Maria Fodor, Sorana Popa: Drept civil. Teoria generală. Persoanele. Note de curs. Gabriel Boroi , Mona Maria Pivniceru, Carla Alexandra Anghelescu, Bogdan Nazat, Ioana Nicolae, Tudor Vlad-Rădulescu: Fișe de drept civil. Ediția a 2-a, revăzută și adăugită. Bogdan Micu, Radu Slăvoiu , Alina-Gabriela Păun: Procedură penală. Curs pentru admiterea în magistratură și avocatură. Teste-grilă

10 mai 2017
Vizualizari: 1829
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Maria Fodor, Sorana Popa: Drept civil. Teoria generală. Persoanele. Note de curs

Maria Fodor, Sorana Popa: Drept civil. Teoria generală. Persoanele. Note de curs

Maria Fodor, Sorana Popa: Drept civil. Teoria generală. Persoanele. Note de curs

Notele de curs intitulate Drept civil. Teoria generală. Persoanele analizează instituțiile specifice dreptului civil, ca disciplină de studiu pentru anul I, studii de licență, din perspectiva Codului civil din 2009, intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, precum și din cea a altor acte normative incidente.

Notele de curs se adresează în primul rând, dar nu exclusiv, studenților, cu speranța că am reușit să le oferim un instrument de lucru util pentru înțelegerea unor instituții de drept civil.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Gabriel Boroi , Mona Maria Pivniceru, Carla Alexandra Anghelescu, Bogdan Nazat, Ioana Nicolae, Tudor Vlad-Rădulescu: Fișe de drept civil. Ediția a 2-a, revăzută și adăugită

Gabriel Boroi , Mona Maria Pivniceru, Carla Alexandra Anghelescu, Bogdan Nazat, Ioana Nicolae, Tudor Vlad-Radulescu: Fișe de drept civil. Ediția a 2-a, revazută și adăugită

Gabriel Boroi , Mona Maria Pivniceru, Carla Alexandra Anghelescu, Bogdan Nazat, Ioana Nicolae, Tudor Vlad-Radulescu: Fișe de drept civil. Ediția a 2-a, revazută și adăugită

În ultimii ani, conceptul de fișe s-a impus din ce în ce mai mult în față tratatelor, cursurilor și monografiilor elaborate în materiile ce fac parte din tematica propusă pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii, examenul de primire în profesia de avocat ori examenele de an, licență ori definitivat (INM/INPPA).

Având în vedere volumul mare de informație de parcurs într-o perioadă de timp relativ scurtă de către candidații care se pregătesc pentru aceste examene, structurarea materiei după modelul de fișe sau sinteze apare ca necesară.

Cuprinsul acestor cărți este conceput astfel încât cititorul să dobândească o viziune clară și de ansamblu asupra materiei, care să asigure fixarea rapidă a cunoștințelor necesare pentru promovarea diferitelor examene și concursuri. Informațiile sunt ușor accesibile, structurate într-o formă logică, actualizate din punct de vedere legislativ și completate cu deciziile obligatorii ale Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Fișele de drept civil reprezintă, în acest moment, unica lucrare de acest gen, elaborată de teoreticieni și practicieni cu experiență, personalități importante ale învățământului juridic românesc, ce tratează întreaga tematică pentru toate concursurile de admitere și definitivat în profesiile juridice, în materia dreptului civil.

Fiind destinată mai ales candidaților ce se pregătesc pentru aceste concursuri, lucrarea este alcătuită astfel încât să acopere în primul rând acele materii și instituții ale dreptului civil care fac parte din tematica concursurilor juridice naționale.

În al doilea rând, această carte este adresată studenților care se pregătesc pentru examenele de an sau pentru examenul de licență, având avantajul de a prezenta materia în mod unitar, concis și accesibil, axat pe înțelegerea și asimilarea noțiunilor de bază ale dreptului civil, deci, fără teoriile și dezbaterile doctrinare, de multe ori inevitabile în cursurile sau tratatele publicate după intrarea în vigoare a noului Cod civil. Pentru claritate, textul este însoțit frecvent de precizări lămuritoare, de corelări cu alte instituții, precum și de tabele comparative, care facilitează înțelegerea diferențelor și asemănărilor dintre instituții similare.

Pe parcursul elaborării acestei lucrări, s-a dovedit că unele dintre instituțiile dreptului civil sunt prea ample ca să poată fi tratate schematizat, așa cum presupune conceptul fișelor. De aceea, și prezentarea lor s-a făcut de o manieră mai apropiată sintezelor și notelor de curs. Cu toate acestea, am preferat să păstrăm titulatura de „fise”, pentru a delimita această carte de cursurile universitare clasice, dar și pentru a ne încadra în concepția de ansamblu a editurii, care dezvoltă o întreagă serie de fișe pentru concursurile și examenele juridice.

Ediția a două a Fișelor de drept civil are în vedere atât revizuirea și actualizarea informației cuprinse în prima ediție, cât și completarea cu fișe dedicate instituțiilor incluse în tematica examenelor de admitere în profesie care se vor organiza de INM în cursul anului 2017 (dreptul de opțiune succesorală și patrimoniul).

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Bogdan Micu, Radu Slăvoiu , Alina-Gabriela Păun: Procedură penală. Curs pentru admiterea în magistratură și avocatură. Teste-grilă

Bogdan Micu, Radu Slavoiu , Alina-Gabriela Păun: Procedură penală. Curs pentru admiterea în magistratură și avocatură. Teste-grilă

Bogdan Micu, Radu Slavoiu , Alina-Gabriela Păun: Procedură penală. Curs pentru admiterea în magistratură și avocatură. Teste-grilă

Autorii Bogdan Micu, Radu Slăvoiu și Alina-Gabriela Păun (toți cadre universitare la Facultatea de Drept a Universității „Nicolae Titulescu” din București și, în același timp, practicieni în domeniul juridic) au elaborat ediția a 3-a a cărții „Procedură penală. Curs pentru admiterea în magistratură și avocatură. Teste-grila”, având în vedere modificările aduse dispozițiilor Codului de procedură penală atât ca urmare a unor intervenții legislative, cât și ca o consecință a admiterii de către Curtea Constituțională a unor excepții de neconstituționalitate vizând prevederi ale sale sau a interpretării acestora de către completele competente ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (Completul competent să judece recursul în interesul legii și Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală), deciziile acestora fiind incluse în bibliografia obligatorie pentru examenele de admitere și de definitivare în profesie.

„Procedura penală. Curs pentru admiterea în magistratură și avocatură. Teste-grilă” este gândită că un instrument destinat absolvenților facultăților de drept care se pregătesc pentru participarea la examenele de admitere în magistratură și avocatură și cuprinde analiza dispozițiilor legale procesuale penale în vigoare de la 1 februarie 2014.

Structura lucrării „Procedura penală. Curs pentru admiterea în magistratură și avocatură. Țeste-grila” corespunde tiparului stabilit de INM și INPPA pentru tematica concursurilor organizate de cele două institute, dar nu se limitează la reproducerea textelor de lege ale reglementării în vigoare. Autorii au realizat o sistematizare a instituțiilor de procedură penală, astfel încât să simplifice aprofundarea chestiunilor care reprezintă modificări structurale ale politicii penale a statului român. Considerațiile teoretice sunt însoțite de teste-grilă, care ajută la fixarea cunoștințelor dobândite. De asemenea, sunt prezentate numeroase soluții din practica instanțelor naționale și a Curții Europene a Drepturilor omului, care ajută la înțelegerea mecanismelor de interpretare și aplicare a dispozițiilor procesuale penale.

Cartea „Procedură penală. Curs pentru admiterea în magistratură și avocatură. Teste-grilă” este alcătuită din două părți: partea generală și partea specială, fiind respectată astfel succesiunea reglementărilor Codului de procedura penală. În partea generală sunt analizate:
• principiile și limitele aplicării legii procesuale penale;
• acțiunea penală și acțiunea civilă în procesul penal;
• participanții în procesul penal;
• probele și mijloacele de probă;
• măsurile preventive, măsurile asiguratorii, restituirea lucrurilor și restabilirea situației anterioare;
• acte procesuale și procedurale comune, în timp ce partea specială cuprinde:
• urmărirea penală;
• camera preliminară;
• judecata (reglementări generale privind judecata, judecata în prima instanță, apelul, contestația, contestația în anulare, revizuirea și redeschiderea procesului penal în cazul judecării în lipsă persoanei condamnate);
• proceduri speciale (acordul de recunoaștere a vinovăției, procedura în cauzele cu infractori minori, procedura reabilitării);
• dispoziții generale privind punerea în executare a hotărârilor penale.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Maria Fodor, Sorana Popa: Drept civil. Teoria generală. Persoanele. Note de curs. Gabriel Boroi , Mona Maria Pivniceru, Carla Alexandra Anghelescu, Bogdan Nazat, Ioana Nicolae, Tudor Vlad-Rădulescu: Fișe de drept civil. Ediția a 2-a, revăzută și adăugită. Bogdan Micu, Radu Slăvoiu , Alina-Gabriela Păun: Procedură penală. Curs pentru admiterea în magistratură și avocatură. Teste-grilă was last modified: mai 10th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: