Campania „Neglijența, invitație deschisă la furt” – modalități de prevenire a furturilor din locuințe

18 mart. 2016
Vizualizari: 1574

Despre

  • 28.442 de furturi din locuințe în 2015
  • Recomandările Poliției Române
  • Site dedicat campaniei: www.prevenireafurturilor.ro

Poliția Română a lansat campaniaNeglijența, invitație deschisă la furt”, ce se va desfășura în perioada martie-septembrie 2016, la nivel național. Scopul campaniei este informarea populației cu privire la modalitățile de prevenire a furturilor din locuințe.

Pentru fiecare cetățean locuința este spațiul în care se simte în siguranță și orice pătrundere neautorizată generează o stare de disconfort, de multe ori fără o legătură directă cu prejudiciul de natură patrimonială cauzat, ci cu însăși încălcarea acestui spațiu intim de siguranță personală.

Deși în ultimii ani tendința a fost una descrescătoare (de la 35.150 de furturi din locuințe la nivel național în 2012, 31.040 în 2013, 29.925 în 2014, la 28.442 în 2015), prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului rămâne una dintre prioritățile Poliției Române.

Principalele condiții care au favorizat furturile din locuințe sunt reprezentate de: împrietenire – în 2.918 de cazuri (aproximativ 10%), ușă neasigurată  – în 3.617 de cazuri (15%), escaladare – în 1.868 de cazuri  – multe din ele fiind urmare a ferestrelor lăsate deschise.

Campania „Neglijența, invitație deschisă la furt”, derulată în parteneriat cu Groupama Asigurări S.A., își propune să aducă în atenția cetățenilor importanța propriilor atitudini în reducerea riscului în ceea ce privește furturile din locuințe.

„Nu invita hoții în casa ta!”

„1 din 4 furturi din locuințe este favorizat de neglijență”

• Este extrem de neplăcut să-ți găsești casa spartă. De aceea, dorim să te ajutam să nu devii una dintre victimele celor care fură din locuințe.

• Infractorii speculează neglijența locatarilor în a-și securiza casa. De exemplu, aceștia profită de faptul că la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sunt lăsate deschise și nesupravegheate.

• Un aspect foarte important al prevenirii furturilor din locuințe este reprezentat de necesitatea adaptării măsurilor de siguranță la tipul de locuință și la valorile care trebuie protejate.

Poliția Română vă recomandă:

• Nu permiteți accesul în locuință celor care vin să-ți prezinte diverse „promoții”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!

• Dacă sună la ușă persoane ce pretind că reprezintă instituții care oferă servicii publice (deratizare, instalații electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsați să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu și dacă sunt însoțite de administratorul imobilului!

• Nu oferiți informații necunoscuților despre bunurile pe care le deții sau despre vecini, nici măcar celor care susțin că sunt reprezentanții unor instituții, dar nu pot face această dovadă!

• Evitați depozitarea la vedere, pe balcon, în fața ușii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achiziționat!

• Nu comunicați date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe rețele de socializare. Discutați aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să-ți ridice corespondența și să lase impresia de casă locuită!

• Nu postați pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deții în casă bunuri de valoare!

• Bijuteriile în cantități mari, banii, acțiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparații apelați la firme autorizate!

• Achiziționați sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeți încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate ușor!

În cadrul campaniei a fost realizat un site web dedicat, respectiv www.prevenireafurturilor.ro. Vă prezentăm recomandările publicate pe acesta:

• Închide ferestrele și ușa de fiecare dată când pleci de acasă. 1 din 4 furturi din locuință este favorizat de neglijența proprietarilor care le lasă o portiță deschisă hoților.

Dacă stai la parter sau la etajul 1, montează grilaje la toate ferestrele. Escaladarea geamurilor e un mod frecvent de operare, iar forțarea acestora face accesul în locuință extrem de ușor.

• Fii conștient de vulnerabilitățile zonei în care stai și ia-ți măsuri suplimentare dacă ești expus. De exemplu, hoții preferă blocurile cu multe apartamente, unde sunt șanse mai mari ca vecinii să nu se cunoască bine între ei și să nu li se pară neobișnuită prezența unor necunoscuți în scară.

• Organizează un sistem de supraveghere a vecinătății împreună cu ceilalți locatari. Acest model preventiv limitează accesul nejustificat al persoanelor străine și ajută la semnalarea problemelor apărute în bloc.

