MDLPA. Proiect: Legea pentru modificarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor

27 feb. 2023
Vizualizari: 730

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a supus dezbaterii publice Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, București, la adresa de e-mail: transparenta@mdlpa.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anunțului (22 februarie 2023).

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale proiectului:

Art. I – Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 708 din 14 iulie 2022, cu modificările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articol 2, după litera c) se introduce o literă nouă, lit. c^1) cu următorul cuprins:

„c^1) aglomerări de persoane – prezența simultană a cel puțin 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 m2;”

2. La articolul 4, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alin. (2^1)-(2^3) cu următorul cuprins:

„(2^1) Până la data de 1 ianuarie 2024 conducătorii instituțiilor publice prevăzuți la alin. (1) și (2) vor dispune începerea evaluării vizuale rapide realizată în conformitate cu reglementarea tehnică Metodologie de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, indicativ RTC 10-2022, aprobată prin Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației nr. 3231/2022, pentru construcțiile aflate în patrimoniu. Activitatea de evaluare vizuală rapidă va fi finalizată până la data de 1 noiembrie 2024.

(2^2) Până la data de 1 ianuarie 2025, primarii municipiilor, orașelor și comunelor, respectiv primarul general al municipiului București și primarii sectoarelor vor dispune începerea evaluării vizuale rapide realizată în conformitate cu reglementarea tehnică Metodologie de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, indicativ RTC 10-2022, pentru clădirile prevăzute la art. 2 lit. c). Evaluarea vizuală rapidă va fi finalizată până la data de 1 iunie 2026.

(2^3) Până la data de 1 ianuarie 2024 conducătorii instituțiilor publice vor dispune începerea evaluării vizuale rapide realizată în conformitate cu reglementarea tehnică Metodologie de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, indicativ RTC 10-2022, pentru clădirile prevăzute la art. 3 alin. (3), cu excepția celor prevăzute la alin. (2^1). Evaluarea vizuală rapidă va fi finalizată până la data de 1 noiembrie 2024”.

3. La articolul 4, alineatele (3) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(3) Sursa de finanțare pentru realizarea activităților prevăzute la alin. (1), (2), (2^1) este asigurată de la bugetul de stat sau prin alte surse legal constituite prin Ministerul Educației, pentru instituțiile de învățământ din subordinea/coordonarea acestuia, sau prin Ministerul Sănătății și alte ministere și instituții cu rețea sanitară proprie, pentru unitățile sanitare aflate în subordinea acestora.

(4) Sursa de finanțare pentru realizarea activităților prevăzute la alin. (1), (2) și (2^1) – (2^3) este asigurată de la bugetele locale sau prin alte surse legal constituite pentru instituțiile de învățământ și unitățile sanitare aflate în subordinea acestora, clădiri multietajate cu destinație principală de locuință aflate în raza adminsitrativ-teritorială și clădiri de interes și utilitate publică aflate în patrimoniu”.

4. La articolul 4, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (4^1) cu următorul cuprins:

„(4^1) Sursa de finanțare pentru realizarea activităților prevăzute la alin. (2^3) este asigurată de la bugetele locale sau prin alte surse legal constituite, pentru clădirile de interes și utilitate publică aflate în patrimoniu, respective bugetul de stat sau alte surse legal constituite, pentru clădirile de interes și utilitate publică, alte în patrimoniul autorităților și instituțiilor publice ale adminsitrației publice centrale.”

5. La articolul 5, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alin. (2) și (3), cu următorul cuprins:

„(2) Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice.

(3) Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente”.

6. La articolul 15, alineatul (1) litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„b) valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, este mai mare sau egală cu 0,15 g”.

7. La articolul 15, alineatul (2) litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

„b) valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, este mai mare sau egală cu 0,15 g”.

8. La articolul 20, alineatul (1), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:

„a) obținerea hotărârii asociației de proprietari sau a hotărârilor tuturor asociațiilor de proprietari în cazul clădirilor în care există mai mult de o asociație de proprietari, hotărâri adoptate cu acordul a jumătate plus unul din numărul proprietarilor, privind introducerea în program și proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții. În cazul în care proprietarii nu sunt constituiți în asociații de proprietari, introducerea în program și proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții se face cu acordul scris al jumătate plus unul din numărul proprietarilor. Prevederile art. 10 rămân aplicabile”.

9. La articolul 33, alineatul (1), la litera a), după punctul (vi) se introduc patru noi puncte (vii)-(x), cu următorul cuprins:

„(vii) nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2^1) și (2^3) de către conducătorii instituțiilor publice pentru construcțiile cu destinația de unități sau instituții de învățământ, construcțiile cu destinația de spital, policlinică sau dispensar policlinic, precum și alte clădiri de interes și utilitate publică care se află în patrimoniul instituțiilor publice respective;

(viii) nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2^2) de către primarii municipiilor, orașelor și comunelor, respectiv primarul general al municipiului București și primarii sectoarelor, pentru clădirile prevăzute la art. 2 lit. c);

(ix) nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (2) de către proprietarii clădirilor/spațiilor din aceste clădiri, persoane fizice sau juridice, asociațiile de proprietari, respectiv de către persoanele fizice sau juridice care au în administrare clădiri/spații din aceste clădiri;

(x) nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (3) de către proprietarii spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI”.

Art. II – (1) Interdicția prevăzută la art. 5 alin. (2) din Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, se aplică începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, excepție făcând contractele pentru desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, aflate în derulare, care rămân supuse legii în vigoare la data încheierii, până la expirarea termenelor contractuale.

(2) Interdicția prevăzută la art. 5 alin. (3) din Legea nr. 212/2022, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, nu se aplică contractelor de închiriere, comodat sau folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, aflate în derulare, care rămân supuse legii în vigoare la data încheierii, până la expirarea termenelor contractuale.

Art. III – La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă art. II din Ordonanța Guvernului nr. 6/2023 pentru modificarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 55 din 19 ianuarie 2023.

Pentru informații suplimentare privind Proiectul sau Expunerea de motive, vă invităm să consultați sursa informației.

(Copyright: freeepik.com)

Sursa informației

Vezi și MDLPA. Proiect: O.U.G. pentru modificarea art. 8 din Legea nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România

 

MDLPA. Proiect: Legea pentru modificarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor was last modified: februarie 27th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.