MMSS. Recunoașterea reciprocă a drepturilor de pensie între România și SUA

6 oct. 2023
Vizualizari: 142

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) informează cu privire la aprobarea proiectului de Lege de ratificare a Acordului în domeniul securității sociale între România și Statele Unite ale Americii.

Astfel, drepturile de pensie ale lucrătorilor români și americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat vor fi acordate în baza noilor dispoziții incluse în Acordul în domeniul securității sociale între România și Statele Unite ale Americii.

„Acordul în domeniul securității sociale” vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

Documentul se aplică, pentru România, legilor care reglementează pensiile și ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum și legilor care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.

În baza noului Acord va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât și în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat, în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.

Proiectul de lege aprobat de Executiv include și prevederi referitoare la lucrătorii detașați. În acest sens, s-a stabilit inclusiv exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați.

Sursa informației

Vezi și MMSS. Proiect: Legea pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale între România și Statele Unite ale Americii

 

MMSS. Recunoașterea reciprocă a drepturilor de pensie între România și SUA was last modified: octombrie 6th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: