MMSS. Proiect: O.U.G. pentru modificarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social și a Legii nr. 53/2003 Codul muncii

22 feb. 2023
Vizualizari: 637

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordonanță de urgență (O.U.G.) pentru modificarea și completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social și a Legii 53/2003 Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site (22 februarie 2023-3 martie 2023).

Redăm, în continuare, prevederile regăsite în Proiect:

Art. I – Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1238 din 22 decembrie 2022 se modifică și se completează după cum urmează: 1. Punctul 8 al articolului 1, se completează după cum urmează:

„(8) organizație sindicală – denumire generică pentru sindicat, federație, confederație sindicală și uniune sindicală teritorială. Se constituie pe baza dreptului de liberă asociere a angajaților/lucrătorilor, în scopul promovării intereselor lor profesionale, economice, sociale, cultural-artistice și sportive, precum și al apărării drepturilor individuale și colective ale acestora prevăzute în contractele colective și individuale de muncă, în acordurile colective de muncă și raporturile de serviciu, în convențiile colective de muncă, precum și în legislația națională, în pactele, tratatele și convențiile internaționale la care România este parte”.

2. Punctul 20 al articolului 1 se completează după cum urmează:

„(20) depozitar al contractului/acordului colectiv de muncă – autoritatea publică ce are competența să înregistreze contractele/acordurile colective de muncă;”

3. Punctul 23 al articolului 1 se completează după cum urmează:

„(23) sectoare de negociere colectivă – sectoarele economiei naționale în care partenerii sociali convin să negocieze colectiv, care se stabilesc de către Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social și se aprobă prin ordin al ministrului responsabil cu dialogul social, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I;”

4. Punctul 25 al articolului 1 , lit. b) se completează după cum urmează:

„b) neacordarea, în mod colectiv, a unor drepturi individuale prevăzute de contractele colective de muncă aplicabile, în condițiile în care a fost început un litigiu în acest sens în instanță și nu s a finalizat în termen de maximum 45 de zile, calculat de la data primului termen de judecată, pentru:”

5. Punctul 30 al articolului 1 se modifică după cum urmează:

„30. grevă împotriva politicii sociale și economice a Guvernului – încetarea voluntară și colectivă a lucrului de către angajați/lucrători ca urmare a efectelor politicilor sociale sau economice care conduc la diminuarea unor drepturi prevăzute de contractele/acordurile colective de muncă aplicabile la data adoptării politicilor respective;”

6. Articolul 11 se modifică după cum urmează:

„(1) Perioada în care persoana aleasă în organul de conducere este salarizată de organizația sindicală constituie vechime în muncă. Pe durata in care persoana aleasa in organul de conducere este salarizata de organizația sindicala, la solicitarea acesteia, contractul sau individual de munca se suspendă de 2 drept conform dispozițiilor art.50, lit. e) din Legea 53/2003, Codului Muncii republicată cu modificările și completările ulterioare.

(2) Pe durata suspendării, angajatorii sunt obligați să păstreze funcția și locul de muncă, aceasta beneficiind de vechime în muncă, în condițiile legii, iar pe postul respectiv, angajatorul poate angaja, în condițiile legii, o alta persoană, numai pe durata determinată”.

7. Alineatul (1) al art. 17 se completează și va avea următorul cuprins:

„(1) Judecătoria este obligată să țină un registru special al sindicatelor, în care se înscriu: denumirea și sediul sindicatului, numele și prenumele membrilor organului de conducere, codul numeric personal al acestora, funcția sindicală, data înscrierii în registru, precum și numărul și data hotărârii judecătorești definitive de admitere a cererii de dobândire a personalității juridice”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

8. La art. 20, literele b) și d) ale alin. (3) se completează și vor avea următorul cuprins:

„b) copie a hotărârii judecătorești definitive de dobândire a personalității juridice și copie a ultimei hotărâri judecătorești de modificare a statutului sau a componenței organelor de conducere, după caz; d) lista cu membrii organului de conducere executiv, care va cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal și funcția sindicală;”

9. Art. 29 se completează și va avea următorul cuprins:

„Art. 29 Organizațiile sindicale reprezentative pot adresa autorităților publice competente, potrivit art. 74 din Constituția României, republicată, propuneri de legiferare în domeniile de interes sindical”.

10. Alineatele (1) și (2) ale art. 30 se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(1) Angajatorul invită organizațiile sindicale reprezentative la nivel de unitate să participe la lucrările consiliului de administrație sau ale altui organ asimilat acestuia, la discutarea problemelor de interes profesional și social cu impact asupra angajaților/lucrătorilor, în condițiile Legii nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare și consultare a angajaților, cu modificările și completările ulterioare. (2) În cazul în care nu există organizație sindicală reprezentativa la nivel de unitate, sindicatele din unitate își desemnează un reprezentant ales să participe potrivit prevederilor alin. (1)”.

(…)

66. La Anexa nr. 4 – Fișa grevei, nr. crt. 4 se modifică și va avea următorul cuprins:

„4. Sectorul de negociere colectivă, conform legii”.

Art. II – Legea 53/2003 Codul Muncii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003 republicată, cu modificările si completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Alineatul (3) al art. 1521 alin (3) se modifică si va avea următorul cuprins:

„(3) Pe durata perioadei prevăzute la alin (1) salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă anual și se constituie vechime în muncă și în specialitate”.

2. Alineatul (2) al art. 229 se modifică după cum urmează :

„(2) Negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepția cazului în care angajatorul are încadrați mai puțin de 10 salariați”.

3. Articolul 269 se modifică după cum urmează:

„(1) Judecarea conflictelor de munca este de competenta tribunalului, potrivit legii. 13 (2) Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanței competente în a cărei circumscripție reclamantul își are domiciliul sau reședința, locul de muncă ori, după caz, sediul. (3) Dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură civilă pentru coparticiparea procesuală activă, cererea poate fi formulată la instanța competentă pentru oricare dintre reclamanți”.

4. La art. 271, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin (21) , cu următorul cuprins

„(21) Termenul de apel este de 10 zile de la data comunicării hotărârii”.

5. După art. 280 se introduce un nou articol, art. 2801, cu următorul cuprins:

„Art. 2801 Litigiile aflate pe rolul instanțelor la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se judecă de către instanțele competente la data sesizării acestora”.

Pentru informații privind Proiectul și Nota de fundamentare, vă invităm să consultați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și MMSS. Proiect: Hotărâre pentru modificarea H.G. nr. 337/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale pe teritoriul României

 

MMSS. Proiect: O.U.G. pentru modificarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social și a Legii nr. 53/2003 Codul muncii was last modified: februarie 22nd, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.