Ministerul Justiției. Proiect: H.G. pentru aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii

6 feb. 2023
Vizualizari: 385

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre a Guvernului (H.G.) pentru aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum și a criteriilor de selectare a entităților publice și private înrolate în mecanismul de acordare și pentru completarea H.G. nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției.

Propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, pe fax sau la adresa de email anabi@just.ro.

Redăm, în continuare, prevederile principale regăsite în Proiect:

Articolul I

(1) Se aprobă Metodologia de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum și a criteriilor de selectare a entităților publice și private înrolate în mecanismul de acordare, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre și denumită în continuare Metodologie.

(2) Autoritățile competente, precum și entitățile private înrolate potrivit prezentei metodologii vor adopta măsurile de punere în aplicare ale acesteia, astfel încât să asigure acordarea voucherelor victimelor infracțiunii într-un termen de cel mult 72 de ore de la referirea victimei, în înțelesul Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii și protecției victimelor infracțiunilor, cu modificările și completările ulterioare.

Articolul II

Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 443 din 29 iunie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

1. La articolul 6 punctul VIII, după subpunctul 4^3 se introduce un nou subpunct, subpunctul 4^4, cu următorul cuprins:

„4^4 – îndeplinește atribuțiile privind aplicarea metodologiei de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii, privind stabilirea cuantumului acestora, precum și a criteriilor de selectare a entităților publice și private înrolate în mecanismul de acordare .”

2. După articolul 27^2 se introduce un nou articol, art. 27^3, cu următorul cuprins:

„Art. 27^3 – (1) Pentru îndeplinirea atribuțiilor prevăzute la art. 6 subpunctul 4^4, se înființează Unitatea pentru Protecția Victimelor.

(2) Numărul de posturi pentru compartimentul prevăzut la alin. (1) se stabilește prin ordin al ministrului, cu încadrarea în numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului.

(3) Compartimentul prevăzut la alin. (1) are următoarele atribuții:

a) estimează periodic nivelul resurselor financiare necesare pentru atribuirea voucherelor destinate victimelor infracțiunii și formulează propuneri ordonatorului principal de credite;

b) elaborează documentația suport și inițiază procedurile de achiziție publică pentru contractarea serviciilor de emitere ca voucherelor destinate victimelor infracțiunii;

c) elaborează periodic studii și analize privind eficiența sistemului de compensare a victimelor infracțiunii;

d) asigură secretariatul Comisiei inter-instituționale prevăzute în metodologie și asigură punerea în aplicare a deciziilor acesteia;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

e) asigură actualizarea periodică a listei entităților publice și private înrolate în procedura de distribuire a voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente;

f) asigură actualizarea lunară a evidenței voucherelor distribuite în baza informațiilor primite de la unitatea emitentă;

g) constată și aplică contravențiile reglementate prin metodologie, prin persoane împuternicite în acest scop.”

Articolul III

Cu excepția dispozițiilor art. 14 din Metodologie, care intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării.

 

Anexă – Metodologia de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum și a criteriilor de selectare a entităților publice și private înrolate în mecanismul de acordare

Structură

Capitolul I Dispoziții generale

Capitolul II Solicitarea și acordarea voucherelor destinate victimelor infracțiunii

ART. 4

(1) Victima poate solicita Comisiei, un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe țară stabilite pentru anul în care victima a solicitat avansul.

(2) Victima va transmite Comisiei cererea de acordare a voucherului potrivit prevederilor alin. (1), în forma prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta metodologie

(3) Entitățile publice și private întocmesc referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor, în forma prevăzută în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta metodologie și, după caz, acordă sprijin și asistență victimelor în fața Comisiei, în condițiile art. 34 din Legea nr. 211/2004.

(4) La cererea pentru acordarea voucherului se anexează referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor. De asemenea, se pot anexa și documente din care rezultă situația resurselor financiare necesare victimei pentru acoperirea nevoilor urgente privind produse sau servicii de hrană, cazare, transport, medicamente și materiale sanitare, precum și materiale de igienă și de uz personal.

(5) Cererea privind acordarea voucherului și stabilirea cuantumului cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor se soluționează de către Comisie în condițiile art. 31 din Legea nr. 211/2004.

(6) Hotărârea prin care s-a soluționat cererea de acordarea a unui avans din compensație sub forma de voucher se comunică victimei, în condițiile art. 31 alin. (5) din Legea nr. 211/2004 , precum și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, în condițiile art. 38 alin. (2) lit. k) din Legea nr. 318/2015.

Capitolul III Mecanismul de emitere, distribuire și decontare a voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente

Secțiunea 1 – Contractarea serviciilor de emitere și distribuire a voucherelor

Secțiunea 2 – Mecanismul de distribuire a voucherelor prin intermediul entităților publice și private

Secțiunea 3 – Procedura de decontare a voucherelor

ART. 12

(1) Unitatea emitentă are obligația de a restricționa utilizarea voucherelor la perioada, scopurile și destinațiile prevăzute de lege.

(2) Voucherele vor fi acceptate la plată de către unitățile afiliate entităților care emit voucherele exclusiv pentru cheltuielile de hrană, cazare, transport, medicamente și materiale sanitare, precum și materiale de igienă și de uz personal, în cuantumul stabilit de către Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor.

(3) Unitățile emitente actualizează lunar sau la cererea Ministerului Justiției lista unităților afiliate care acceptă vouchere pentru acoperirea nevoilor urgente. Lista unităților afiliate este transmisă Ministerului Justiției de către unitățile emitente în vederea publicării pe pagina de internet proprie.

(4) Cheltuielile de transport și cazare se acordă cu aplicarea, în mod corespunzător, a plafoanele și condițiilor stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 714/2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului.

Secțiunea 4 – Prelucrarea datelor cu caracter personal

Anexa nr. 1 – Cererea de acordare a voucherului pentru acoperirea nevoilor urgente;

Anexa nr. 2 – Referat de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor prevăzute la art. 21 alin. (1) din Legea nr. 211/2004;

Anexa nr. 3 – Formular de înrolare entitate publică;

Anexa nr. 4 – Cerere de înrolare entitate privată;

Anexa nr. 5 – Grilă de punctaj pentru evaluarea cererilor asociațiilor și fundațiilor care solicită înrolarea în mecanismul de distribuire a voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor;

Anexa nr. 6 – Elementele minimale ale listei entităților publice și private înrolate în mecanismul de distribuire a voucherelor.

Pentru detalii privind Proiectul și Nota de fundamentare, vă invităm să consultați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Justiției. Proiect: H.G. privind stabilirea numărului maxim de posturi pentru Înalta Curte de Casație și Justiție

 

Ministerul Justiției. Proiect: H.G. pentru aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii was last modified: februarie 6th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.