• Locurile „secrete” în care le lași prietenilor apropiați cheia apartamentului, precum ghiveciul cu flori sau preșul de la intrare, nu sunt așa secrete. Astfel de metode te fac vulnerabil în fața furturilor.

• Obișnuiește-te să activezi sistemul de alarmă de fiecare dată când pleci de acasă. Devine inutil dacă nu e activat și firma de pază nu poate fi anunțată că trebuie să intervină. Nu uita sa pui la vedere stickerul care anunță că locuința ta este protejată.

• Asigură-te ca zona palierului de bloc e luminată în permanență. Dacă se ard becurile de pe hol, cere administrației să le înlocuiască imediat.

Indiferent de pretext, nu le oferi persoanelor necunoscute informații despre tine sau vecinii tai. Nici despre bunurile deținute, nici despre programul de lucru.

• Nu le permite accesul în locuință străinilor care pretind că reprezintă instituții, dar nu se pot legitima. Chiar dacă au uniformă sau ecusoane, trebuie să își justifice prezența prin legitimație și carte de identitate.

Dacă ești plecat de acasă mai mult timp, folosește un întrerupător care aprinde și stinge lumina la intervale diferite de timp. Și metoda radioului lăsat aprins ajută, nu o ignora.

• Nu ține banii în casă. Sunt pe primul loc în preferințele hoților, urmați de aparatură electronică, telefoane mobile și bijuterii.

• Treci peste impulsul de a anunța pe Facebook că urmează să pleci într-o vacanță extraordinară. Check-in-ul din aeroport îți aduce like-uri, dar te face vulnerabil în fața hoților

• Selfie-urile sunt și ele fun, dar ai grijă la ce lași să se observe în imagine. Nu pune poze în care se poate vedea ce obiecte deții sau care e structura apartamentului tău.

Adoptă un câine. Ține hoții și tristețea la distanță.

• Păstrează documentele de proveniență pentru bunurile de valoare pe care le deții. Reținerea elementelor de identificare și fotografierea acestora pot contribui la găsirea și recuperarea obiectelor furate.

Asigurarea locuinței te poate scăpa de grija pagubelor în cazul în care, chiar și după ce ți-ai luat toate măsurile de precauție, casa ta a fost vizitată de musafiri nepoftiți.

„Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului reprezintă o prioritate a Poliției Române.  Acordăm o atenție deosebită furturilor din locuință, acestea având un impact deosebit în percepția populației în ceea ce privește siguranța personală. Este foarte important ca fiecare dintre noi să fie informat cu privire la pericolele existente privind furturile din locuințe și să ia măsuri elementare de precauție” – a spus comisar-șef de poliție Constantin Stroescu, director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

„Pentru Groupama Asigurări, prevenirea riscurilor, inclusiv a celor legate de furtul din locuințe, este o direcție strategică de dezvoltare în ceea ce privește responsabilitatea socială, în deplin acord cu valorile și cu misiunea noastră. Continuarea parteneriatului demarat în 2010 cu Poliția Română este deci naturală și ne permite să venim în sprijinul celui mai important partener al nostru, clientul, cu ajutorul informărilor, recomandărilor și acțiunilor de prevenire. Ne bucurăm că putem pune în practică împreună astfel de inițiative, care vor continua să dea rezultate”, a declarat Georgiana Miron, Director de Marketing și Comunicare Groupama Asigurări.

Activitățile circumscrise acestei inițiative vizează transmiterea de recomandări cu caracter preventiv prin distribuirea unor materiale informativ-preventive. Astfel, pentru promovarea mesajelor campaniei, au fost realizate 150.000 de flyere, adresate cetățenilor, au fost tipărite 5.000 de afișe ce vor fi distribuite asociațiilor de proprietari, din mediul urban și expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităților de poliție, la intrările în centrele comerciale și în alte locuri publice. Totodată, un clip video și un spot audio vor fi promovate, pentru ca mesajele destinate prevenirii spargerilor de locuințe să ajungă la cetățeni.

Sursa informației este Poliția Română (www.politiaromana.ro)

Campania „Neglijența, invitație deschisă la furt” – modalități de prevenire a furturilor din locuințe was last modified: martie 18th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: