Ministerul Justiției. Proiect: Ordin pentru modificarea Ordinului nr. 1274/C/111/2037/1123/C/2017 privind modelul informării scrise înmânate suspecților sau inculpaților în cadrul procedurilor penale în care sunt privați de libertate sau persoanelor care sunt arestate în scopul executării unui mandat european de arestare

26 mai 2021
Vizualizari: 321

Potrivit site-ului oficial (www.just.ro), Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin al ministrului Justiției, ministrului Afacerilor Interne, președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție și al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru modificarea și completarea Ordinului Nr. 1274/C/111/2037/1123/C/2017 din 3 august 2017 privind modelul informării scrise înmânate suspecților sau inculpaților în cadrul procedurilor penale în care sunt privați de libertate sau persoanelor care sunt arestate în scopul executării unui mandat european de arestare.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului de Ordin:

Articol unic −Ordinul Nr. 1274/C/111/2037/1123/C/2017 din 3 august 2017 privind modelul informării scrise înmânate suspecților sau inculpaților în cadrul procedurilor penale în care sunt privați de libertate sau persoanelor care sunt arestate în scopul executării unui mandat european de arestare se modifică după cum urmează:

1. Art. 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 1 – În aplicarea art. 209 alin. (17), art. 218 alin. (4), art. 228 alin. (2) și și art. 2441 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 486 din 15 iulie 2010, cu modificările și completările ulterioare, a titlului III «Dispoziții privind cooperarea cu statele membre ale Uniunii Europene în aplicarea Deciziei-cadru nr. 2002/584/JAI a Consiliului Uniunii Europene din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare și procedurile de predare între statele membre» din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 411 din 27 mai 2019, cu modificările și completările ulterioare, și a art. IV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru completarea art. 31 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 389 din 23 mai 2016, formularul cuprinzând informarea scrisă a suspecților sau inculpaților în cadrul procedurilor penale în care sunt privați de libertate sau persoanelor arestate în baza unui mandat european de arestare, cu privire la drepturile acestora, va avea forma prevăzută în anexele nr. 1, 2 și 3, care fac parte integrantă din prezentul ordin.”

2. Literele A și C ale Anexei 2 referitoare la Informarea privind drepturile persoanei private de libertate în baza unui mandat european de arestare se modifică și vor avea următorul cuprins:

A. Dreptul de a fi informat cu privire la conținutul mandatului european de arestare

Aveți dreptul să fiți informat, în limba pe care o înțelegeți, cu privire la motivele reținerii și la conținutul mandatului european de arestare.

Aveți dreptul de a vi se înmâna o copie a mandatului european de arestare și traducerea acestuia.

În cazul în care ați fost condamnat în lipsă, aveți dreptul de a vi se înmâna o copie a hotărârii.

C. Dreptul de a fi asistat de un avocat

Aveți dreptul de a fi asistat de un avocat, ales sau numit din oficiu. Dacă nu aveți posibilitatea să vă angajați un avocat ales, organele de poliție, procurorul sau judecătorul în fața căruia veți fi prezentat trebuie să vă informeze cum puteți obține asistență juridică gratuită.

Măsura reținerii sau arestării provizorii poate fi luată numai după ascultarea dumneavoastră în prezența avocatului.

Dacă vi se acordă asistență juridică din oficiu, aceasta este gratuită.

Avocatul este independent de organele de poliție, procuror și judecător și nu va divulga, fără acordul dumneavoastră, nicio informație pe care i-o comunicați. Aveți dreptul de a discuta cu un avocat în condiții de confidențialitate.

În cazul în care ați fost arestat provizoriu în baza unui mandat european de arestare, aveți dreptul de a solicita să fiți asistat de către un avocat în statul emitent, ales sau desemnat din oficiu.” (…)

De asemenea, propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise la adresa de e-mail: dean@just.ro.

Pentru mai multe detalii cu privire la proiect și referatul de aprobare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Sursa informației

🔔Vezi și Ministerul Justiției. Proiect: H.G. privind desemnarea Ministerului Justiției ca unitate de achiziții publice centralizate

Ministerul Justiției. Proiect: Ordin pentru modificarea Ordinului nr. 1274/C/111/2037/1123/C/2017 privind modelul informării scrise înmânate suspecților sau inculpaților în cadrul procedurilor penale în care sunt privați de libertate sau persoanelor care sunt arestate în scopul executării unui mandat european de arestare was last modified: mai 26th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.