Norme metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004 – modificări (H.G. nr. 1251/2021)

15 dec. 2021
Vizualizari: 383

Actul modificat

Actul modificatorSumar
H.G. nr. 1872/2005 de aprobare a Normelor metodologice de aplicare a Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004

(M. Of. nr. 109 din 6 februarie 2006)

H.G. nr. 1251/2021 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004

(M. Of. nr. 1182 din data de 14 decembrie 2021)

– modifică: art. 93;

– introduce: art. 81 alin. (3)-(7), anexa nr. 3.

În M. Of. nr. 1182 din 14 decembrie 2021 s-a publicat H.G. nr. 1251/2021 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004. 

Redăm, în cele ce urmează, modificările aduse respectivului act normativ.

Art. 93

Vechea reglementare

„Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.

Noua reglementare

Articolul 93 se modifică și va avea următorul cuprins:

Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice”.

 

Art. 81 alin. (3)-(7)

Noua reglementare

La articolul 81, după alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alineatele (3)-(7), cu următorul cuprins:

(3) În baza contractelor prevăzute la alin. (2), cheltuielile, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații, se suportă din bugetul Agenției, în limita sumelor alocate cu această destinație din bugetul ministerului.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(4) Valoarea maximă a plafonului sumelor alocate anual de la bugetul ministerului pentru decontarea cheltuielilor, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații pentru care se asigură apa pentru irigații în baza contractelor multianuale/sezoniere, se stabilește după aprobarea legilor bugetare anuale.

(5) Cota de până la 50% pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații se stabilește în funcție de valoarea maximă a plafonului prevăzut la alin. (4) alocat pentru anul în curs, în baza estimărilor Agenției, prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, în termen de 30 de zile de la data alocării. Cota aferentă acestor cheltuieli se decontează după încheierea sezonului de irigații.

(6) Cota prevăzută la alin. (5) se poate modifica, în baza centralizatoarelor aferente anului în curs, transmisă de către Agenție la încheierea sezonului de irigații, prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, în termen de 30 de zile de la data încheierii acestui sezon, în limita sumelor alocate cu această destinație.

(7) Procedura privind decontarea cheltuielilor, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații, pentru care se asigură apa pentru irigații în baza contractelor multianuale/sezoniere, este prevăzută în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice”.

 

Anexa nr. 3

Noua reglementare

După anexa nr. 2 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 3, având cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

 

Mai departe, vă prezentăm cele mai importante dispoziții din cuprinsul anexei nr. 3, care face parte integrantă din prezentul act normativ.

Art. 3

(1) Beneficiarii au obligația de a se asigura că factura lunară de energie electrică, de la fiecare loc de consum care le aparține, conține cantitatea reală, efectiv consumată.

(2) Facturile aferente consumului de energie electrică pentru irigații care nu se transmit de către beneficiari la filialele teritoriale în termenul prevăzut la art. 2 alin. (4)-(6) nu se decontează.

(3) Beneficiarii asigură pe parcursul sezonului de irigații accesul necondiționat al reprezentanților Agenției pentru verificarea consumului de energie electrică pentru irigații.

(4) Beneficiarii au obligația de a avea montate aparate de măsură a debitului de apă utilizat pentru irigații în baza contractelor multianuale/sezoniere.

(5) Beneficiarii au obligația de a comunica, prin intermediul poștei electronice, către filialele teritoriale ale Agenției, în termen de 48 de ore, orice modificare privind dotarea cu agregate și/sau echipamente pentru irigații, pentru care se asigură apa pentru irigații în baza contractelor multianuale/sezoniere.

(6) În vederea decontării cheltuielilor, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică, necesar funcționării agregatelor sau echipamentelor pentru irigații, pentru care se asigură apa pentru irigații în baza contractelor multianuale/sezoniere, beneficiarii își deschid conturi la unitățile Trezoreriei Statului în a căror rază teritorială sunt înregistrați fiscal, cu excepția celor prevăzuți la punctul 6.1.4 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 201/2003, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.235/2003, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 5

(1) Prin excepție de la prevederile art. 81 alin. (5) din normele metodologice, ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale pentru stabilirea cotei aferente anului 2021 pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații se aprobă în termen de două zile de la data intrării în vigoare a prezentei proceduri, în baza situației centralizate a cheltuielilor cu energia electrică pentru irigații, transmisă de Agenție.

(2) În termen de două zile de la data intrării în vigoare a ordinului prevăzut la alin. (1) beneficiarii transmit către filialele teritoriale ale Agenției facturile pentru contravaloarea energiei electrice consumate pentru irigații începând cu data de 1 iulie 2021, calculată conform cotei aprobate.

(3) În termen de două zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (2), Agenția transmite centralizatorul general către Direcția generală buget finanțe și fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în vederea deschiderii creditelor bugetare necesare efectuării plăților către beneficiari.

Art. 6

Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta procedură.

În final, vă precizăm că anexa nr. 1 la Procedură conține modelul declarației pe propria răspundere, anexa. nr. 2 modelul Procesului-verbal pentru stabilirea cantității de energie electrică pentru irigații, anexa nr. 3 modelul Centralizatorului cheltuielilor cu energia electrică necesară funcționării agregatelor sau echipamentelor pentru irigații, iar anexa nr. 4 conține modelul Situației decontării energiei electrice necesare funcționării agregatelor sau echipamentelor pentru irigații.

(Copyright foto: freepik)

Norme metodologice de aplicare a Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004 – modificări (H.G. nr. 1251/2021) was last modified: decembrie 15th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.