Ministerul Afacerilor Interne. Proiect: H.G. pentru modificarea H.G. nr. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști

19 apr. 2023
Vizualizari: 240

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a supus dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre a Guvernului (H.G.) pentru modificarea H.G. nr. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (12 aprilie 2023), pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale proiectului:

Articol unic – Hotărârea Guvernului nr. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 754 din 5 noiembrie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 5, alineatul (2) va avea următorul cuprins:

„(2) Echipamentul prevăzut de norme poate fi achiziționat cu un an înainte, în proporție de până la 50% din necesar, în funcție de strategiile stabilite la nivelul structurilor prevăzute la art. 1”.

2. La Anexa nr. 1 Descrierea însemnelor distinctive, a însemnelor pentru gradele profesionale și a uniformelor de poliție, Capitolul II Descrierea uniformelor, Partea I Poliția Română, Secțiunea II Uniformă de serviciu, punctul 1. Coifura, subpunctul 1.1. Șepcuță va avea următorul cuprins:

„1.1. Șepcuță Se confecționează din material textil de culoare bleumarin. Pentru efectivele poliției rutiere se poate realiza de culoare albă. Calota este confecționată în clini, iar pe partea frontală și la spate se poate inscripționa cu sintagma POLITIA. La spate este prevăzută cu sistem reglabil de fixare. Cozorocul este simplu”.

3. La Anexa nr. 1 Descrierea însemnelor distinctive, a însemnelor pentru gradele profesionale și a uniformelor de poliție, Capitolul II Descrierea uniformelor, Partea I Poliția Română, Secțiunea II Uniformă de serviciu, punctul 2. Îmbrăcăminte va avea următorul cuprins:

„2. Îmbrăcăminte

2.1. Scurtă Se confecționează din țesătură impermeabilă și imperrespirabilă de culoare bleumarin sau în combinație de culori bleumarin cu galben-verzui. Este prevăzută cu glugă care se fixează pe guler și este detașabilă. Pe umeri se aplică epoleți din material de fond, pe care se montează suportul cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. La interior este dublată în întregime cu căptușeală și cu material termoizolant. Pe pieptul drept și pe spate se inscripționează cu sintagma POLITIA. Pentru creșterea vizibilității și asigurarea protecției polițistului, pe fața, spatele, lateralele și mânecile scurtei vor fi aplicate benzi din material reflectorizant.

2.2. Bluzon Se confecționează din țesătură impermeabilă și imperrespirabilă de culoare bleumarin sau în combinație de culori bleumarin cu galben-verzui. Pe umeri se aplică epoleți din material de fond, pe 2 care se montează suportul cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe pieptul drept și pe spate se inscripționează cu sintagma POLITIA. Pentru creșterea vizibilității și asigurarea protecției polițistului, pe fața, spatele, lateralele și mânecile bluzonului vor fi aplicate benzi din material reflectorizant.

2.3. Jachetă Se confecționează din țesătură impermeabilă și imperrespirabilă de culoare bleumarin sau în combinație de culori bleumarin cu galben-verzui. Pe umeri se aplică epoleți din material de fond, pe care se montează suportul cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe pieptul drept și pe spate se inscripționează cu sintagma POLITIA. Pentru creșterea vizibilității și asigurarea protecției polițistului, pe fața, spatele, lateralele și mânecile jachetei pot fi aplicate benzi din material reflectorizant.

2.4. Pantaloni pentru intervenție Se confecționează din material textil de culoare bleumarin. Au croiala ergonomică care să permită integrarea acestora într-o uniformă tactică și care să permită portul atât în combinație cu pantofi, cât și cu ghete. Betelia pantalonului este prevăzută cu găici pentru curea și centură.

2.5. Bluză pentru intervenție Se confecționează din material textil de culoare bleumarin sau în combinație de culori bleumarin cu galben-verzui. Pe umeri se aplică epoleți din material de fond, pe care se montează suportul cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe pieptul drept și pe spate se inscripționează cu sintagma POLITIA. Are croiala ergonomică care să permită integrarea acesteia într-o uniformă tactică.

2.6. Pulover Se confecționează din material textil de culoare bleumarin. Pe umeri se aplică epoleți din material de fond, pe care se montează suportul cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe pieptul drept și pe spate se inscripționează cu sintagma POLITIA.

2.7. Pelerină de ploaie Se confecționează din material impermeabil de culoare bleumarin sau în combinație de culori bleumarin cu galben-verzui și este prevăzută cu glugă. Pe pieptul drept și pe spate se poate inscripționa cu sintagma POLITIA”.

(…)

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

6. La anexa nr. 1 Descrierea însemnelor distinctive, a însemnelor pentru gradele profesionale și a uniformelor de poliție, Capitolul II Descrierea uniformelor, Partea II Poliția de Frontieră Română, Secțiunea II. Uniforma de serviciu va avea următorul cuprins:

„II. Uniforma de serviciu

1. Coifura

1.1. Șepcuță Se confecționează din material textil de culoare bleumarin/alb sau combinație de bleumarin cu alb. Calota este confecționată în clini, iar pe partea frontală, pe mijloc, se inscripționează sintagma POLIȚIA DE FRONTIERĂ. La spate este prevăzută cu sistem reglabil de fixare. Cozorocul este simplu.

1.2. Beretă Se confecționează din material textil de culoare bleumarin, având montată emblema specifică structurii.

1.3. Șapcă cu două coafe impermeabile 6 Se confecționează din material textil de culoare bleumarin. Se compune din calotă, bandă și cozoroc. Banda are aplicată o panglică textilă, țesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare galben-aurie, cu margini de 0,2 cm de culoare galben-aurie. Pe cozoroc sunt brodate, cu fir special de culoare galben-aurie, un număr de 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru chestori, două rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru subcomisari, comisari și comisari-șefi, un rând de ramuri cu frunze stilizate pentru subinspectori, inspectori și inspectori principali. Pentru agenți, cozorocul este simplu. Șapca este prevăzută cu două coafe din material impermeabil. Șapca are aplicată pe bandă, în față, la centru, emblema pentru coifură.

1.4. Căciulă Se confecționează din blană de culoare bleumarin. În față, pe mijloc, se aplică emblema pentru coifură.

1.5. Fes Se confecționează din material textil de culoare bleumarin și se inscripționează pe partea frontală sintagma POLIȚIA DE FRONTIERĂ.

(…)

Pentru detalii suplimentare cu privire la Proiect și Nota de fundamentare, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Afacerilor Interne. Proiect: H.G. pentru aprobarea Strategiei naționale de ordine și siguranță publică 2023-2027

 

Ministerul Afacerilor Interne. Proiect: H.G. pentru modificarea H.G. nr. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști was last modified: aprilie 19th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.