JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Prestație tabulară. Antecontract de vânzare-cumpărare. Contract de construire. Contract de cesiune. Simulație. Excepția de neeexecutare

28 ian. 2021
Vizualizari: 61
  • Legea nr. 7/1996: art. 26
  • Legea nr. 7/1996: art. 36
  • NCC: art. 885
  • NCC: art. 896
  • NCC: art. 897

Instanțele de fond au apreciat în mod corect că acțiunea în prestație tabulară trebuie pronunțată în contradictoriu cu cel care a încheiat promisiunea de vânzare, nu doar cu cesionarul drepturilor inițiale, în condițiile în care o astfel de acțiune verifică nu doar eventualele impedimente intervenite în executarea antecontractului dar și validitatea condițiilor de încheiere a contractului translativ de proprietate, dintre care, calitatea de proprietari a promitenților vânzători este imperativă.
Simulația reprezintă o operațiune juridică realizată prin disimularea voinței reale a părților constând în încheierea și existența simultană a două convenții: una aparentă sau publică prin care se creează o situație juridică aparentă contrară realității iar alta care dă naștere situației juridice reale anihilând efectele produse în aparență în temeiul contractului public. Cu alte cuvinte actul public ascunde față de terți adevăratele raporturi juridice între părți. Or, în cauză, raporturile juridice constau în promisiunea pârâților reclamanți reconvenționali de a înstrăina către reclamant 4 din cele 7 apartamente pe care constructorul urma să le edifice pe terasa blocului, raporturi necontestate de părți. Singurul aspect supus controversei este dacă prețul vânzării, respectiv al construirii a fost achitat sau a constituit o dare în plată între cumpărătorul final și constructor, pentru compensarea unei datorii anterioare.
Acest aspect, însă, nu corespunde unei simulații, care să aibă ca efect înlăturarea raportului juridic aparent și supraviețuirea celui secret, în condițiile în care nu rezultă încheierea unei alte înțelegeri decât cea aparentă, sub niciuna dintre formele în care simulația se poate produce, respectiv printr-un act fictiv, care să lipsească de efecte actul real, o interpunere de persoană care să disimuleze beneficiarul real al convenției, respectiv printr-o clauză deghizată, ceea ce ar presupune ascunderea altor clauze sau efecte urmărite prin actul secret sau a înseși naturii juridice a acestuia.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 128 din 28 ianuarie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Prestație tabulară. Antecontract de vânzare-cumpărare. Contract de construire. Contract de cesiune. Simulație. Excepția de neeexecutare was last modified: noiembrie 14th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.