MDLPA. Guvernul a aprobat procedura privind încasarea redevenței obținute prin concesionarea din activități de exploatare a resurselor la suprafață ale statului

13 ian. 2022
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 41

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Guvernul a aprobat procedura privind încasarea redevenței obținute prin concesionarea din activități de exploatare a resurselor la suprafață ale statului.

Astfel, această Hotărâre de Guvern va obliga pe concesionar să vireze, din redevența pe exploatarea terenurilor agricole, respectiv a resurselor minerale de suprafață, inclusiv a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, exploatate pe teritoriul unei localități, o proporție de 80% autorităților locale și județene și alta de 20% bugetului de stat.

În concret, conform Codului Administrativ, cota de 40% din redevența obținută prin concesionarea terenurilor agricole va fi virată direct către bugetul local, 40% către bugetul județean și 20% către bugetul de stat, în fiecare lună, trimestru, semestru sau anual, conform contractului.

În ceea ce privește redevențele obținute prin exploatarea resurselor minerale, inclusiv a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, procentele de exploatare se distribuie astfel: 35% la bugetul județului pe teritoriul căruia se face activitatea de exploatare, 45% la bugetul localității și 20% la bugetul de stat, în fiecare lună, trimestru, semestru sau anual, conform contractului.

Totodată, în urma constituirii, din momentul intrării în vigoare a Codului administrativ (iulie 2019), respectiv de la data reglementării procentelor din Legea minelor (ianuarie 2020), a dreptului unităților administrativ-teritoriale de a încasa o parte din redevențele obținute prin exploatarea resurselor de suprafață ale statului, se prevede faptul că sumele reprezentând cota din redevența obținută prin concesionarea din activități de exploatare a acestor resurse și a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, după caz, cuvenită bugetelor locale și încasată la bugetul de stat în perioada cuprinsă de la intrarea în vigoare a celor două acte normative menționate și intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului, se acordă bugetelor locale începând cu data de 1 septembrie 2022.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați sursa informației.

 

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

 

🔿VEZI ȘI MDLPA. DEZVOLTAREA REGIONALĂ, ARMONIZAREA TERITORIALĂ ȘI INVESTIȚIILE CARE VIZEAZĂ ECHILIBRUL SOCIAL ȘI ECONOMIC RĂMÂN PRINCIPALELE PRIORITĂȚI ÎN ANUL 2022

MDLPA. Guvernul a aprobat procedura privind încasarea redevenței obținute prin concesionarea din activități de exploatare a resurselor la suprafață ale statului was last modified: ianuarie 13th, 2022 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter