Ministerul Justiției. Precizări cu privire la desființarea SIIJ în cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a Senatului României

24 feb. 2022
Vizualizari: 168

Ministerul Justiției a publicat un comunicat prin care subliniază precizările discutate în cadrul dezbaterilor din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului României, în legătură cu prevederile normative ale proiectului care privește desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).

Astfel, ministrul Justiției a afirmat că principalele reglementări ale acestui proiect pus în discuție pornesc de la însuși scopul acestei propuneri de lege, respectiv desființarea SIIJ, urmată de preluarea competenței SIIJ de către parchete, cauzele urmând a fi instrumentate doar de procurori anume desemnați în acest sens, potrivit unei proceduri propuse prin proiectul de lege.

În concret, competența va fi preluată de către Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul PÎCCJ pentru infracțiunile săvârșite de judecătorii și procurorii care sunt membri ai CSM, judecătorii ÎCCJ și procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de judecători de la Curțile de Apel și Curtea militară de Apel, precum și de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe.

De asemenea, Parchetele de pe lângă Curțile de Apel vor avea competența pentru infracțiunile săvârșite de judecătorii de la judecătorii, tribunale și tribunalele militare și de procurorii de la Parchetele care funcționează pe lângă aceste instanțe.

Totodată, procurorii anume desemnați efectuează urmărirea penală în situația în care, alături de magistrați, sunt cercetate și alte persoane doar în cazul în care, din motive temeinice privind buna desfășurare a urmăririi penale, cauza nu poate fi disjunsă.

Mai departe, se precizează că procurorii anume desemnați sunt selectați în urma unei proceduri, la propunerea plenului CSM de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casație și Justiție, pentru o perioadă de patru ani, care poate fi reînnoită pentru încă 4 ani. Numărul maxim de procurori din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică este de 14, iar numărul maxim de procurori din cadrul parchetelor de pe lângă Curțile de Apel este de 3.

În acest sens, condițiile de desemnare pentru procurorii de la Secția de urmărire penală și criminalistică sunt următoarele: grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casație și Justiție, 15 ani vechime în funcția de procuror, calificativ foarte bine la ultimele două evaluări profesionale, fără sancțiuni disciplinare în ultimii 3 ani, conduită morală ireproșabilă, experiență profesională semnificativă în supravegherea sau efectuarea urmăririi penale.

Pe de altă parte, condițiile pentru desemnarea procurorilor din cadrul parchetelor de pe lângă Curțile de Apel sunt următoarele: vechime de cel puțin 12 ani în funcția de procuror, calificativ foarte bine la ultimele două evaluări profesionale, fără sancțiuni disciplinare în ultimii 3 ani, conduită morală ireproșabilă și, de asemenea, experiență profesională semnificativă în supravegherea sau efectuarea urmăririi penale.

De asemenea, încetarea calității de procuror desemnat se dispune de către procurorul general, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, în cazuri anume prevăzute de lege, respectiv ineficiență profesională, la cererea procurorului desemnat, situația unei sancțiuni disciplinare, imposibilitatea exercitării atribuțiilor sau mutarea procurorului într-o altă secție a Parchetului, delegare, detașare sau transfer.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

 

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

 

VEZI ȘI Ministerul Justiției. Proiect: Ordin privind prelungirea aplicării în anul 2022 a OMJ nr. 820/C/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea majorării pentru lucrări de excepție sau misiuni speciale funcționarilor publici cu statut special

Ministerul Justiției. Precizări cu privire la desființarea SIIJ în cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a Senatului României was last modified: februarie 24th, 2022 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: