Lansarea cărții „Descentralizarea. Studiu comparativ”

1281       0
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În cadrul manifestărilor ocazionate de Ziua Europeană a Avocaților, Baroul Dolj a găzduit joi, 10 decembrie 2015, un dublu eveniment: o masă rotundă cu tema „Libertatea de exprimare a Avocatului” și lansarea cărții „Descentralizarea. Studiu comparativ”, lucrare ce marchează debutul editorial al tânărului avocat craiovean Paul Nedelcu.

Paul Iulian Nedelcu:

„Descentralizarea este un concept foarte prezent în societatea românească. Cu siguranță, nu am epuizat subiectul. Acesta fiind, în continuare, în dezbaterea autorităților și, în primul rând, ar trebui și al cetățenilor pentru că ar implica crearea unui model care să apropie administrația publică în relația ei cu cetățeanul.

Consider că în concepția actuală, descentralizarea este un atribut indispensabil al democrației și implică automat ideea de autonomie, ambele concepte fiind indispensabile organizării politico-administrative și sunt, de asemenea, concepte importante în doctrina juridică.

Am constatat că acest concept al descentralizării este forma clasică și tipică de organizare administrativă, regăsindu-se în statele care au făcut obiectul cercetării și, de regulă, fiind reglementat de constituții și dezvoltat prin reglementări specifice. În acest sens, am considerat că cel mai pregnant exemplu ar fi Franța, care, în mod normal, ne-a influențat ca și construcție administrativă și juridică ulterioară.

Studiul, în momentul în care am reușit finalizarea lui, nu ar fi fost complet fără analiza deciziei nr 1/2014 a Curții Constituționale ce a vizat actualizarea legislației privind descentralizarea. Într-o manieră critică am punctat fiecare aspect al deciziei. De asemenea, lucrarea prezintă și sisteme politico-administrative diferite, evoluția în sine a conceptului de descentralizare în spațiul românesc și, în mod comparat, așa cum se regăsește în țări ale Uniunii Europene și chiar din țări de pe continentul american.

Având în vedere contextul actual și programul de guvernare, consider că este necesară atât continuarea procesului de reorganizare administrativ-teritoriale, cât și continuarea descentralizării atât administrative, cât și financiare.

Este, în opinia mea, un concept destul de pregnant, atât în societatea prezentă, cât și viitoare, și are multe implicații atât în plan social, cât și politic.

Aplicat în mod just, consider că ar diminua modul în care statul nostru ar trebui să facă aplicarea principiului subsidiarității în sensul de a apropia decizia de cetățean și în folosirea fondurilor pentru cetățean.

Cu siguranță, una dintre preocupările mele viitoare o va constitui proiectul de descentralizare care se află în atenția instituției prezidențiale, a ministerelor și autorităților locale”.

Lansarea cărții „Descentralizarea. Studiu comparativ” was last modified: decembrie 18th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: