Ministerul Justiției. Precizări privind aprobarea Pachetului Legislativ Anticorupție de către Comisia Europeană

4 mai 2023
Vizualizari: 141

Ministerul Justiției informează despre publicarea, de către Comisia Europeană, a Pachetului Legislativ Anticorupție, respectiv de Directiva anticorupție, aprobate de către Colegiul Comisarilor.

Directiva conține o serie de prevederi cheie pentru consolidarea mijloacelor de drept penal de combatere a corupției în funcțiile publice și private. Între acestea, Directiva prevede o reglementare modernă a infracțiunii de abuz în serviciu, concordantă cu definiția infracțiunii de abuz în serviciu din Convenția ONU privind combaterea corupției, receptată deja în dreptul intern prin Legea nr. 365/2004. În cadrul proiectului de Directivă anticorupție, infracțiunea de abuz în serviciu nu conține un prag valoric ca o condiție pentru întrunirea elementelor constitutive ale faptei penale și atragerii răspunderii penale.

Pachetul Anticorupție este compus din:

1. O comunicare orizontală referitoare la dimensiunile vizate;

2. O propunere de Directivă în materie penală ce vizează, în principal, actualizarea cadrului legislativ UE în materia incriminării și sancționării faptelor de corupție, dar și o serie de măsuri de natură preventivă și de creare a cadrului instituțional (dimensiunea internă UE);

3. O propunere de Regulament privind crearea unui regim special de sancțiuni UE (dimensiunea externă UE).

Comunicarea definește corupția, trece în revistă cadrul legislativ și instituțional existent, evidențiază eforturile depuse de-a lungul timpului la nivel global, nivelul UE și la nivelul statelor membre, și prezintă justificările pentru propunerile prezentate în cadrul pachetului.

Propunerea de Directivă în materie penală are drept obiectiv actualizarea cadrului normativ UE în materie, inclusiv prin acordarea unui caracter obligatoriu în UE a standardelor internaționale, cum ar fi Convenția ONU împotriva corupției (UNCAC).

Propunerea stabilește standarde minime referitoare la definiția infracțiunilor de corupție și a sancțiunilor. De asemenea, instituie și o serie de măsuri din aria de prevenire a corupției (campanii de informare și conștientizare publică, programe educaționale și de cercetare, transparența în sectorul public, gestionarea conflictelor de interese, verificarea averilor demnitarilor și funcționarilor publici, elaborarea de planuri de acțiune, identificarea ariilor de risc, programe de formare). Sunt prevăzute și dispoziții referitoare la consolidarea cadrului instituțional la nivelul statelor membre, atât pe componenta preventivă, cât și pe cea coercitivă, represivă. Propunerea conține și dispoziții referitoare la competența jurisdicțională, cooperarea dintre autoritățile Statelor Membre, Comisiei, Europol, Eurojust, OLAF și EPPO și colectarea de date statistice.

Infracțiunile vizate prin propunere sunt: darea și luarea de mită, atât în sectorul public, cât și în cel privat; delapidarea atât în sectorul public, cât și în cel privat; traficul de influență (inclusiv cumpărarea de influență), abuzul în serviciu atât în sectorul public, cât și în cel privat; obstrucționarea justiției; îmbogățirea (ilicită) din fapte corupție.

Importanța acestei propuneri derivă din vizibilitatea politică și publică a domeniului combaterii corupției, domeniu ce a făcut obiectul monitorizării României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, și constituie obiectul evaluării continue pe orizontală de către Comisie prin Mecanismul, generalizat UE, privind statul de drept. La o primă evaluare a proiectului de Directivă, se poate constata alinierea majoritară a cadrului legislativ și instituțional național românesc la ceea ce propune Comisia.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Justiției. Invitația din partea OCDE de aderare la Grupul de Lucru Anti-Mită

 

Ministerul Justiției. Precizări privind aprobarea Pachetului Legislativ Anticorupție de către Comisia Europeană was last modified: mai 4th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: