MMSS. Acord în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ

23 mart. 2023
Vizualizari: 100

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) informează despre semnarea „Acordului în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ” între România și Statele Unite ale Americii, cu scopul de a proteja drepturile de pensie ale lucrătorilor români și americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat.

Documentul a fost semnat de Ambasadorul SUA în România și de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, la București. Acesta permite posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, cât și în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.

Acordul conține, de asemenea, dispoziții privind exportul pensiilor, cu excepția prestațiilor speciale necontributive în bani, în cazul României, pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state și pentru menținerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată.

Documentul se referă inclusiv la stabilirea legislației aplicabile pentru evitarea dublei contribuții de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale.

În ceea ce privește detașarea lucrătorilor pe teritoriul celor două state, documentul prevede exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați și clarifică procedurile administrative în acest sens, cu scopul de a proteja atât lucrătorii, cât și angajatorii.

Acordul în domeniul securității sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

După semnare, Acordul urmează să fie ratificat prin lege de către Parlamentul României.

Sursa informației

Vezi și MMSS. Precizări privind măsurile de protecție socială a persoanelor din grupuri vulnerabile adoptate de Guvern

 

MMSS. Acord în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ was last modified: martie 23rd, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.