JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de cesiune exclusivă a drepturilor patrimoniale de autor. Efectele cesiunii. Inexistența obligației de plată a remunerației corespunzătoare dreptului de utilizare prin comunicare publică către organismul de gestiune colectivă

29 iun. 2012
Vizualizari: 50
  • art. 123¹
  • art. 130
  • art. 98
  • Directiva 2001/29/CE
  • Legea nr. 8/1996: art. 39

În condițiile în care cesiunea exclusivă înlătură posibilitatea ca titularul dreptului de autor, care a cedat în mod exclusiv drepturile sale patrimoniale, să-și mai poate exercita aceste drepturi în paralel cu cesionarul, și cu atât mai puțin să pretindă de la cesionar plata vreunei remunerații suplimentare pentru utilizarea operei muzicale, este în mod evident exclusă și posibilitatea ca organismul de gestiune colectivă, în calitate de mandatar al titularului dreptului de autor, să pretindă de la cesionar plata unei remunerații corespunzătoare dreptului de utilizare prin comunicare publică, acest drept fiind dobândit în mod exclusiv, prin cesiune, de la autorii acelor opere. Altfel spus, mandatarul nu poate exercita în numele cedentului titular al dreptului de autor o prerogativă pe care autorul însuși nu o mai poate exercita.
Pe de altă parte, în calitate de reprezentant al titularilor de drepturi de autor, organismul de gestiune colectivă acordă autorizații neexclusive utilizatorilor, în schimbul unei remunerații. Noțiunea de „utilizatori” are în vedere pe terți, nicidecum pe însuși titularul drepturilor patrimoniale de autor gestionate (inclusiv dobândite prin cesiune), acesta neavând nevoie de nicio autorizație de la mandatarul titularului dreptului de autor pentru a-și exercita propriul drept.

(I.C.C.J., secția I civilă, decizia nr. 5043 din 29 iunie 2012)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de cesiune exclusivă a drepturilor patrimoniale de autor. Efectele cesiunii. Inexistența obligației de plată a remunerației corespunzătoare dreptului de utilizare prin comunicare publică către organismul de gestiune colectivă was last modified: februarie 4th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.