aplicării clauzei de revizuire din contract.”

O.G. nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare – prezentare generală was last modified: septembrie 1st, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.