JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Hotărâre AGA. Acţiune în constatarea nulităţii absolute. Prezumţie de valabilitate a actului juridic. Efecte

25 ian. 2011
Vizualizari: 44
  • Legea nr. 26/1990: art. 5 alin. (1)
  • Legea nr. 31/1990: art. 132

Potrivit dispozițiilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 26/1990, mențiunile din registrul comerțului sunt opozabile de la data efectuării lor doar față de terți, nu și față de părțile implicate care au făcut astfel de mențiuni, apreciate ulterior ca fiind contrare legii. Astfel, aprecierea nulității actului trebuie analizată și din perspectiva opozabilității actelor adoptate, dată fiind materia specială a societăților comerciale reglementată de dispozițiile Legii nr. 31/1990 și ale Legii nr. 26/1996. Prin urmare, părțile nu se pot prevala de prezumția de valabilitate a actului juridic încheiat cu încălcarea legii, chiar de către acestea, întrucât prezumția de valabilitate se aplică doar față de terți.

(I.C.C.J., secția comercială, decizia nr. 282 din 25 ianuarie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Hotărâre AGA. Acțiune în constatarea nulității absolute. Prezumție de valabilitate a actului juridic. Efecte was last modified: septembrie 3rd, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.