Ministerul Justiției. Grupul de lucru privind problematica victimelor analizează practica judiciară în cauzele privind infracţiuni sexuale cu victime minore

29 iul. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 56

Potrivit site-ului oficial (www.just.ro), Ministerul Justiției informează că Grupul de lucru privind problematica victimelor infracțiunilor urmează să analizeze cu celeritate Raportul Inspecției Judiciare privind „practica instanțelor de judecată și a parchetelor de pe lângă acestea în investigarea și soluționarea cauzelor privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore” și să propună măsuri care să remedieze neajunsurile semnalate.

Astfel, Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat că „Acest raport ar trebui să ofere un tablou de ansamblu asupra practicii judiciare și a modului în care sunt soluționate sesizările privind abuzurile sexuale asupra minorilor. Săptămâna aceasta a fost deblocat raportul și avem de găsit rapid soluții, fie la nivel legislativ, fie în ceea ce privește cooperarea între instituțiile care cercetează infracțiunile, acordă sau ar trebui să acorde asistență victimelor. Minorii abuzați trec deja printr-o traumă imensă și trebuie ajutați, în niciun caz ignorați sau înfierați”.

În acest sens, printre soluțiile susținute de Ministerul Justiției se numără înființarea camerelor de anchete pentru minori la nivelul fiecărei unități de parchet, cât și actualizarea H.G. nr. 49/2011, care aprobă metodologia-cadru pentru intervenția în echipă multidisciplinară în situații de violență asupra copilului și de violență în familie.

Totodată, Grupul de lucru a identificat soluții pentru implicarea asistenților comunitari în teritoriu pentru a colabora cu angajații direcțiilor pentru protecția copiilor, implicarea mediului academic în organizarea unor cursuri de formare pe componenta psihologică, precum și soluții pentru o metodologie, la nivelul INML, privind recoltarea probelor serologice și de ADN.

Nu în ultimul rând, Grupul de lucru va acorda o atenție deosebită practicii instanțelor în cauzele privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore și, în măsura în care se va dovedi necesar, va propune inclusiv soluții legislative pentru a se ajunge la o practică unitară.

 

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministrul Justiției anunță declanșarea procedurii de selecție pentru funcțiile de conducere vacante din cadrul PÎCCJ, DNA și DIICOT

Ministerul Justiției. Grupul de lucru privind problematica victimelor analizează practica judiciară în cauzele privind infracțiuni sexuale cu victime minore was last modified: iulie 29th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter