Ministerul Justiției. Propunere pentru deblocarea situației privind desființarea SIIJ

21 iul. 2021
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 264

Pe site-ul oficial (www.just.ro), Ministerul Justiției a publicat propunerea legislativă prezentată în cadrul coaliției prin care să fie desființată Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Redăm, în continuare, propunerea legislativă, astfel cum a fost publicată pe site-ul oficial:

Articol unic – După articolul 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou articol, art. 95¹, cu următorul cuprins:

Art. 95¹ − (1) La cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat într-o cauză de competența parchetului de pe lângă curtea de apel în a cărui circumscripție își desfășoară activitatea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție dispune trimiterea cauzei spre soluționare unui parchet egal în grad și învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală.

(2) Cererea formulată potrivit alin. (1) se depune la parchetul care efectuează urmărirea penală, care o înaintează de îndată procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În termen de cel mult 3 zile de la primirea cererii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție dispune trimiterea cauzei spre soluționare unui parchet egal în grad și învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală.

(3) La cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat într-o cauză de competența Direcției Naționale Anticorupție, respectiv a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, dacă acesta își desfășoară activitatea în circumscripția serviciului teritorial care efectuează urmărirea penală, procurorul-șef al respectivei direcții dispune trimiterea cauzei spre soluționare unui serviciu teritorial învecinat. Dispozițiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

(4) În situațiile prevăzute la alin. (1) și (3), măsura trimiterii cauzei la un alt parchet sau, după caz, serviciu teritorial nu afectează actele îndeplinite și măsurile dispuse anterior.”

De asemenea, Ministrul Justiției, domnul Stelian Ion, menționează că, de când desființarea SIIJ a fost blocată politic de UDMR, au fost publicate:

− Raportul MCV, care salută proiectul Guvernului;

− Opinia Comisiei de la Veneția, care recomandă eliminarea amendamentelor introduse la Camera Deputaților și, foarte important, restabilirea competenței parchetelor specializate, precum DNA și DIICOT;

− Raportul privind statul de drept al Comisiei Europene, care susține desființarea SIIJ.

Pentru comunicatul integral, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Justiției. Proiect: O.G. pentru aprobarea unor măsuri necesare pentru realizarea obiectivului de investiții „Cartierul pentru justiție”

Ministerul Justiției. Propunere pentru deblocarea situației privind desființarea SIIJ was last modified: iulie 21st, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.