Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor – modificări (O.U.G. nr. 68/2016)

26 oct. 2016
Vizualizari: 15547
Art. 45 din Legea nr. 211/2011 (modificată prin O.U.G nr. 68/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 45 stabilea faptul că PRGD se monitorizează anual, se evaluează o dată la 2 ani și se revizuiesc, după caz, de către ARPM împreună cu toate consiliile județene din regiunea respectivă.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 45 – Abrogat.

 

Art. 46 alin. (2) din Legea nr. 211/2011 (modificată prin O.U.G nr. 68/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 46 alin. (2) prevedea faptul că participarea părților interesate, a autorităților relevante și a publicului la elaborarea planurilor și programelor promovate se realizează în cadrul procedurii de evaluare de mediu pentru acele planuri și programe care sunt supuse acestei proceduri, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1.076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe, cu modificările ulterioare.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 46 alin. (2) stabilește următoarele:

(2) Participarea părților interesate, a autorităților relevante și a publicului la elaborarea planurilor și programelor promovate se realizează potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe, cu modificările ulterioare, Hotărârii Guvernului nr. 564/2006 privind cadrul de realizare a participării publicului la elaborarea anumitor planuri și programe în legătură cu mediul, Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, după caz”.

 

Art. 49 din Legea nr. 211/2011 (modificată prin O.U.G nr. 68/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 49 prevedea faptul că producătorii de deșeuri, deținătorii de deșeuri, comercianții și brokerii, așa cum sunt definiți în anexa nr. 1, precum și operatorii economici care desfășoară activități de tratare a deșeurilor sunt obligați să asigure evidența gestiunii deșeurilor pentru fiecare tip de deșeu, în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 856/2002, cu completările ulterioare, și să o transmită anual agenției județene pentru protecția mediului.

Producătorii și deținătorii de deșeuri persoane juridice, pe lângă evidența prevăzută la alin. (1), trebuie să păstreze buletinele de analiză care caracterizează deșeurile periculoase generate din propria activitate și să le transmită, la cerere, autorităților competente pentru protecția mediului.

Agenția pentru protecția mediului păstrează pentru scopuri statistice, cel puțin 5 ani, evidențele prevăzute la alin. (1).

Persoanele juridice/Persoanele fizice autorizate, precum și producătorii de deșeuri periculoase, operatorii economici care sunt autorizați pentru colectarea și transportul deșeurilor periculoase sau care acționează în calitate de comercianți ori brokeri sunt obligați să țină o evidență cronologică a cantității, naturii, originii și, după caz, a destinației, a frecvenței, a mijlocului de transport, a metodei de tratare, precum și a operațiunilor prevăzute în anexele nr. 2 și 3 și să o pună la dispoziția autorităților competente, la cererea acestora.

Operatorii economici prevăzuți la alin. (1) sunt obligați să păstreze evidența gestiunii deșeurilor cel puțin 3 ani, cu excepția operatorilor economici care desfășoară activități de transport, care trebuie să păstreze evidența timp de cel puțin 12 luni.

La cererea autorităților competente sau a unui deținător anterior sunt furnizate documentele justificative conform cărora operațiunile de gestionare au fost efectuate.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Prin excepție de la prevederile alin. (1), instituțiile care desfășoară activități care privesc apărarea țării și securitatea națională transmit evidența gestiunii deșeurilor anual, centralizat, la autoritatea publică centrală pentru protecția mediului.

De asemenea, ANPM centralizează informațiile prevăzute în anexa nr. 1 la H.G. nr. 856/2002; cu compl. ult., colectate de agențiile pentru protecția mediului.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 49 stabilește următoarele:

Art. 49

(1) Producătorii de deșeuri nepericuloase, unitățile și întreprinderile prevăzute la art. 32, producătorii de deșeuri periculoase, operatorii economici care sunt autorizați pentru colectarea și transportul deșeurilor periculoase sau care acționează în calitate de comercianți de deșeuri ori brokeri sunt obligați să asigure evidența cronologică a gestiunii deșeurilor pentru fiecare tip de deșeu, precum și a cantității, naturii și originii deșeurilor și, după caz, a destinației, a frecvenței colectării, a mijlocului de transport și a metodei de tratare, operațiunii de valorificare sau eliminare a deșeurilor potrivit prevederilor Deciziei Comisiei 2014/955/UE, și să o pună la dispoziția autorităților competente de control, la cererea acestora.

(2) Producătorii și deținătorii de deșeuri periculoase sunt obligați să dețină buletinele de analiză care caracterizează deșeurile periculoase și să le transmită, la cerere, autorităților competente pentru protecția mediului.

(3) Clasificarea și codificarea deșeurilor, inclusiv a deșeurilor periculoase, se fac potrivit art. 7 alin. (1).

(4) Raportarea datelor și informațiilor privind gestionarea deșeurilor se face către autoritatea teritorială pentru protecția mediului, până la 31 martie a anului următor celui de raportare, atât pe suport hârtie, cât și electronic.

(5) Agenția pentru protecția mediului păstrează pentru scopuri statistice, cel puțin 5 ani, evidențele prevăzute la alin. (1).

(6) Operatorii economici prevăzuți la alin. (1) sunt obligați să păstreze evidența gestiunii deșeurilor cel puțin 3 ani, cu excepția operatorilor economici care desfășoară activități de transport, care trebuie să păstreze evidența timp de cel puțin 12 luni.

(7) La cererea autorităților competente sau a unui deținător anterior sunt furnizate documentele justificative conform cărora operațiunile de gestionare au fost efectuate.

(8) Agenția Națională pentru Protecția Mediului centralizează la nivel național informațiile prevăzute la alin. (1), colectate de autoritățile județene pentru protecția mediului”.

 

Art. 52 lit. b), c), e) și g) din Legea nr. 211/2011 (modificată prin O.U.G nr. 68/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 52 lit. b), c), e) și g) prevedeau faptul că Ministerul Sănătății are următoarele atribuții:

(…)

b) elaborează strategia și programul de gestionare a deșeurilor rezultate din activitatea medicală și orice alte activități care generează deșeurile prevăzute la pct. 18 din anexa nr. 2 la H.G. nr. 856/2002, cu completările ulterioare, la nivel național, și asigură condițiile de ducere la îndeplinire a acestora;

c) elaborează reglementări specifice pentru gestionarea deșeurilor provenite din activitățile medicale și orice alte activități care generează deșeurile prevăzute la pct. 18 din anexa nr. 2 la H.G. nr. 856/2002, cu completările ulterioare, cu avizul autorității publice centrale pentru protecția mediului;

(…)

e) coordonează implementarea prevederilor legislative în domeniul gestionării deșeurilor rezultate din activitatea medicală și orice alte activități care generează deșeurile prevăzute la pct. 18 din anexa nr. 2 la H.G. nr. 856/2002, cu completările ulterioare;

(…)

g) gestionează baza de date a deșeurilor rezultate din activitatea medicală și orice alte activități care generează deșeurile prevăzute la pct. 18 din anexa nr. 2 la H.G. nr. 856/2002, cu completările ulterioare; (…).

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 52 lit. b), c), e) și g) stabilesc următoarele: Ministerul Sănătății are următoarele atribuții:

b) elaborează strategia și programul de gestionare a deșeurilor rezultate din activitatea medicală și orice alte activități care generează deșeurile prevăzute la clasa 18, subclasa 18 01 din anexa la Decizia Comisiei 2014/955/UE, și asigură condițiile de ducere la îndeplinire a acestora;

c) elaborează reglementări specifice pentru gestionarea deșeurilor provenite din activitățile medicale și orice alte activități care generează deșeurile prevăzute la clasa 18, subclasa 18 01 din anexa la Decizia Comisiei 2014/955/UE, cu avizul autorității publice centrale pentru protecția mediului;

(…)

e) coordonează implementarea prevederilor legale în domeniul gestionării deșeurilor rezultate din activitatea medicală și orice alte activități care generează deșeurile prevăzute la clasa 18, subclasa 18 01 din anexa la Decizia Comisiei 2014/955/UE;

(…)

g) gestionează baza de date a deșeurilor rezultate din activitatea medicală și orice alte activități care generează deșeurile prevăzute la clasa 18, subclasa 18 01 din anexa la Decizia Comisiei 2014/955/UE de modificare a Deciziei 2000/532/CE de stabilire a unei liste de deșeuri în temeiul Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului;”.

 

Art. 59 alin. (1) pct. A lit. b) din Legea nr. 211/2011 (modificată prin O.U.G nr. 68/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 59 alin. (1) pct. A lit. b) stabilea faptul că autoritățile administrației publice locale, inclusiv a municipiului București, au următoarele obligații:

(1) la nivel de comune, orașe și municipii, inclusiv la nivelul municipiului București:

(…)

b) urmăresc și asigură îndeplinirea prevederilor din PRGD și PJGD; (…).

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 59 alin. (1) pct. A lit. b) dispune următoarele: autoritățile administrației publice locale, inclusiv a municipiului București, au următoarele obligații:

1. la nivel de comune, orașe și municipii, inclusiv la nivelul municipiului București:

b) urmăresc și asigură îndeplinirea prevederilor din PJGD;”.

 

Art. 59 alin. (1) pct. B lit. a) și c) din Legea nr. 211/2011 (modificată prin O.U.G nr. 68/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 59 alin. (1) pct. B lit. a) și c) stabileau faptul că la nivel județean și la nivelul municipiului București:

a) elaborează, adoptă și revizuiesc PJGD/PMGD și participă la elaborarea PRGD; (…)

c) acordă consiliilor locale sprijin și asistență tehnică în implementarea PJGD și PRGD; (…).

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 59 alin. (1) pct. B lit. a) și c) dispun următoarele:

a) elaborează, adoptă și revizuiesc PJGD/PMGD;

(…)

c) acordă consiliilor locale sprijin și asistență tehnică în implementarea PJGD;”.

 

Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor – modificări (O.U.G. nr. 68/2016) was last modified: octombrie 25th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.