Modificarea şi completarea reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici (OMF nr. 1592/2021)

11 ian. 2022
Vizualizari: 340

Actul modificat

Actul modificatorSumar
Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate

(M. Of. nr. 963 din 30 decembrie 2014; cu modif. și compl. ult.)

 

Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară

(M. Of. nr. 1.020 și 1.020 bis din 19 decembrie 2016; cu modif. și compl. ult.)

 

Ordinul ministrului finanțelor (OMF) nr. 1.592/2021 pentru modificarea și completarea reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici

 

(M. Of. nr. 28 din 10 ianuarie 2022)

– modifică: pct. 66 alin. (1);

introduce: pct. 8^1, pct. 80 alin. (5^1), pct. 80^1, pct. 412 alin. (6), pct. 432^1 și pct. 432^2, pct. 493 alin. (4).

 

În M. Of. nr. 28 din 10 ianuarie 2022 s-a publicat Ordinul ministrului finanțelor (OMF) nr. 1.592/2021 pentru modificarea și completarea reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, modificările, dar și completările aduse respectivelor reglementări contabile.

 

Pct. 66 alin. (1) din Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară

Vechea reglementare

„(1) În cazul scoaterii din evidență a unei imobilizări necorporale sau corporale, sunt evidențiate distinct veniturile generate de această operațiune (contul 7583 „Venituri din vânzarea imobilizărilor necorporale și corporale și alte operațiuni de capital”), cheltuielile reprezentând valoarea neamortizată a imobilizării (contul 6583 „Cheltuieli privind imobilizările necorporale și corporale cedate și alte operațiuni de capital”) și alte cheltuieli legate de cedarea acesteia. În această situație, eventualele ajustări pentru depreciere constituite anterior (contul 6813 „Cheltuieli de exploatare privind ajustările pentru deprecierea imobilizărilor, a investițiilor imobiliare și a activelor biologice productive evaluate la cost”) se reiau corespunzător la venituri (contul 7813 „Venituri din ajustări pentru deprecierea imobilizărilor, a investițiilor imobiliare și a activelor biologice productive evaluate la cost”).”

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, pct. 66 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

(1) În cazul scoaterii din evidență a unei imobilizări necorporale sau corporale sunt evidențiate distinct veniturile generate de această operațiune (contul 7583 «Venituri din vânzarea imobilizărilor necorporale și corporale și alte operațiuni de capital»), cheltuielile reprezentând valoarea neamortizată a imobilizării (contul 6583 «Cheltuieli cu cedarea altor active și alte operațiuni de capital») și alte cheltuieli legate de cedarea acesteia. În această situație, eventualele ajustări pentru depreciere constituite anterior se reiau corespunzător la venituri (contul 7813 «Venituri din ajustări pentru deprecierea imobilizărilor, a investițiilor imobiliare și a activelor biologice productive evaluate la cost»).

 

 

Pct. 8^1 din Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după pct. 8 se introduce un nou punct, pct. 8^1, cu următorul cuprins:

8^1. _

(1) Definițiile prevăzute la pct. 8 sunt utilizate în accepțiunea prezentelor reglementări contabile, și nu în contextul altor acte normative.

(2) Veniturile corespunzătoare cifrei de afaceri se determină de către entitate în funcție de specificul activității desfășurate, potrivit legii.

 

 

Pct. 80 alin. (5^1) din Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la pct. 80, după alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. (5^1), cu următorul cuprins:

(5^1) În înțelesul alin. (5), un activ este în mod normal pregătit pentru utilizarea sau vânzarea sa prestabilită atunci când construcția fizică a activului este terminată, chiar dacă unele lucrări administrative de rutină pot continua încă. Dacă mai sunt de realizat doar modificări minore, cum ar fi decorarea interioară a unei clădiri conform specificațiilor cumpărătorului sau utilizatorului, atunci se consideră că a fost încheiată cea mai mare parte a activităților.

 

 

Pct. 80^1 din Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după pct. 80 se introduce un nou punct, pct. 80^1, cu următorul cuprins:

80^1. _

(1) În înțelesul prezentelor reglementări, data începerii capitalizării costurilor îndatorării, ca parte a costului unui activ cu ciclu lung de producție, este data la care entitatea îndeplinește pentru prima dată toate condițiile de mai jos:

a) suportă cheltuielile pentru activul respectiv;

b) suportă costurile îndatorării; și

c) întreprinde activitățile necesare pentru pregătirea activului în vederea utilizării sale prestabilite sau pentru vânzare.

(2) În înțelesul prezentelor reglementări, o entitate suportă cheltuieli pentru un activ cu ciclu lung de fabricație doar atunci când acele cheltuieli au generat plăți în numerar, transferuri de alte active sau preluarea unor datorii purtătoare de dobândă.

(3) Activitățile necesare pregătirii activului pentru utilizarea sa prestabilită sau pentru vânzare nu cuprind numai construirea fizică a activului. Ele includ lucrările tehnice și administrative anterioare începerii construcției fizice, cum ar fi activitățile asociate cu obținerea avizelor anterioare începerii construcției fizice. Totuși, asemenea activități exclud deținerea unui activ atunci când nu are loc nicio activitate de producție sau de dezvoltare care să modifice starea activului. De exemplu, costurile îndatorării suportate în cursul amenajării terenului sunt capitalizate în perioada în care se desfășoară activitățile legate de amenajare. În schimb, costurile îndatorării suportate în perioada în care un teren dobândit în scopul construirii de clădiri este deținut fără a fi supus unor activități asociate de amenajare nu sunt acceptate pentru capitalizare.

 

 

Pct. 412 alin. (6) din Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la pct. 412, după alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:

(6) Capitalul social prezentat în situațiile financiare anuale trebuie să corespundă cu cel înregistrat la oficiul registrului comerțului.

 

 

Pct. 432^1 și pct. 432^2 din Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după pct. 432 se introduc două noi puncte, pct. 432^1 și 432^2, cu următorul cuprins:

432^1. – Răspunderea în ceea ce privește încadrarea operațiunilor care presupun colectarea de sume în numele unor terțe părți revine entității.

432^2. _

(1) O entitate care acționează în nume propriu își poate îndeplini obligația de executare pentru a furniza chiar ea un bun sau un serviciu specificat sau poate angaja o altă parte (de exemplu, un subcontractant) pentru a îndeplini o obligație de executare parțial sau în întregime în numele său.

(2) O entitate care acționează în nume propriu recunoaște venituri la valoarea corespunzătoare bunurilor sau serviciilor transferate.

 

 

Pct. 493 alin. (4) din Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la pct. 493, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:

(4) În aplicarea prezentului capitol, în categoria filialelor reprezentate de entitățile de interes public sunt incluse și entitățile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată din orice stat membru, așa cum aceasta este definită în Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare, cu modificările și completările ulterioare.

Modificarea și completarea reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici (OMF nr. 1592/2021) was last modified: ianuarie 11th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.