Mihail Dinu: Eficiența judiciară: listele de verificare. Viorel Terzea: Procedura insolvenței. Practică judiciară adnotată. Andreea Simona Uzlău: Codul de procedură penală comentat

22 nov. 2017
Vizualizari: 1340
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Mihail Dinu:  Eficiența judiciară: listele de verificare

Mihail Dinu: Eficiența judiciară: listele de verificare

Mihail Dinu: Eficiența judiciară: listele de verificare

Stoicii au scris despre praemeditatio malorum, înțelepciunea populară a conturat îndemnul „sa pui răul înainte”, iar contemporaneitatea a consacrat termenul „proactivitate”. Indiferent de denumire, transcende peste veacuri o explicație a succesului în orice domeniu: pregătirea și anticiparea.

Lucrarea de față s-a născut din dorința de a aplica aceste concepte în sfera procesului civil. Metoda propusă – listele de verificare – și-a dovedit deja eficiența în aviație și în medicină, domenii fundamental deosebite, care nu au nimic în comun în afară de complexitatea ridicată. Fiind cunoscută și avocaților din sistemul de drept anglo-saxon, metoda întrunește toate criteriile pentru implementarea în activitatea litigantilor autohtoni, fără a fi tributară experienței sau cunoștințelor teoretice avansate. Este „firul rosu” al oricărui proces și garanția unei bine-venite structuri într-un context judiciar dedalic. Profitând de exemplificarea listelor de verificare, lucrarea cuprinde numeroase analize și recomandări practice menite să îmbunătățească interacțiunea litigantilor cu clienții, instanță de judecată și alți participanți la procesul civil. Acestea formează îndemnul autorului către lărgirea orizontului de cunoaștere juridică dincolo de limitele scolastice (a ști/know), către aplicațiile practice (a ști cum să/know-how). Într-o epocă a abundenței informațiilor, succesul aparține celor care știu să le întrebuințeze adecvat în practică.

Pornind de la aceste premise, lucrarea se adresează atât avocaților, cât și tuturor celor care, angajați fiind în procesul judiciar, se află în căutarea unor metode de perfecționare și sunt în rezonanță cu vechiul proverb chinezesc conform căruia, „cu cât transpiri mai mult în antrenament, cu atât vei sângera mai puțin în lupta”.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Viorel Terzea: Procedura insolvenței. Practică judiciară adnotată

Viorel Terzea: Procedura insolvenței. Practică judiciară adnotată

Viorel Terzea: Procedura insolvenței. Practică judiciară adnotată

Culegerea Procedura insolvenței. Practică judiciară adnotată oferă o selecție a celor mai recente soluții de practică judiciară, prin care s-au soluționat probleme controversate privind aplicarea dispozițiilor noului Cod al insolvenței.

Sunt abordate probleme precum: determinarea sferei de aplicare a Legii insolvenței prin conturarea cu exactitate a noțiunii de „profesionist”, competența judecătorului-sindic și procedura de judecată, modul de exercitare a atribuțiilor de către adunarea creditorilor, precum și de către administratorul judiciar/lichidatorul judiciar, incidentele ivite cu ocazia formulării cererii de deschidere a procedurii insolvenței, modul de valorificare a drepturilor creditorilor debitorului aflat în starea de insolvență, regimul actelor juridice încheiate de debitor, condițiile antrenării răspunderii persoanelor răspunzătoare de apariția stării de insolvență, condițiile în care se poate dispune închiderea procedurii insolvenței.

Hotărârile redate sunt însoțite de note explicative suplimentare, fiind analizate atât prin prisma soluțiilor de practică judiciară unitară, adoptate conform legii, cât și din perspectiva doctrinei de specialitate, prin prezentarea unei bibliografii suplimentare pentru fiecare tematică abordată.

Lucrarea Procedura insolvenței. Practică judiciară adnotată își propune să asigure o mai bună cunoaștere și aplicare a dispozițiilor procedurii insolvenței, fiind utilă tuturor persoanelor implicate în litigiile de insolvență.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Andreea Simona Uzlău:  Codul de procedură penală comentat

Andreea Simona Uzlău: Codul de procedură penală comentat

Andreea Simona Uzlău: Codul de procedură penală comentat

În această a 3-a ediție a cărții Codul de procedură penală comentat sunt analizate reglementările cuprinse în Codul de procedură penală în vigoare de la 1 februarie 2014, fiind avute în vedere atât modificările și completările acestuia prin actele normative subsecvente (în special cele de amploare aduse prin O.U.G. nr. 18/2016), cât și numeroasele decizii de neconstituționalitate ale Curții Constituționale și decizii interpretative ale Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțate în cei aproape 4 ani de aplicare a noilor dispoziții.

În același timp, lucrarea Codul de procedură penală comentat valorifică experiența jurisprudențiala dezvoltată în raport de noul cadru procesual penal, de la momentul adoptării Codului de procedură penală și până în prezent, iar soluțiile propuse în cuprinsul cărții țin seama inclusiv de reglementările și jurisprudența europene în materie.

Autorii – personalități de prestigiu ale dreptului procesual penal sau cunoscuți practicieni ai dreptului, deopotrivă cadre didactice universitare ori formatori în profesiile juridice – au încercat să ofere soluții și pentru situațiile în care deciziile Curții Constituționale în materie nu au fost urmate de modificări legislative corespunzătoare (exemplificăm, în acest sens, cu jurisprudența instanței de contencios constituțional referitoare la nulitatea absolută incidentă în cazul nerespectării regulilor de competență materială sau personală a organelor de urmărire penală sau la posibilitatea invocării nulității relative de către judecătorul de drepturi și libertăți, judecătorul de cameră preliminară sau instanță de judecată).

Cartea Codul de procedură penală comentat are un pronunțat caracter practic, evidențiindu-se prin multitudinea aspectelor examinate, iar stilul de redactare este unul clar sub aspectul exprimării și bazat în primul rând pe rigurozitatea raționamentului juridic expus, echilibrat și obiectiv ca abordare, sistematizat și ușor de urmărit prin organizarea pe subiecte mari și corelarea articolelor analizate cu cele ale aceleiași secțiuni sau ale altor capitole ori titluri din cod.

Sperăm că lucrarea Codul de procedură penală comentat să răspundă cât mai multor probleme de interpretare și de aplicare în practică pe care dispozițiile Codului de procedură penală actual continuă să le ridice teoreticienilor și practicienilor dreptului.

Coordonator științific:
Prof. univ. dr. Nicolae Volonciu – profesor emerit al Facultății de Drept, Universitatea din București; membru în Comisia de elaborare a proiectului noului Cod de procedură penală și în Comisia de elaborare a proiectului Legii de punere în aplicare a noului Cod de procedură penală.
Autor coordonator:
Dr. Andreea Simona Uzlau – judecător la Curtea de Apel Ploiești, în prezent detașată la Consiliul Superior al Magistraturii, având funcția de Director adjunct al Direcției legislație, documentare și contencios; conferențiar universitar la Facultatea de Drept a Universității „Titu Maiorescu” din București; formator la Institutul Național al Magistraturii; membru în Comisia de elaborare a proiectului noului Cod de procedură penală și în Comisia de elaborare a proiectului Legii de punere în aplicare a noului Cod de procedură penală.

Autori:
Dr. Daniel Atasiei – avocat în Baroul Iași; lector universitar la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; lector în cadrul Institutului Național de Pregătire Profesională a Avocaților, Centrul Teritorial Iași.

Dr. Cătălin Mihai Chirița – judecător cu grad de curte de apel la Tribunalul Militar Iași; cadru didactic asociat la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; formator la Institutul Național al Magistraturii și la Școala Națională de Grefieri; membru în Comisia de elaborare a proiectului Legii de punere în aplicare a noului Cod de procedură penală.
Teodor-Viorel Gheorghe – judecător cu grad de curte de apel, în prezent președinte al Tribunalului Constanța; doctorand în Drept la Facultatea de Drept a Universității din București.

Dr. Cristinel Ghigheci – judecător la Curtea de Apel Brașov, Secția penală; lector universitar la Facultatea de Drept a Universității „Transilvania” din Brașov; formator la Institutul Național al Magistraturii.

Dr. Teodor Manea – procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism; asistent universitar la Facultatea de Drept a Universității „Titu Maiorescu” din București.

Raluca Moroșanu – judecător la Curtea de Apel București, Secția I penală; formator la Institutul Național al Magistraturii și la Școala Națională de Grefieri; membru în Comisia de elaborare a proiectului noului Cod de procedură penală.

Georgiana Tudor – judecător la Curtea de Apel București, Secția a II-a penală; formator la Școală Națională de Grefieri; membru al Grupului de experți privind politica UE în materie penală constituit prin Decizia Comisiei Europene din 21 februarie 2012; expert specializat în domeniul noilor Coduri, penal și de procedură penală, în cadrul proiectelor finanțate prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 și prin Programul de cooperare elvețiano-român; doctorand în Drept la Facultatea de Drept a Universității din București.

Victor Văduvă – judecător cu grad de curte de apel la Judecătoria Constanța, în prezent detașat că formator la Școala Națională de Grefieri; doctorand în Drept la Facultatea de Drept a Universității din București.

Corina Voicu – judecător la Curtea de Apel Pitești, Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, în prezent formator la Institutul Național al Magistraturii; doctorand în Drept la Facultatea de Drept a Universității din București.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Mihail Dinu: Eficiența judiciară: listele de verificare. Viorel Terzea: Procedura insolvenței. Practică judiciară adnotată. Andreea Simona Uzlău: Codul de procedură penală comentat was last modified: noiembrie 22nd, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: