Ministerul Justiției supune dezbaterii publice proiectul Guvernului pentru aprobarea plății voluntare de participare a Ministerului la Academia Internaţională Anticorupţie

30 iul. 2015
Vizualizari: 1016

Despre

  • Academia Internaţională Anticorupţie
  • Plata cotizaţiei voluntare de participare a Ministerului Justiţiei, pentru anul 2015
  • Dezbatere publică

Ministerul Justiției  a publicat un anunț prin care, în numele transparenței decizionale în administrația publică, supune dezbaterii publice proiectul hotărârii Guvernului pentru aprobarea cuantumului și a plății cotizației voluntare de participare a MJ la Academia Internațională Anticorupție, pentru anul 2015.

Conform respectivului proiect, Ministerului Justiției, ca membru cu drepturi depline, ar urma să plătească din bugetul propriu Academiei Internaționale Anticorupție, pentru anul 2015, suma de 10.000 euro.

După cum reiese din nota de fundamentare, acordul pentru înființarea Academiei Internaționale Anticorupție (IACA) ca organizație internațională a fost semnat de România la Viena la 2 septembrie 2010 și ratificat prin Legea nr. 87/2011 (M. Of. nr. 438 din 22 iunie 2011).

Academia urmărește să creeze o abordare inter-disciplinară a formării profesionale anticorupție. În acest sens, IACA respectă diversitatea geografică și culturală și inițiază parteneriate cu instituțiile din sectorul public și privat, inclusiv mediul academic, societatea civilă și ONG-uri etc, din toate regiunile.Convenția ONU împotriva Corupției, intrată în vigoare din decembrie 2005 și ratificată de mai mult de 140 de state, formează cadrul global legal pentru guverne de a lupta împotriva corupției.

Obiectivele principale ale IACA sunt:

  • Contracararea fenomenului corupției în mod comprehensiv și printr-o abordare inter-disciplinară;
  • Profesionalizarea activității anticorupție pentru a întruni cele mai moderne și exacte standarde;
  • Încurajarea dialogului direct, colaborării, schimbului și sinergiilor între susținătorii relevanți;
  • Îmbunătățirea substanțială a eficacității instituțiilor, organizațiilor și experților implicați în prevenirea și combaterea corupției;
  • Cercetarea în vederea elaborării de strategii și activități eficiente anticorupție;
  • Construirea de parteneriate cu toți susținătorii implicați;
  • Dezvoltarea de standarde și bune practici în materie de cercetare și educație în domeniul anticorupție.

Prin îndeplinirea acestor obiective, Academia își propune să îmbunătățească cunoștințele și aptitudinile experților implicați în prevenirea și combaterea corupției, precum și transparența și responsabilitatea instituțiilor și organizațiilor.

Studenții Academiei sunt selectați din cadrul unui spectru larg de beneficiari precum: instituții guvernamentale, agenții anticorupție, entități de aplicare a legii,  autorități judiciare, organizații internaționale, organizații non-guvernamentale, actori ai societății civile și ai sectorului privat. Academia menține în acest fel o rețea globală de profesioniști.Structurile Academiei funcționează cu academicieni, specialiști și alți experți recunoscuți la nivel internațional. Aceștia sprijină activitatea Academiei prin dezvoltarea de studii și cercetări în domeniul anticorupție, oferirea de instrucțiuni și asistență în procesul de formare profesională.

Academia promovează schimbul între academicieni, studenți, funcționari publici și practicieni din sectorul privat, precum și între experți și reprezentanți din partea organizațiilor societăților civile de pe întregul glob.

Ministerul Justiției și-a propus crearea unui parteneriat pe termen lung cu Academia, care să contribuie la promovarea pe plan internațional a expertizei dobândite de autoritățile române în lupta împotriva corupției.

La 16 noiembrie 2010, ministrul justiției, președintele Comitetului Director Internațional al Academiei Internaționale Anticorupție și reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul luptei împotriva corupției (Agenția Națională de Integritate, Direcția Națională Anticorupție și Direcția Generală Anticorupție) au semnat Scrisoarea de Intenție privind cooperarea între Academie și România.

Principalele avantaje ale semnării scrisorii de intenție între Academie și autoritățile române cu atribuții în domeniul luptei împotriva corupției sunt următoarele:

  • Promovarea pe plan internațional a expertizei dobândite de autoritățile române în lupta împotriva corupției;
  • Organizarea unor activități comune de prevenire și combatere a corupției;
  • Reuniuni periodice, în care se vor identifica domenii comune prioritare de cooperare;
  • Posibilitatea de a contribui substanțial la elaborarea curriculei Academiei și a programelor de formare profesională.

Mai mult decât atât, la reuniunea de lansare a IACA, ministrul român al justiției a exprimat intenția țării noastre de a avea o implicare efectivă a experților români în activitățile Academiei și a anunțat disponibilitatea autorităților române de a identifica, împreuna cu mediul privat din România, resurse financiare pentru susținerea IACA, prima instituție de acest gen la nivel internațional.

 Propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris, până la data de 28.08.2015, pe adresa Ministerului Justiției, str. Apolodor, nr.17, sector 5, București, pe fax, la nr. 037.204.10.61, sau la adresa de e-mail sna@just.ro

Consultați sursa informației, anunțul publicat de Ministerul Justiției (www.just.ro).

Ministerul Justiției supune dezbaterii publice proiectul Guvernului pentru aprobarea plății voluntare de participare a Ministerului la Academia Internațională Anticorupție was last modified: iulie 30th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: