Realizarea unor Ghiduri privind standardele de proiectare ale sediilor instanțelor de judecată din România

24 iul. 2015
Vizualizari: 1277

Despre

  • Procedura prin care se realizează instanțele de judecată din Franța
  • Licitație pentru ghiduri de proiectare a sediilor de instanță
  • Standarde obligatorii pentru toate instanțele care se vor construi sau reabilita în viitor

Anunțul de licitație (etapa expresii de interes) pentru realizarea unor Ghiduri privind standardele de proiectare ale sediilor instanțelor de judecată a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiției. Proiectul este finanțat de Banca Mondială prin Acordul de împrumut încheiat cu Guvernul României, iar durata proiectului este de 10 luni de la data semnării contractului.

În urma vizitei la Paris, am stabilit cu omologul francez ca o echipă din cadrul Agenției specializate în proiectarea și execuția sediilor instanțelor din Franța să vină la București și să ne prezinte modul în care colegii francezi au ales să standardizeze procedura prin care se realizează instanțele de judecată. În România, timp de 25 de ani, am construit sedii de instanță în funcție de aprecierile președinților de instanță și proiectanților, respectând doar niște principii minimale de securitate, ceea ce înseamnă că avem o politică de dezvoltare neunitară care ne creează probleme de administrare, discrepanțe în modul de funcționare a instanțelor și, în unele cazuri, crește costurile de întreținere. În urma negocierilor cu Banca Mondială a fost aprobată finanțarea unui proiect prin care vom elabora standarde obligatorii pentru toate instanțele care se vor construi sau reabilita în viitor. Concret, la finalul acestui proiect vom avea un Ghid de proiectare a sediilor de instanță care va fi format din patru secțiuni separate: Ghid de proiectare pentru instanțe, Ghid de proiectare a sălilor de judecată, Ghid de ergonomie al posturilor de lucru specifice în instanțe și Ghid de proiectare pentru mobilierul instanțelor. Este un pas foarte important pentru a avea nu numai o imagine unitară a justiției, dar și pentru a reduce costurile de exploatare și a crea medii de lucru optime pentru magistrați, dar și facilități corespunzătoare pentru justițiabili”, este declarația ministrului justiției, Robert Cazanciuc.

„Anunțul de licitație va fi publicat astăzi pe site-urile web de achiziții internaționale specifice finanțatorului internațional (https://www.devbusiness.com/, http://www.dgmarket.com/ ) și pe site-ul web al Ministerului Justiției (http://www.just.ro/MinisterulJustiției/AchizițiiPubliceCasări/tabid/89/Default.aspx ).

Obiectivul serviciilor constă în elaborarea unui Standard de Temă de Proiectare și a unui Ghid de proiectare a sediilor de instanță care va fi format din patru secțiuni separate: (i) Ghid de proiectare pentru instanțe, (ii) Ghid de proiectare a sălilor de judecată, (iii) Ghid de ergonomie al posturilor de lucru specifice în instanțe și (iv) Ghid de proiectare pentru mobilierul instanțelor.

Consultantul va elabora aceste standarde de proiectare pentru sistemul judiciar românesc, pornind de la analiza standardelor franceze și a unor documente de proiectare utilizate deja în practica românească. Durata serviciilor de consultanță este de 10 luni.

Pentru furnizarea acestor servicii Consultantul, care va fi selectat în urma unei proceduri de licitație competitive derulate în conformitate ghidul Bancii Mondiale, va trebui sa aibă experiență relevantă în domeniul proiectării de clădiri incluzând partea de infrastructură, dar și experiență specifică în domeniul designului arhitectural pentru sistemul judiciar. De asemenea, consultantul trebuie sǎ demonstreze cǎ are capacitatea de a mobiliza o echipă complexă de experți pentru a acoperi toate ariile de competență necesare pentru atingerea obiectivului contractului. Echipa trebuie sǎ includă arhitecți (inclusiv arhitecți restauratori, arhitecți peisagiști, arhitecți proiectare mobilier) și ingineri construcții civile, instalații electrice, instalații sanitare, gaz, termo–ventilații, IT&C precum și alți experți cu experiență anterioară în domeniile: protecție împotriva incendiilor, supraveghere video, sisteme de securitate, sănătate și siguranță, energie verde, certificate, energetice, structuri, topografice.

Licitația va fi de tipul „Selecție pe baza Calității si Costului Consultantului – QCBS” așa cum este descrisă în Ghidul Băncii Mondiale: „Achiziția de servicii de consultanta” ediția Mai 2004, revizuită în Octombrie 2006, Mai 2010, („Ghid Consultanta”) și este deschisă tuturor ofertanților eligibili așa cum aceștia sunt definiți în Ghid. Suplimentar, se recomandă analizarea prevederilor din Ghidul de Consultanta care stabilesc politica Băncii Mondiale referitoare la conflictul de interese.

Expresiile de interes, elaborate în limba engleza, trebuie transmise până în data de 10 august 2015, ora 17:00 la adresele cmunteanu2@just.ro și adriana.gheorghiu@just.ro. Transmiterea prin email a Expresiilor de interes este permisă”.

Consultați sursa informației, anunțul publicat pe site-ul Ministerului Justiției (www.just.ro).

Realizarea unor Ghiduri privind standardele de proiectare ale sediilor instanțelor de judecată din România was last modified: iulie 24th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: