Monitorizarea electronică a persoanelor în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale

26 mai 2021
Articol UJ Premium
Vizualizari: 350
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În cursul zilei de 18.05.2021 a fost publicată, în Monitorul Oficial al României, Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică a persoanelor în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale.

Una dintre măsurile implementate va fi utilizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME) în scopul monitorizării electronice:

a) a inculpatului cu ocazia executării măsurilor preventive a controlului judiciar, a controlului judiciar pe cauțiune respectiv a arestului la domiciliu în condițiile Codului de procedură penală, în situația în care acestuia i-a fost impusă o atare obligație;

b) pentru aplicarea ordinului de protecție provizoriu și a ordinului de protecție în condițiile Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice;

c) pentru aplicarea ordinului european de protecție în cazul în care România este stat emitent, potrivit Legii nr.151/2016 privind ordinul european de protecție;

d) pentru supravegherea la distanță, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Potrivit noii reglementări, încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligației de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau a condițiilor de deplasare va constitui infracțiunea de evadare, urmând a se aplica regulile privind concursul de infracțiuni.

Atunci când, cu rea-credință, inculpatul încalcă obligația de a nu părăsi imobilul ori nu respectă itinerarul sau condițiile de deplasare, stabilite potrivit legii, organul de supraveghere are dreptul de a-l prinde pe inculpat și de a-l prezenta de îndată procurorului, în cursul urmăririi penale, judecătorului de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanței de judecată, în cursul judecății.

În cazul generării unei alerte, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere au acces la datele de localizare din SIME.

SIME va deveni operațional cel mai târziu la data de 1 martie 2022. Într-o primă etapă, monitorizarea electronică se va aplica în sistem pilot, pentru cazurile de violență domestică în care a fost emis un ordin de protecție.


* Articol preluat de pe site-ul www.chirita-law.com.

 

Monitorizarea electronică a persoanelor în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale was last modified: mai 25th, 2021 by Claudiu Beinșan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Beinșan

Claudiu Beinșan

Este avocat colaborator în cadrul SCA Chiriţă şi Asociaţii, fiind specializat în materiile dreptului penal, dreptului procesual penal, dreptului penal al afacerilor, dreptului penal european, apărării drepturilor omului, dreptului sportului, GDPR, precum şi în cadrul unor proceduri de extrădare.
A mai scris: