Mama – femeie de carieră. Încă un proiect ratat de statul român

10 oct. 2015
Vizualizari: 1070
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Cele mai intruzive întrebări din partea angajatorului sunt acelea care țin de viața personală a candidatului sau a angajatului. Viitorul șef vrea să știe dacă ai copii, familie sau dacă aceste concepte fac parte din planurile tale pe următorii ani. Câți și, mai ales, câte dintre voi ați fost refuzați de către angajatori din cauza faptului că aveți copii sau planuri în acest sens?

Partea nefericită a acestui subiect este că, deși angajatorii și recrutorii comit deseori abuzuri în acest sens, ele nu sunt denunțate de către femeile asupra cărora sunt îndreptate. Totul în ciuda faptului că legislația existentă apără drepturile femeilor și ale mamelor în fața angajatorului.

Pe această temă am stat de vorbă cu Liviana Tane, președintele Asociaței Jurnalism pentru Șanse Egale, co-fondator Media FEM – școala națională de televiziune și, cel mai important, mama unui copil de 6 ani.

„În momentul în care mi-am anunțat angajatorul că aștept un copil, conduceam un proiect care presupunea multe deplasări, deci mi-am asumat din start un rol profesional secundar. Practic, mi-am pus voluntar cariera on hold, cu intenția de a reveni în activitate cât mai repede posibil după naștere. Lucrurile n-au stat însă chiar așa. Pe fondul crizei, angajatorul mi-a „sugerat” amical să intru în concediu pentru creșterea copilului până la redresarea economică a firmei. Am ales varianta simplă la momentul acela: mi-am dat demisia și mi-am căutat alt job”, povestește Liviana.

Cercetarea „Gen, interese politice și inserție europeană”, publicată în 2007 arată câteva date clare cu privire la felul în care este distribuită în familie responsabilitatea de a avea grijă de copii. Iată care au fost răspunsurile la întrebarea ”Cine se ocupă în primul rând de copiii preșcolari în familia dumneavoastră?”.

Cum au răspuns femeile:

Bunicii – 9,6%
Ambii părinți în egală măsură: 23,7%
Tatăl copilului: 0,9%
Mama copilului: 61,4%

Cum au răspuns bărbații:

Bunicii: 9,3%
Ambii părinți în egală măsură: 33,3%
Tatăl copiilor: 1,9%
Mama copiilor: 50,9%

Ce spun aceste cifre despre felul în care părinții reușesc părinții să armonizeze viața de familie cu viața profesională? Arată în mod clar un dezechilibru puternic în ceea ce privește timpul pe care fiecare dintre cei doi părinți îl petrece alături de copil și în ceea ce privește continuarea vieții profesionale a fiecăruia.

Citește continuarea articolului pe Cariere Online.


* Articol preluat din cariereonline.ro.
Mama – femeie de carieră. Încă un proiect ratat de statul român was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: